HomeИНТЕРЕСНОРаботи по-малко, но с по-големи резултати

Работи по-малко, но с по-големи резултати

продуктивност

Работи по-малко, но с по-големи резултати

Книгата „Изключителната продуктивност“ на Робърт Позен ни дава четири основни стъпки, по които можем да научим как да приоритизираме важните задачи, за да постигнем по-големи резултати.

Каква е основната тема на книгата?

„Изключителната продуктивност“ е написана от финансовия изпълнителен директор Робърт Позен. Книгата е основана на факти и тънкости, които авторът е научил за балансирането между безкрайните професионални задължения и личния живот. Позен твърди, че да си наистина продуктивен, не означава  да си отметнал огромен брой задачи. Това е способността да подредиш задълженията спрямо добрите резултати, които те ще ти донесат. Или по-простичко казано – умелото приоритизиране е това, което ни прави наистина продуктивни.

Чрез внимателното проучване на своите стремежи и също на нуждите на своя работодател, Позен твърди, че всеки един служител може да реши кои от ежедневните му задачи да бъдат на първо място в списъка. Те могат да се научат ефективно да структурират деня си, така че по-важната работа да бъде свършвана бързо и ефективно.

Често срещана практика е мениджърите да изчисляват продуктивността  на един работник по броя часове, прекарани в офиса. Някои сякаш вярват, че физическото присъствие за минимум осем часа е от най-голяма важност, ако трябва да се приключи някаква важна работа. Само че, ако човек бъде научен как правилно да приоритизира ежедневните си задачи, рядко ще му се налага да работи на пълен работен ден. Служителите трябва да бъдат оценявани според тяхната ефективност, а не на количеството време, което те прекарват в изпълняването на една задача. Когато хората се научат как да бъдат по-производителни, това ще им помогне да изпълняват задачите си по-бързо и по-правилно,  без да се налага да работят обичайните часове.

Когато един работник се учи как да бъде продуктивен, най-важната задача е да развие способността да идентифицира и приоритизира онези дейности, които ще доведат до осъществяването на дългосрочните цели.

Работниците трябва да решат кои задачи да преследват всеки ден, като проучат какво най-много биха искали да постигнат, с какви таланти допринасят за организацията и какво е онова, което работодателите най-много изискват от тях в настоящия момент. Книгата ни дава четири основни стъпки, по които можем да научим как да приоритизираме важните задачи:

            1. Първата стъпка е да изброите настоящите ви отговорности и задължения, както и целите, които преките началници са ви определили. Преценете дали една задача ще ви отнеме пет или повече години, или между три месеца и две години, или само седмица и дори по-малко. Задачите, които отнемат повече от пет години, са цели в кариерата ви; задачите, които отнемат до две години, са обективните цели; а онези, които отнемат седмица или по-малко, са базовите цели.

            2. Втората стъпка е следната – за всяка една обективна цел измислете поне по две базови цели, а за всяка кариерна цел посочете поне по една обективна такава. Преценете колко време ще ви отнеме изпълнението на всяка една от тях и ги степенувайте по важност. Вземете предвид и личните си предпочитания, както и очакванията на работодателя, когато преценявате как да степенувате всяка една основна задача.

            3. Стъпка три – обърнете внимание как използвате работния си ден към настоящия момент. Ревизирайте графика си така, че да го съобразите повече с дългосрочните си амбиции и кариерни ценности. 

            4. Финалната стъпка е свързана с подредбата на графика, така че той да включва ежедневните базови цели, заедно с бележка, която обяснява колко важна за завършване е всяка една базова цел. 

Проучването на ежедневните задължения и степенуването им по важност може да изглежда като досадна работа, но часовете, които можете да си спечелите от това, далеч надвишават първоначалното усилие. С постоянно посвещение към високо приоритетните задачи, всеки може да се научи как да работи през деня, без да му се налага да остава до по-късно или да си взима работа вкъщи.

Навсякъде в книгата „Изключителната продуктивност“ Позен подчертава, че служителите трябва да търсят възможности да се изкачват по стълбицата на успеха и да се изправят пред нови предизвикателства. Той обаче не вярва, че количеството време и сили, които някой изразходва в работата, трябва да попречат на способността му да си почива или да изпълнява своите извънработни задължения. В много от главите Позен споменава колко е важно за самия него да се прибира у дома навреме за вечеря със семейството си. Той насърчава читателите да спят достатъчно време и да обръщат голямо внимание на спортуването, а също доказва, че разделението между служебния и личния живот трябва да бъде основен приоритет. Вярвайки, че неговите методи за продуктивност могат да научат служителите да постигнат много повече, той се надява насоките, които дава, да помогнат на читателите като цяло да прекарват много по-малко време в работата си.

Книгата ни предлага важни прозрения, които биха ни помогнали в решаването на  проблеми, свързани с работната ни ефективност, качествената ни работа и добрите резултати. Всички те не са чак толкова трудни за постигане, особено ако съумеем да подредим правилно своите приоритети.

В „Изключителната продуктивност“ Робърт Позен описва как трябва да се свършат определен брой практични задачи, с които повечето професионалисти се сблъскват по време на своята кариера. Неговата книга демонстрира как могат да се прилагат повечето от тези ежедневни съвети. Той също така включва и определен брой упражнения, които читателите могат да използват, за да подобрят способността си  за правилно приоритизиране на работата.

Робърт Позен подчертава, че техниките, които отбелязва в своята книга, могат да бъдат прилагани от всеки професионалист, без значение в каква индустрия са или къде работи. По-голямата част от книгата му обаче е насочена към служители, които са на чиновнически позиции. Макар предприемаческата работа и други форми на назначение да не са обширно обяснени в „Изключителната продуктивност“, системата на Позен за приоритизиране на задачите може да бъде адаптирана за всякакъв вид условия и изисквания за работа.

Източник: Pozen, Robert. „Extreme Productivity: Boost Your Results, Reduce Your Hours“. New York, Harper Collins, 2012, 304 p.

Резюмето на тази и още книги може да чуете в Бързи Книги -
първото мобилно приложение за аудиорезюмета на български език.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Топ 5 книги за управление на стреса

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: