HomeСРЕЩИJolly Phonics и щастието от работата с деца

Jolly Phonics и щастието от работата с деца

Jolly Phonics и щастието от работата с деца

MADAMSKO представя – Мелиха Чаушева. Тя е официален обучител по системата Jolly Phonics за България.

Повод за запознанството ни с Мели беше уъркшоп форматът за личен бранд Brand Like A Girl, където MADAMSKO беше медиен партньор.

Мели ни впечатли с вдъхновяващата си история, както и отдадеността и любовта, с която развива обучителната програма в България.

А ето и нейната история:

През първата ми година като учител ми се наложи да ограмотя децата чрез запознаване с азбуката. Когато преподаваш азбуката, ти запознаваш децата с имената на буквите. Например: Буквата е “c”/си/, а звукът е /к/ като в cow. За детето, това е първия сблъсък с нещо, което първо не е логично и второ обременява паметта. Казваме “кау”, а от децата се изискваше да се спелува “c-o-w”. Децата намираха това за много трудно, както и аз като учител. Недоумявах защо трябва да учим децата на такава ранна възраст на имената на буквите, когато те са ни нужни единствено за работа с речник.

След това започнах да търся различни програми, които да ограмотяват чрез запознаване със звуковете и да има някаква логична последователност, на която децата да стъпят.

Пробвах да работя с различни програми и експериментирах с тяхната успеваемост. Нещо продължаваше да ми липсва въпреки, че запознаването със звуковете олекоти процеса на възриемане и повиши резултатите. Като учител аз много обичам да се движа, да пея и да влизам в различни роли. В практиката ми обичам да увличам всички сетива на децата и така да развиваме цялостно детето чрез английския език. Така търсенето ми, ме доведе до Jolly Phonics. Обичам да споделям по време на  обученията, че съм изпробвала различни начини докато открия правилния. Затова и в обученията споделям стъпка по стъпка  как да преподаваме. Теория и практика вървят ръка за ръка, защото ние като учители трябва да изпитаме радостта от начина на преподаване, за да може да събудим желанието за учене в децата и те да се наслаждават на процеса.

Използвайки програмата дълго време, знаех, че търсенето ми е приключило и исках да запозная повече професионалисти с този метод на работа, за да достигне до повече деца.

Днес се срещам с учители от цяла България и активно ги подпомагам във въвеждането на програмата. Имам си мечта – да стигна до най-малкото градче и село и да подпомогна всяко едно чрез правилната система за ограмотяване.

Какво представлява Jolly Phonics?

Jolly Phonics е забавна система на английски език, както и самото и името подсказва – “jolly”. Това е метод, който помага на децата, чрез игра да се научат да говорят, да четат и да пишат на английски език.

Системата е изградена в логическа последователност и това помага на децата да въприемат нещата като стъпват на основа, която вече познават. Представете си, че отваряте учебник по английски език и виждате кратък диалог с въпроси. Детето трябва да прочете: “What’s your name? How old are you? Where are you from?” и това всъщност, в голяма част от случаите, е първия му сблъсък с езика в писмена форма.

Jolly Phonics запознава децата първо със звуковете, след това с думите и логично после ги свързваме в изречение. Именно това помага на децата да разкодират така наречения “код от звукове” и да прочетат думите. Това осигурява плавен преход към четенето.

Jolly Phonics ангажира всички сетива на децата чрез различни стимули и това повлиява цялостното развитие на детето. Именно и затова наричаме системата “мултисензорна”. Аз помня моето детство с пъстрота от приказки и песни. С натоварените графици на родителите в 21-ви век тези силно емоционални неща, все повече се загубват. Точно тук идва и едно от предимствата на системата. Всеки звук се преподава чрез кратка приказка, песничка и движение. Така учителят, заедно с децата се наслаждава на различни активности и запазва елементите на детството. Песничките са кратки и римувани. Това помага дори и на родителите, за да ги научат доста бързо от децата си. А движенията към всеки един звук позволява да се включи и двигателния анализатор и децата, да не стоят статични. Затова и казваме, че системата е изживяване за всички сетива.

Звуковете са разделени в 7 групи, за да може да се запознаят децата по-лесно с тях и да започнат да четат на най-ранен етап.

Вземете лист и химикал и пробвайте колко думи може да направите със звуковете от първата група “s,a,t,i,p,n”. Да, много! И точно затова децата се запознават именно с тях.

Имаме нужда да върнем детството и да ограмотим децата под формата на игра, неусетно. Затова и приветствам повече преподаватели да се запознаят със системата и да започнат своето jolly приключение.

Какво е чувството да работиш с деца и да ги обучаваш?

Работата с деца може да се опише с  думите магия, вдъхновение и игра. Това е един непрестанен  процес на облагородяване на всички страни, които участват в процеса. Ако си представим образованието като триъгълник, опорните точки са три – деца, учители и родители. Често  имаме нужда от напомняне, че когато тези страни работят в симбиоза, се постигат най-добрите резултати.

Работата с деца ти дава възможност да създаваш бъдеще.

Ние можем да помогнем на децата да научат всичко за света покрай тях през играта и следвайки интересите им. Обучението излиза извън рамките на класната стая – изписваме графични знаци с природни материали, предоставяме възможности за развиване на умения за четене в заобикалящата среда /откриваме познати букви в табели, списания и надписи/. Едно от любимите ми занимания е преподаване на Jolly Phonics през готварство чрез обвързването му със звуковете. Активността, сама по себе си, всъщност включва много междупредметни връзки – измерване/математика/, разбъркване/груба и фина моторика/, последователност/логическа мисъл/, изписване на букви или думи за съставяне на рецепта.

Така всички се забавляваме и неусетно сме преговорили звуковете, изписали сме думи и имаме готов продукт.

Какво може да научи човек от работата си с деца?

Звучи тривиално, но тя носи искрено щастие. Социално-емоционалната връзка с децата /най- важното условие, подчертавам, без нея няма академичен процес/ е безценна. Една усмивка, искрена прегръдка и едни търсещи очи са повече от достатъчни, за да ни напомнят колко малко ни е нужно.

Адаптивност!

Ние, възрастните, обичаме структурата, подредеността и последователността. Тук идва ролята на децата – нещата могат да се случат и без да са планирани до последния детайл. Не можем да преподаваме по начина по който сме преподавали преди 2 години, какво да кажем за методите от преди  10 години. Преподаване от типа 45 минути на чин вече не отговаря на профила на детето от 21-ви век. Затова и съм щастлива, че именно Jolly Phonics активира и увлича всички сетива на децата в процеса на обучение.Позволява на учителите да разчупват уроците и да направят процеса близък до ежедневната им среда.

Търпение!

Всяко дете има индивидуален темп на развитие и потенциал, който се отключва в различни етапи. Нещата не се случват “сега и веднага”.

Особено, когато говорим за усвояването на чужд език. Има натрупване на пасивно знание, което в определен етап преминава в активно. Именно този процес е една от ключовите теми, които обсъждаме в уоркшопите с родители, които правя. Както едно дете каза: “Утре ще се науча да чета, днес още не мога.” Важното е да се наслаждаваме на процеса заедно с децата, а тогава неизменно резултатите ще дойдат.

Каква е била мечтаната ти професия като малка?

Майка ми беше учителка и възхищението към професията на учителя е зародено от малка. Поздравът в началото, интеракцията между нея и децата и “усмивката в очите им” бяха все неща, които ми носеха усещане за спокойствие и предизвикваха искрената ми усмивка. В училище пренасях доста от това и учителката ми от първи до четвърти клас неколкократно е споменавала, че ще стана учителка. Аз отричах, защото казвах, че не искам вечер да пиша разпределения и да режа. Днес, мога смело да споделя, че именно в подготовката, се крие  една от тайните на добрия учител.

Не си спомням да съм имала желание за определена професия. Представях си, че съм манекенка и се обличам в красиви рокли :D. Желаех и да бъда актриса, за да мога да влизам в различни роли.

Като се замисля сега и двете са се сбъднали под една или друга форма.

В ежедневието си учителят носи много шапки – на психолог, на актьор, на вдъхновител, на приятел и още много други роли.

Към днешна дата знам, че като единствен обучител по системата Jolly Phonics за България, сменям шапките всеки час. Като дистрибутор на продуктите се срещам с училища и родители, за да определим учебниците, които са най-подходящи за децата. Обучавам в спецификите на системата и помагам на всеки учител да погледне вътре в себе си и да даде най-доброто на децата, с които работи. Наблюдавам уроци и давам обратна връзка спрямо нивото на децата в класа. Най- любимо и до днес ми остава преподаването на деца  в индивидуална и групова форма!


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: