HomeИНТЕРЕСНОПълно финансово преобразяване

Пълно финансово преобразяване

финансова свобода

Пълно финансово преобразяване

План, който работи. Безотказно.

Много хора са притиснати от огромни дългове, постоянно растящи цени и нищожни спестявания. Има обаче един сигурен начин да се излезе от това положение и той се нарича „Пълно финансово преобразяване“. Дейв Рамзи предлага точен и изпълним план, който ще промени отношението ви към финансите. С него можете да контролирате парите си и те да започнат да работят за вас. Успехът, разбира се, не идва даром. Има цена, която трябва да се плати. Авторът смята, че усилията обаче си заслужават. Финансовата свобода е нещо несравнимо и всеки човек трябва да се стреми към нея. Как работи планът, който Дейв Рамзи предлага? Първо трябва да стигнете до същността на вашите проблеми с парите: Самите вие. При повечето хора мисленето и нагласата за финансите са напълно погрешни. Според автора с малко усилия и постоянство това може да се промени.

Какво друго ще научите от „Пълно финансово преобразяване“?

Книгата е издадена през 2013 година и помага на читателите да трансформират финансовото си състояние, независимо колко безнадеждно изглежда то. Следвайки седем лесни стъпки, всеки човек може да върне финансовата сигурност в живота си и да започне да планира добра пенсия за в бъдеще. Съветите, които Дейв Рамзи предлага, са подходящи за всички хора, независимо от доходите и възрастта им. Авторът смята, че финансовите процеси и принципи трябва да работят и в добри, и в лоши времена. Той се опитва да изгради у хората грамотност и дисциплина, които се отплащат многократно. Според него дългът е начин на хората да изпълняват прищевките си, преди да успеят да си ги позволят. Повечето американци не могат да си представят автомобил без месечни вноски, къща без ипотека, университет без студентски заем и покупки без кредитна карта. Финансовите институции ни представят дълговете като нещо хубаво и нормално. Понякога сякаш губим представа какво е да живеем, без да погасяваме заеми. Според Дейв Рамзи да си купиш нещо по плана „Изплати за три месеца без лихва“ не е същото като да си го платиш в брой. Маркетингът, на който цяла Америка се връзва, кара хората да си купуват неща, от които не се нуждаят, с пари, които не са техни, за да впечатлят някого, когото дори не харесват. Авторът споделя своя дългогодишен опит и разкрива тайната на пълното финансово преобразяване. Всеки, който му се довери, няма да сбърка.

Кредитите и дълговете се смятат за част от живота, но трябва да разберете какви опасности крият те.

В съвременния свят хората постоянно са изкушавани да купуват различни вещи – къщи, автомобили, телевизори, смартфони, компютри и какво ли още не. Как точно се плаща за всичко това? Най-често с кредит. Това е най-популярният начин за купуване в днешно време. В един момент хората стават толкова задлъжнели, че това се смята за нормална част от живота им. Дългът като че ли вече е вкоренен в нашия начин на живот и е трудно да си представим, че можем да живеем без него. Вероятно самите вие дори в момента имате някакъв дълг – студентски заем, ипотека, задължения по кредитна карта или вноски за автомобил. Въпреки че много хора имат кредит или някакви други задължения, това не е пътят към финансовото щастие. Напротив, води до доста трудности и понякога фалит. Нека да вземем за пример една от най-често срещаните форми на задължение: кредитната карта. Кредитните карти, които много хора приемат като безплатни пари, дават на потребителите невероятна сила. В дългосрочен план обаче могат да навредят на финансовата ни свобода и сигурност.

Всъщност според Американския институт по несъстоятелност, 69 процента от хората, които подават молба за несъстоятелност, казват, че причината е задължения по кредитната им карта.

Интересното е, че докато много хора използват дълговете, за да купуват материални придобивки, истински заможните хора избягват задълженията от какъвто и да е характер. 75 процента от хората в списъка на най-богатите американци (Форбс 400) казват, че най-добрият начин за придобиване на богатство е да останете без дългове. Много от световноизвестните компании също мислят така и не използват кредити, за да успеят в бизнеса.

Не съществува 100% финансова сигурност.

Бихте ли казали, че сте в добро финансово състояние? Много от нас се чувстват добре уредени и защитени, въпреки че всички искаме да имаме повече пари. Повечето хора имат работа, а може би къща и автомобил, поради което финансовите затруднения изглеждат далече. Колкото и сигурни да се чувствате, кризата може да е по-близко, отколкото си мислите.

Представете си, че изведнъж изгубите работата си. Какво бихте направили? Ще можете ли да си плащате сметките? Малко вероятно. Финансовата сигурност често е по-илюзорна, отколкото си мислим. Да вземем за пример една от клиентките на автора на име Сара. След като се омъжва, общият годишен доход на Сара и съпруга й е 75 000 долара. Те нямат големи задължения и се чувстват спокойни. Решават да изтеглят кредит с ипотека, за да си закупят къща. До тук всичко звучи добре. Един ден обаче Сара получава предизвестие за уволнение и така тя губи заплатата си от 45 000 долара годишно. Нещата бързо се променят в негативна посока. Не след дълго съдията налага възбрана върху къщата. Както в случая на Сара, внезапните финансови неуспехи могат бързо да поставят хората в тежко положение. Какво може да се направи? Един от начините да избегнете неприятните изненади е като предприемете действия, преди да е станало твърде късно. Променете нещата сега. Не се опитвайте да действате, след като всичко се е провалило. Това е напълно безотговорно. Финансовите затруднения се промъкват неочаквано и преди да се усетите ви връхлита бурята. Точно това се случва с много хора. Финансовата сигурност може бавно да се срине и тогава човек не знае какво да прави. Бъдете подготвени. Не се оставяйте на случайността да ви поведе в грешната посока. Дейв Рамзи дава ясни насоки какво трябва да предприеме човек, преди да го застигне финансов срив.

Първата стъпка по пътя към финансовата сигурност е създаването на фонд за спешни случаи.

Авторът съветва читателите да не прибягват към кредити, ако преживеят финансов крах. Той смята, че всеки човек трябва да има ясно очертан план, който да го води към сигурност и стабилност. Хората обаче трябва да осъзнаят, че не могат да променят всичко изведнъж. Вместо това е необходимо да действат бавно, стъпка по стъпка. Само си помислете: ако трябва да изядете слон, не бихте си помислили да го направите наведнъж. Вероятно ще започнете да го ядете малко по малко. Дейв Рамзи предлага на читателите да възприемат същия подход със своите финанси. Ако се опитат да погасят всичките си задължения наведнъж – ипотеката, кредитната карта и лизинга на автомобила, в крайна сметка ще се провалят. Съветът, който авторът дава, е да се правят малки крачки и да се действа бавно, но сигурно.

Откъде да започнете? Първата стъпка при пълното финансово преобразяване е да създадете фонд за спешни случаи. Първоначално това могат да бъдат 1000 долара, заделени настрани за непредвидени ситуации. Проучванията сочат, че 78 процента от хората преживяват някакво драматично събитие в живота си през всеки десетгодишен период. Необходимо е да сте подготвени, когато това се случи. 1000 долара не са много голяма сума, но все пак са добро начало. Фондът за спешни случаи помага на хората да не теглят кредити и да не задлъжняват допълнително. Не забравяйте обаче – този фонд е само за спешни случаи и ако се наложи да вземете нещо от него, трябва да го върнете възможно най-скоро.

Втора и трета стъпки: Започнете да изплащате дълговете си един по един. Когато сте готови, увеличете своя фонд за спешни случаи.

След като създадете своя фонд за спешни случаи, вие сте на път да си върнете финансовата свобода. Следващата стъпка е да се справите с дълговете си. Дейв Рамзи дава пример с една снежна топка. Всички хора знаят, че ако започнат да търкалят малка снежна топка по земята, тя ще се превърне в истински снежен великан. Същото се случва, когато изплащате дълговете си. Ето как: започнете с най-малките кредити. Там сумите не са големи, можете да си позволите да погасите напълно задълженията си. След като го направите и малките ви дългове започнат да изчезват, ще искате да се справите и с по-големите и сложни. Докато търкаляте своята снежна топка, е необходимо да насочите вниманието си обратно към фонда за спешни случаи. Това е и целта на третата стъпка – да увеличите този фонд, така че да можете да покриете разходите си за период от три до шест месеца. Разбира се, всеки има различни разходи, така че сумата не е фиксирана. Често обаче варира от 5000 до 25 000 долара. За да направите нещата по-конкретни, ако семейството ви печели 3000 долара на месец, стремете се фондът ви за спешни случаи да бъде около 10 000 или повече долара. Това ще ви даде по-голяма стабилност и увереност да продължите по пътя към финансовата свобода.

Четвърта стъпка: Инвестирайте 15 процента от доходите си във взаимни фондове или някакъв вид пенсионен фонд.

Всеки човек се   притеснява   ще   има ли достатъчно   средства,   след   като се пенсионира. За да преодолеем подобни страхове, преминаваме към четвърта стъпка от пълното финансово преобразяване. Стабилното и сигурно пенсиониране изисква от вас да инвестирате 15 процента от доходите си всеки месец.

Въпреки че това може да изглежда много, има редица причини, поради които си струва да се заделят тези пари. Годините ви след пенсионирането не биха били приятни, ако трябва да разчитате на другите, за да поддържате нормален начин на живот. Това е особено вярно, ако се надявате да живеете само с държавната пенсия. Когато достигнете пенсионна възраст, не се надявайте на държавата да ви осигури достоен живот. След като осъзнаете необходимостта да заделяте 15 процента от доходите си, необходимо е да разберете къде точно трябва да ги инвестирате. За най-добра възвращаемост Дейв Рамзи препоръчва взаимните фондове. Те са отличен избор за дългосрочни инвестиции. Авторът съветва читателите да изберат фондове, които имат стабилни резултати. Не забравяйте да диверсифицирате инвестициите си в различни взаимни фондове, за да осигурите по-голяма рентабилност.

Източник: Ramsey, Dave. The Total Money Makeover, Thomas Nelson, 2013. 237 p

Резюмето на тази и още книги може да чуете в Бързи Книги -
първото мобилно приложение за аудиорезюмета на български език.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Твоето его е врагът

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: