HomeСРЕЩИВдъхновител и супер рекламист

Вдъхновител и супер рекламист

Вдъхновител и супер рекламист

Преди дни се върнах от Барселона и освен всички готини места, които посетих, ми остана време да видя и Moco Museum. Там съвременни автори с различен тип изкуство призовават към социални промени, да не мълчим за неправдите и най-вече да бъдем верни на себе си и поривите си.

В магазина обаче се “срещнах” с най-новия ми вдъхновител – супер рекламист, новатор и дизайнер Джордж Лоис (Geroge Lois). Твърди се, че той е прототипа на главния герой в сериала Mad Men, но самият той изглежда не се радва толкова на това определение.

Купих си книгата му Damn Good Advice (for people with talent) (Phaidon, 2012), която прочетох буквално за 2 часа и се ентусиазирах да си набавя и другите му.

Защо разказвам всичко това и какво толкова ме впечатли. Цялата му биография можеш да видиш на английски тук. Колко и какви награди има, как с една реклама е направил Tommy Hilfiger известен, как е върнал славата на MTV и какво ли още, но за мен ключови са други негови послания и дейности, а именно: търси голямата идея и ако не я намериш, пак я търси, докато не дойде 🙂 Той дава конкретни идеи как да се случи това, примерно:

  • НИКОГА не слушай музика, докато умуваш по идея или казус.
  • Научи се да рисуваш, особено ако трябва да предадеш идея чрез думи / примерно си копирайтър/.
  • Великата идея се комуникира за наносекунда и води до мигновена реакция.
  • Всяка голяма идея трябва да може да се визуалзира лесно.
  • Не бъди пред компютъра, докато се опитваш да измислиш нещо ново и велико.
  • Бъди безстрашен и не се страхувай кой какво ще ти каже.
  • Голямата идея не следва трендове и утъпкани пътеки. Тя трябва да предизвика културна промяна и дори шок понякога.
  • Ако не можеш да бъдеш възмутителен или предизвикващ шокиращи реакции, то поне бъди себе си.

Такива и още куп мотивиращи и готини съвети дава един от най-великите рекламисти на нашето време. А това са само част от визиите и рекламите, които прави през годините:

Надявам се да вдъхновя и вас за неговото творчество, точно както неговата книга запали мен. Иначе кориците му за Esquire са изложени в музея MOMA в Ню Йорк и нямам търпение да го посетя, за да ги видя на живо 🙂


Радостина Христова, по-известна като Радостна, е един от първите маркетинг специалисти в България. Автор е на две книги, а по време на втората си бременност става и Радостна мама, като създава блог със същото име и изгражда целия си брандинг на негова основа. През 2021 година, блогът „Радостна мама“ получава награда за „Сайт на годината“ в категория „Личен сайт“.

Колонката на Радостна е авторска рубрика, която тя води на страниците на MADAMSKO. Очаквайте два пъти в месеца, в петък. Личното мнение на Ради за нещата около нас, това, което ѝ е направило впечатление, това, за което си задава въпроси, това за което се замисля .….. Може да ѝ пишете и задавате въпроси на me@radostna.com


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: