HomeЗДРАВЕЛечебна кулинария: Продуктите Ин-Ян пазят вашето здраве

Лечебна кулинария: Продуктите Ин-Ян пазят вашето здраве

здраве

Лечебна кулинария: Продуктите Ин-Ян пазят вашето здраве

Създаването на хармония около себе си не е толкова лесно. Но ако се стараеш, е възможно. Не забравяйте, че хармонията се състои от няколко компонент, от които и здраве.

Това е здравословен начин на живот, който включва активност и правилно хранене. Ние сме това, което ядем. Още в древни времена хората са мислили как храната влияе върху човешкото здраве. Тогава е нямало култ към консумацията и храната се е смятала предимно за източник на енергия. В Китай, например, се смятало, че е възможно да се постигне вътрешен мир, както и да се излекуват много заболявания, с помощта на балансирана диета по фън шуй.

В днешния материал разглеждаме характеристиките на продуктите с изразен Ин или Ян и разбираме как те влияят на човешкото здраве

Малко за система на хранене

Китайската философия казва, че светът около нас е в постоянно движение и непрекъснато се променя. Цялото това движение се състои във факта, че в природата има непрекъсната циркулация на енергия. Ние, взаимодействайки с външния свят, също обменяме енергия с него. Всичко това може да се илюстрира чрез съотношението на абсолютно полярните променливи – Ин и Ян. Това е ден и нощ, младост и старост, живот и смърт, пишат във Винаги във форма.

Продуктите имат и енергийни полюси, които влияят на емоциите и благополучието на всеки човек. За да сте здрави и щастливи, трябва да вземете предвид това, когато планирате храненето си. Когато и двете енергии (Ин и Ян) съществуват в хармония в човешкото тяло, тогава няма проблеми: човекът не се чувства тъжен и не се разболява.

Джордж Озава пише повече за тази система в книгата си Дзен макробиотика. Всъщност това е ръководство за хармонично хранене, което помага за постигане на духовна нирвана и душевен мир. Такова хранене ви позволява да поддържате и възстановите здравето.

Особености на Ин и Ян

Храната, влизайки в тялото ни, ни дава сила и ни зарежда с енергия. Оказва се, че храната е външна енергия, която в човешкото тяло се превръща във вътрешна енергия. Именно тази енергия ни позволява да живеем, дишаме, движим се, чувстваме, изпитваме емоции. Ако балансът на Ин и Ян е избран правилно, тогава човек се чувства здрав и активен.

Какво е правилно? Това е златната среда. Важно е да можете да определите оптималното съотношение на енергиите. Те са противоположни, но не могат да съществуват един без друг. Така че в човешката диета те трябва да присъстват в баланс.

Смята се, че с помощта на енергията Ин или Ян енергията могат да се излекуват редица заболявания. Това обаче не означава, че трябва да залагате само на храни с необходимата ви енергия. Тайната е, да търсите златната среда, от която тялото ви се нуждае специално.

Храната с енергия Ин, която символизира женското начало, е предназначена да охлажда и овлажнява тялото, а храната с Ян енергия е предназначена да затопля и изсушава

Според много лекари и диетолози, които са запознати с китайската медицина, съвременните често срещани заболявания, включително онкология и психични проблеми, са свързани с излишък на енергия Ин в човешкото тяло.

За да изравните този деликатен баланс, е необходимо редовно да почиствате тялото по нежни начини и да гледате на храната като на източник на храна, като постепенно пренасочвате енергията към Ин или Ян. Това е дълъг процес, който все пак ще доведе до резултати под формата на подобрено благосъстояние.

Опитайте се да се храните според сезона. Изберете термично обработена храна (тя трябва да съставлява 70-80% от общата диета). Започнете деня с Ян храни и се опитайте да ядете Ин храни по време на обяд. Нека основата на диетата да бъдат храни с неутрален вкус.

Не всичко обаче трябва да се приписва на енергията. Редица заболявания са причинени от напълно обективни причини и, за съжаление, нормализирането на храненето в съответствие с древните китайски препоръки не отменя специализираното лечение и лекарства.

Силни Ин храни

Храни с много силен Ин: 

– бяла захар и заместители на захарта;

– алкохол;

– кофеин;

– консерванти;

– храна от микровълновата печка.

Силни Ин храни:

– печива от бяло брашно (хляб, мъфини, бисквити);

– зеленчуци (домати, картофи, патладжани, чушки);

– плодове (грейпфрут, банан, ананас);

– подправки;

– мед и кленов сироп;

– кашу;

– млечни продукти (меки сирена, сметана, кисело мляко, масло);

– храна, приготвена на печка или във фурната.

Умерени храни Ин:

– бобови растения (грах, леща, боб);

– зелени зеленчуци (краставици, целина, магданоз);

– цвекло;

– гъби;

– пълнозърнести юфка;

– тофу;

– плодове (ябълки, круши, праскови, сливи, кайсии, грозде, портокали, мандарини, лимони);

– горски плодове (ягоди, диня);

– бадеми, орехи.

Храни със силен Ян

Храни с много силен Ян:

– сол;

– свинско;

– телешко месо;

– яйца;

– солено сирене.

Силни Ян храни

– птица;

– стриди и миди;

– червена риба.

Умерени Ян храни:

– бяла риба;

– хляб и продукти от пълнозърнесто брашно;

– морска сол;

– месо;

– соев сос;

– морски водорасли.

Прочетете още: 15 нискокалорични храни, които можете да ядете без страх за фигурата


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: