HomeСРЕЩИСрещи и събития за вдъхновения и нови идеи в различни точки на Европа

Срещи и събития за вдъхновения и нови идеи в различни точки на Европа

Срещи и събития за вдъхновения и нови идеи в различни точки на Европа

През април София бе домакин на уъркшоп форматът за личен бранд Brand Like A Girl.

MADAMSKO бе медиен партньор на събитието и в поредица интервюта представяме едни от най-интересните лектори. Един от създателите на събитието е Неле Зихър (Nele Sicher), основател на дигитална маркетингова агенция LinkMe Marketing и  Personal Brand Expert. „Работех като дигитален маркетинг мениджър за луксозни хотели и ресторанти в Европа и бях отговорна за планирането на техните кампании, популяризирането им в социалните медии и за работата с инфлуенсъри и известни лица. В този период осъзнах силата на индивида в социалните медии. Несъмнено хората с влияние печелят по-голямо доверие от компаниите, защото хората вярват на личности, а личният бранд ни изгражда като такива. Големият въпрос, който стои пред мен и пред маркетинг общността е как могат компаниите да се възползват от това и да го включат като част от техните маркетинг и employer branding стратегии. Въпроси като този ме отведоха към работата по изграждане на личен бранд.“ – споделя тя специално за читателите на MADAMSKO.

Другият създател на инициативата Brand Like A Girl е Рая Дренски – ментор, бранд стратег и съосновател на консултантска компания за бизнес развитие и няколко потребителски марки. Тя вярва, че по-добре разработената марка помага на компания или човек да процъфтява. Помолихме я да направи общ преглед на най-интересните събития, които среща млади хора с идеи и предприемачески дух в различните точки на Европа.

В последните две години повече конференции и фестивали в Европа бяха или отложени, или в дигитален формат. Обратната връзка в повечето случаи сочи, че на хората им липсват истинските срещи и моментите на непринудено общуване. Разбира се, имаше и хора, най-често заети в ИТ сектора, които предпочитат този начин на онлайн комуникация и успяха да вземат максимума от подобни дигитални срещи и събития.

И все пак, от началото на май месец тази година в Европа се върна познатото „жужене“ във въздуха от множество събития. Топлото време и разхлабените мерки около Ковид носят нова вълна на събития на живо, които върнаха позабравената тръпка от истинско общуване.

Подобно събитие беше PODIM, най-мащабната технологична и стартъп конференция за Югоизточна и Централна Европа, и една от най-вълнуващите възможности за стартъпи на Балканите да демонстрират ценността на своите идеи и да потърсят финансиране от инвеститори, както бизнес ангели, така и venture capital (рисков капитал).

PODIM се проведе между 16-ти и 18-ти май в Марибор, Словения и събра на едно място над 1000 стартъпи, утвърдени бизнеси, инвеститори, ментори и добре познати в Европа лектори.

Неле Зихър и Рая Дренски

Имаше и доста българи – напр. водещият на главната сцена през втория ден беше Стоян Янков, фокусиран върху ефективността и производителността на екипите. Той традиционно е търсен лектор на много конференции в България и Европа, ментор е на стартъпи, и съавтор на книгата PERFORM, the unsexy truth about (startup) success.

На сцената се изяви и Тина Русева, която е основател на Mentessa – софтуерна компания с платформа, която помага на работещи хора да намират и споделят умения със своята общност. Компанията нашумя през март, когато получи финансиране от 1 млн. евро от фонда за рисково инвестиране Eleven Ventures.

Може да сме горди и с професионалната платформа за електронна търговия CloudCart, която заслужено спечели състезанието между стартъпи по време на PODIM. Нейни представители в Марибор бяха Николай Илиев и Евгени Йорданов.

Разбира се, там присъстваха и утвърдени български инвестиционни структури като Vitosha Venture Partners и Eleven Ventures.

Заслужава си да включите PODIM в календара си, ако обмисляте започване на нов бизнес или вече сте предприемач.

Юни започва с едно събитие, насочени към жените предприемачи. Lead Today. Shape Tomorrow. е двудневно хибридно събитие, което ще се проведе онлайн и на място във Виена. Входът е безплатен. Организатор на конференцията е Female Founders, които пледират за повече равенство на половете, особено в сферата на иновациите и технологиите.

На 9ти и 10-ти юни Грац, в Австрия има амбицията да посрещне 10 000 креативни, будни и любопитни хора, за да ги вдъхнови с разнообразни, злободневни теми и възможности за срещи с хора със сходни интереси. Разбира се, там също е застъпена темата за равенството, предприемачеството и начините да се мотивират лидерски умения. Fifteen Seconds заслужава внимание.

В края на юни един грандиозен мюнхенски фестивал се завръща на живо след двегодишна пауза с нов формат – Bits & Pretzels ще обсъждат важната Tech Health тема със специално събитие. Отново можем да се похвалим с българско участие там – Галина Банкова, която от години живее и работи в Мюнхен, оглавява изключително успешния формат за срещи между участниците The Matchmakers. Flagship събитието на Bits & Pretzels ще се проведе в края на септември.

Поглед и към България

Страната ни също ще е гореща точка за обсъждане на здравни теми и то още следващата седмица. На 31 май първото здравно събитие в портфолиото на Forbes за България, Forbes Healthcare Summit 2022, ще представи визията на новаторите в здравния сектор в страната. Дигитализация, телемедицина, изкуствен интелект, биопринтиране променят грижите за здравето не само в световен мащаб, но и в България. Това са само част от темите. 

На 3 юни 2022 г. София ще е любезен домакин на международната конференция SEE INNOVATION, TECHNOLOGY AND SOURCING SUMMIT с фокус „Икономиката на знанието – основа на бъдещето на Югоизточна Европа“.

Форумът се организира от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), (BESCO – The Bulgarian Startup Association) и Софийска Община в партньорство с InvestSofia.


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: