HomeМЕСТАСедем впечатляващи ирландски замъка близо до Дъблин

Седем впечатляващи ирландски замъка близо до Дъблин

Dublin

Седем впечатляващи ирландски замъка близо до Дъблин

Столицата на Ирландия е истинска Мека за всички, които се интересуват от история и кралска архитектура. В Дъблин ще имате възможност да видите огромната катедрала Св. Патрик от 12 век, сградите на Тринити Колидж и, разбира се, известния Дъблински замък.

Все пак си струва да напуснете Дъблин за един ден и ще разберете, че недалеч от града има много интересни и емблематични места. Избрахме най-красивите замъци в Ирландия близо до Дъблин, които определено трябва да бъдат включени във всеки маршрут през тази невероятна страна.

Замъкът на мечовете

Само на няколко километра северно от международното летище в Дъблин се намира замъкът Swords, построен около 1200 г. за Джон Комин, първият архиепископ на Дъблин. Стените, заобикалящи замъка, са много по-големи от други подобни съоръжения от онова време: те образуват правоъгълник с площ от повече от 6 хиляди квадратни метра. Замъкът Сордс е силно повреден по време на войната на Едуард Брус в Ирландия и е изоставен през 14-ти век, но по-късно е възстановен. Днес портите и вратите на древното съоръжение са отворени за туристи и снимачни екипи.

Замъкът Чарлевил

На час и половина път с кола от Дъблин се намира град Тъламор, световно известен със своето уиски. Той също така е дом на замъка Чарлевил, зашеметяваща готическа сграда с богата история. Още през шести век това място е било използвано за религиозни цели, вероятно от древни друидски селища. Самата сграда е построена в началото на 19 век. Много от наемателите му обитават замъка само за кратко и едва през 70-те години на миналия век са извършени големи реставрационни работи. Сега замъкът Чарлевил е известен преди всичко със своите неземни жители – призраци! Замъкът често може да бъде видян в мистични предавания и много обиколки из него днес се провеждат от ловци на призраци. За съжаление, античната сграда е частично в порутено състояние.

Замъкът Бир

Малкият град Бир в окръг Офали се намира само на 140 километра от ирландската столица. Основната му атракция е едноименният замък. Първото отбранително съоръжение се появява на неговото място през далечния XII век, а многобройни реконструкции помогват за създаването на величествения вид, който виждаме днес. Замъкът Бир е дом на 7-ия граф Рос, но въпреки това е частично отворен за обществеността. В него дори се помещава Историческият научен център на Ирландия.

Замъкът Трим

На северозапад от Дъблин се намира замъкът Трим, най-големият нормандски замък в цяла Ирландия. Малкото разстояние от Дъблин го прави идеалното място за разглеждане на ирландската история. Замъкът Трим е построен през XII век за повече от 12 години и е служил като важен религиозен и военен обект. През 15-ти век той дори е бил място за срещи на парламента и в неговите помещения са сечени пари. Замъкът Трим е уникален със своите размери, възраст и кръстовидна форма, която е била много нетипична за 12 век.

Скалата на Кашел (Скалата на Св. Патрик)

Един от най-интригуващите замъци в Ирландия е Скалата на Кашел, която е на почти два часа път от Дъблин. Легендата му датира от времето, когато самият Свети Патрик прогонва Сатаната от пещерата, което е причината да придаде на мястото зловещ произход. Кралете са живели тук от векове, въпреки че замъкът, който съществува днес, датира главно от 12-ти и 13-ти век. В комплекса се помещават и катедрала от 13-ти век, параклис и Кръглата кула, които трябва да се видят.

Замъкът Малахайд

Непосредствената близост до центъра на Дъблин е чудесна причина да прекарате няколко часа в разглеждане на замъка, който е построен през 12 век в град Малахайд. И въпреки че остава частна резиденция от векове, през 70-те години на миналия век замъкът става собственост на Ирландия. В допълнение към обиколките с екскурзовод на интериора, можете да разгледате територията от 18-ти век, която е запазена в оригиналния си вид. В допълнение, замъкът Malahide разполага с банкетна зона, както и с малка трапезария, където можете да се насладите на вкусни ястия, след като се разходите из територията.

Замъкът Килкени

Величественият замък, построен в края на 12 век от норманите, е разположен на хълм със спираща дъха гледка към река Нор. Днес замъкът е една от основните причини да посетите малкото градче Килкени. Входът на територията е безплатен, което означава, че местните жители и гостите обичат да прекарват времето си в разходка из розовите градини и горите, заобикалящи сградата. Не забравяйте да погледнете вътре в самия замък, за да видите впечатляващата Голяма зала и няколко обзаведени спални.


Прочетете още: 20 държави, които са кръстени на нещо странно

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: