HomeИНТЕРЕСНО„Тайната от Апамея“ – по следите на изчезнала древна мозайка

„Тайната от Апамея“ – по следите на изчезнала древна мозайка

„Тайната от Апамея“ – по следите на изчезнала древна мозайка

Романът на Гергана Лаптева ни повежда на епично пътуване през хилядолетната история на Близкия Изток.

Третият роман на Гергана Лаптева„Тайната от Апамея“ ще излезе в книжарницитеу нас на 18 юни, събота. Историята отвежда читателя по следите на древноримска мозайка, разкривайки му загадки и дълбоко пазени тайни на фона на суровата красота на Югоизточна Турция.

В центъра на сюжета са екстремният фотограф Борис и галеристката Марина, които ще се отправят към турския язовир Биреджик на река Ефрат. Местните говорят, че бойци на ИДИЛ крият плячкосаните от древните храмове на Сирия антични съкровища в тъмните води на язовира. Двамата тръгват по следата и попадат на мозайка, по-ценна от всичко, което са се надявали да открият. Пътищата им ще се пресекат и с този на Саид Ал-Карим. Търговец на шам-фъстък, роден в Алепо, бягащ от войната и разрухата в родината в търсене на нов живот за себе си и близките си. От романа предстои да научите повече и за единственото място в света, където цъфти прекрасната черна роза, изобразена върху корицата на книгата.

Всички произведения на изкуството, обществени сгради, религиозни храмове, географски местности, втъкани в сюжета на „Тайната от Апамея“, са напълно реални. За написването на книгата Гергана провежда сериозно изследване, опирайки се на исторически и археологически проучвания, както на консултации със специалисти. Нейните пътешествия из земите на Гьобекли тепе, Халфети, Месопотамия допринасят за достоверния образ на културата, обичаите и историята на местата, за които ще четем в романа.

„Пътувам много, за мен това се е превърнало в начин на живот. Често ми се случва още да не съм се върнала от едно пътуване и вече да планирам следващото. Отдавна исках да посетя Югоизточен Анадол и по-специално Гьобекли тепе – мистериозен археологичен комплекс, построен преди повече от 12 000 години, планината Немрут, където се намира гробница на Антиох I от Комагена и потопеният град Халфети, единственото място в света, където расте загадъчната черна роза. Когато видях с очите си всички тези места, вече бях сигурна, че те ще се превърнат в сцена на моя роман.“ – споделя Гергана.

Гергана Лаптева е участник в седем експедиции до Ледения континент. В периода 2007 – 2010 г., работи по съвместен геоморфоложки проект с португалския учен Алешандре Тринидаде (Лисабонски университет). Oт 2011 г. участва като художник и фотограф в редица „еко арт“ проекти. Това е съвременна форма на изкуство, насочена към творене в синхрон с околната среда, създадено от артисти, които са загрижени за местни и глобални екологични ситуации. Творците „еко арт“  вярват, че възстановяването на връзката на човека с природата е един от приоритетите за съвременното общество). Заедно с Бисера Йосифова, директор на НХГ и проф. Христо Пимпирев, директор на БАИ участва в проект за филиал на Националната художествена галерия в Антарктида.

Гергана Лаптева е основател и координатор на програмата „ECOANTAR“ на БАИ, проекта „Terra Australis Incognita“ (Непознатата южна земя), „Еко Антарктида“ и „Усещането Антарктида“. Автор е на книгите „Непознатата южна земя – Terra Australis Incognita“, „Посока юг. Пътуване към Антарктида“, „Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките“, романите „Монетата“  и „Божествен аромат“.

Името на Гергана Лаптева носи остров „Лаптева“.

Наименованието е дадено от Комисията по Антарктически наименования (към МВнР) за приноса на Лаптева към дейността на България в Антарктика.

Представянията на книгата „Тайната от Апамея“ ще бъдат в Пловдив – 18 юни, събота, 17,00 ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „ТРАКАРТ“ и София – 23 юни, четвъртък, 18,00 ч., ТРИЪГЪЛНА КУЛА НА СЕРДИКА,
бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 16
вход свободен

Прочетете още: Твоето его е врагът

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: