HomeИНТЕРЕСНОЗнаменитите аутисти

Знаменитите аутисти

аутисти

Знаменитите аутисти

Липсата на общителност или натрапливост винаги може да се припише на признаци на гений.

Не толкова отдавна диагнозата „аутизъм“ означаваше тежка форма на разстройство, при което човек имаше сериозни проблеми с комуникативните умения. Сега обаче стана ясно, че ситуацията не винаги може да бъде описана само в бели или черни цветове. Днес е прието да се говори за аутистичния спектър, който включва и по-леки форми на това състояние. Интересното е, че с такъв по-широк подход много известни личности попаднаха в кръга на възможни (или доказани) аутисти. Тази характеристика на мозъка, въпреки всичките си недостатъци, има една важен елемент – невероятна концентрация върху една тема, която понякога се превръща в мания. За талантливите хора това често се превръща в помощ в работата им.

Антъни Хопкинс

Антъни Хопкинс във версия на „Крал Лир“, 2018 г

Известният актьор в края на 2020 г. отпразнува 83-ия си рожден ден. Въпреки такава напреднала възраст, той не губи популярност, продължава да действа активно и разкрива на света различните страни на своя талант. Освен че режисира и завладява социалните мрежи, Хопкинс пише музика, той е създал редица произведения за пиано и цигулка и оркестър.
Антъни Хопкинс в Мълчанието на агнетата, 1991 г

Антъни страда от дислексия от детството си, нарушение на четенето или писането, чието име също се среща твърде често в биографиите на знаменитости. В случая с Хопкинс проблемът е толкова сериозен, че той дори не можел да учи пълноценно в училище, но по-късно успешно завършва Кралската академия за драматично изкуство в Лондон.

За аутизма си актьорът научил в зряла възраст. Той казва, че съпругата му го е вдъхновила да изследва собственото си мислене: „…тя искала да разбере за кого се е омъжила“. Вероятно жената е била тласкана към такива крайни мерки от не твърде приятни черти на характера на съпруга си – честата непоследователност на действията и яркото желание да се анализира поведението на герои от книги, както и на реални хора. Възрастният актьор приел спокойно информацията за диагнозата си и обяснил пред репортери: „Не ходя на партита, нямам много приятели, но обичам хората“. Въпреки това той смята, че е постигнал успех в професията си до голяма степен благодарение на тази особеност, тъй като му позволява внимателно да анализира героите си.

Дан Айкройд

Дан Айкройд в „Ловци на духове“, 1984

Най-знаменития филмов „ловец на духове“, откровено заявява, че неговата лека форма на аутизъм му е помогнала в живота не само да стане актьор, но и да намери най-яркия си образ. На 12-годишна възраст Айкройд е диагностициран със синдрома на Турет, не особено приятно разстройство на централната нервна система, при което хората могат да крещят нецензурни или неподходящи думи. „Особеностите“ на бъдещия актьор, за щастие, не стигали до неприличие, но той тревожел родителите си с нервност, нервни тикове и сумтене.

Айкройд е диагностициран с аутизъм след като навършва 30 г. и също по настояване на съпругата му. Впрочем, актьорът абсолютно не бил разстроен и намерил много предимства в това: „Един от симптомите ми включваше манията ми по призраци и правоприлагането – например винаги нося полицейска значка със себе си. Станах обсебен от Ханс Холцер, най-големият ловец на духове. Тогава се роди идеята за моя филм „Ловци на духове““ – това той охотно споделя с журналисти.

Тим Бъртън

Тим Бъртън и Хелена Бонъм Картър


Тим Бъртън е американски режисьор, аниматор и писател, носител на наградите „Еми“ и „Хюго“, номиниран е за „Златен глобус“, „Златна палма“, „Сателит“, две награди „Оскар“, три награди „БАФТА“ и пет награди „Сатурн“ с бившата си съпруга Хелена Бонъм Картър.

Авторът на много възхитителни тъмни шедьоври („Алиса в страната на чудесата“, „Чарли и шоколадената фабрика“, „Домът на мис Перегрин за чудати деца“, „Дъмбо“ и др.) в зряла възраст сам си поставя диагнозата, – тази информация споделила с пресата бившата съпруга на известния режисьор Хелена Бонъм Картър. По думите й, след като гледал документален филм за аутизма, Бъртън казал, че така се е чувствал като дете. Прекарвал по-голямата част от времето си в самотни занимания, гледайки много филми и рисувайки – тези хобита, доведени до крайности, в крайна сметка прераснали в професия и дават на света един от най-необичайните режисьори. Най-вероятно в детството режисьорът е страдал от синдрома на Аспергер – това нарушение на психичното развитие най-често не засяга развитието на речта и когнитивните способности.

Сатоши Таджири

Сатоши Таджири е японски дизайнер на игри, създател на серията игри, манга и сериали Pokemon.

Ако това име не ви е познато, тогава вероятно всеки е чувал за най-известното му рожба, Pokémon. Японският дизайнер на видеоигри и създател на франчайза Nintendo Pokémon е високофункционален аутист. У нас феновете на „хващането на покемон“ често предизвикват раздразнение, но в Япония тази игра, манга и карикатура се третират с голямо уважение. Смята се, че „джобните чудовища“ са помогнали на много деца с аутизъм да станат по-общителни и да създадат приятели.

Сатоши Таджири е истински модерен гений. От детството той бил потопен в себе си и обичал да лови насекоми. В същото време момчето проектирало невероятно сложни механични капани и успял да събере огромна колекция от бръмбари. Таджири има висок коефициент на интелигентност и е в състояние да работи 24 часа в денонощието, което може да се дължи на неговата „особеност“. Самият дизайнер се чувства комфортно с Аспергер и се научава да използва силните си страни, превръщайки диагнозата в предимство.

Кортни Лав

Кортни Лав е вокалистка на рок групата Hole, актриса и вдовица на лидера на Nirvana Кърт Кобейн.


Американската актриса, рок певица и вдовица на Кърт Кобейн казва пред репортери, че на 9-годишна възраст е диагностицирана с аутизъм. Детството на Кортни обаче било трудно: баща й, който се смятал за културен нихилист, бил лишен от родителски права, защото дал на малката си дъщеря LSD, а майка й се установила в хипи комуна след развода. Бъдещата звезда имала проблеми с общуването, трудно можела да намери общ език с връстниците си, защото особеностите й се появили само от семейни проблеми. На 14-годишна възраст момичето се озовало в изправителна институция за кражба на тениска от магазин, но очевидно това й е помогнало.

„Изправената“ Кортни за кратко изучава теология в Тринити Колидж, а след това започва да се интересува от музика. Днес певицата признава, че голяма част от проблемите, свързани с аутизма, са изчезнали поради ангажирания й живот. Тя усеща проявлението на своите характеристики в стресови ситуации и може би поради това понякога е твърде откровена, но това качество не пречи на успешната й кариера.

Грета Тунберг

Грета Тунберг – шведска екологична активистка

Само за няколко години момичето от Швеция успя да стане най-младия „човек на годината“ в резултат на защитаването на екологичните проблеми, два пъти номинирано за Нобелова награда и създаде проблеми на огромен брой хора по света. Нейната директност и безкомпромисно отношение към изменението на климата в много отношения е проява на цял куп „особенности“ от аутистичния спектър.

Грета е диагностицирана със синдром на Аспергер, обсесивно-компулсивно разстройство, свързано с натрапчиви мисли, и селективен мутизъм (неспособност да говори). във важни моменти) от ранно детство. Тя обаче успешно преодолява последното. Грета смята своята форма на аутизъм за „подарък“, който й е помогнал да види важния проблем и да не го подмине, както правят повечето хора, а да се концентрира върху решението му.

Прочетете още: Ан Хатауей показа изваяно тяло в изрязана рокля


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: