HomeКРАСОТАДълготрайни ефекти от микроблейдинга, които трябва да вземете под внимание предварително

Дълготрайни ефекти от микроблейдинга, които трябва да вземете под внимание предварително

Дълготрайни ефекти от микроблейдинга, които трябва да вземете под внимание предварително

Да, микроблейд веждите изглеждат невероятно. Но, както при всеки вид татуировки, процедурата крие своите рискове.

През последните няколко години става все по-популярно да придаваме изкуствено увеличение на веждите си, което да издържи много по-дълго от стандартния молив. И тук идват микроблейд веждите.

Микроблейдингът е процес, при който се нанасят, малки, полу-перманентни татуировки върху зоната на веждите, които да имитират косми. Резултатът са перфектно оформени, плътни вежди, с които не трябва да се занимавате ежедневно, за да постигнете ефекта на плътните вежди. Микроблейдингът, както и други практики, свързани с оформянето на вежди, като оцветяването на вежди и наслояване на вежди, непрекъснато набират популярност, особено след като хората постепенно изоставиха тенденцията на свръх тънките вежди от 90-те. Въпреки че имаме леко предчувствие, че тази тенденция ще се завърне (заедно с дънките с ниска талия), вълната от процедури за полу-перманентни вежди изглежда ще се позадържи в близкото бъдеще.

Добавената пълнота на веждите и това, че не трябва да ги оформяте ежедневно, са част от причините, които направиха тази тенденция толкова популярна. Микроблейдингът е вече толкова разпространен, че намирането на опитен, сертифициран професионалист, който да извърши процедурата, на всяка една локация, изобщо не е трудно.

Въпреки че моменталния козметичен ефект на микроблейдинга се рекламира широко, дълготрайните ефекти и възможни рискове от процедурата не се споменават често. Те включват инфекции, алергични реакции и неправилно оформени вежди, които не могат да бъдат оправени за една нощ. Все пак микроблейдинга е козметична татуировка, която отнема часове да бъде създадена и повече от месец докато кожата се възстанови. Което само означава, колко важно е да се разбере цялостната картина преди да си запазите час за първа процедура.

Какво е микроблейдинг?

Преди да се впуснем в разглеждане на краткотрайните и дълготрайните позитивни и негативни ефекти от микроблейдинга, нека обясним, стъпка по стъпка, какво точно представлява процедурата и какво включва.

“Микроблейдингът е форма на козметична татуировка”, обяснява татуиста Shaughnessy Otsuji, който работи във Ванкувър, Канада и Лос Анджелис. “Тази техника използва ръчен инструмент, състоящ се от много на брой фини игли, които създават този реалистичен вид на косъм, като имплементират пигмент под кожата.”

Крайната цел е или да се създаде изцяло нов естествен вид на веждите или да се придаде плътност на съществуващите вежди. Всяка процедура може да отнеме 2 до 3 часа и е уникална при всеки клиент, заради индивидуалната форма, цвят и текстура, за да се постигне възможно най-естествения резултат.

Какъв е процесът по възстановяване при микроблейдинга?

Otsuji обяснява, че процеса по възстановяване може да отнеме 10 до 14 дни, преди веждите да са напълно зараснали. “ В Studio Sashiko даваме инструкции на клиентите си нежно да размазват веждите си на всеки няколко часа за първите 48 часа, за да помогнат за премахването на лимфна течност и излишно масло”, продължава тя. “Подсушаването на зоната ще помогне микроблейдинга да няма твърде много насищане или влага на повърхността. Насищането може да предизвика засилено образуване на коричка, което искаме да избегнем.”

Други неща, които трябва да се избягват през дните след процедурата са потене, плуване или сауни, напомня Otsuji, тъй като е от изключително значение зоната да се пази суха. Също отбелязва, че веждите ще започнат да се белят около третия ден, но не бива да се премахва отделящия се слой или да се драска. Вместо това нанесете защитен крем, който да засили хидратацията и комфорта.

Веждите ще продължат да изсветляват през следващите шест седмици, докато кожата ви се регенерира и ексфолира естествено. Но и след този период от 6 седмици, споделя стилистът на вежди Joey Healy, прости неща като излагане на слънце, биха могли да изсветлят веждите по-бързо от очакваното. “Лицето ви е изложено на много слънце, дори през зимата при студен климат, и това кара мастилото да се разпадне по-бързо”, обяснява Healy. “Досега на слънцето с лицето ще промени цвета на мастилото понякога до нещо оранжево, синьо, виждал съм дори и розово.” Така че дори веждите ви да са напълно възстановени може все пак да носите големи слънчеви очила и шапка за допълнителна защита.

Колко дълго издържа микроблейдинга?

Направен по правилния начин, от професионалист, микроблейдинга би трябвало да издържи до една година, обяснява Diana Menendez, собственик на студиото за микроблейдинг Accentuated в Скотсдейл, Аризона. След година най-вероятно ще е необходим редовна, освежителна процедура, която да поддържа първоначалния резултат. Без тези годишни процедури, според Menendez, микроблейд веждите най-вероятно ще избледнеят и след около три години, ще изчезнат напълно.

Все пак този времеви период може да е още по-кратък, ако се използва третиноин, лекарство, със синтетичен витамин А, което се използва при лекуване на акне или за редовни химически пилинги. “Гликоловата киселина, микродермабразио и продукти за химически пилинг за лице трябва да се държат далеч от татуираната зона, дори след като тя се е възстановила напълно, тъй като продължителната употреба може да изсветли пигмента,” обяснява Otsuji.

Професионалния дерматолог от Ню Йорк д-р Hadley King, също подкрепя твърдението, че отхвърлянето на тези видове продукти е от най-голяма полза: “Избягването на ексфолиране е разумно за удължаването на живота на микроблейдинга,” казва тя.

Какви са възможните странични ефекти от микроблейдинга?

В допълнение към риска да излезете навън с вежди, които нямат нищо общо с това, което сте видели на снимка, има и много по-сериозни краткотрайно възможности за инфекция. Дерматологът от Флорида, д-р Jeffrey Fromowitz обяснява, че ако изпитвате продължително подуване, зачервяване, образуване на корички след микроблейдинга, това е сигнал, че процедурата не е минала както би трябвало и е нужно да посетите доктор възможно най-бързо.

Също така е важно да се отбележи, че впечатляващите преди-и-след снимки, които виждате в социалните мрежи не показват дълготрайните ефекти от микроблейдинга. Въпреки че процедурата става все по-популярна, д-р Кинг споделя, че винаги ще има рискове и вероятности за дълготрайни усложнения или алергични реакции, тъй като процеса включва пробиване на кожната бариера.

“Също така е важно да се отбележи, че оцветяващите добавки в пигментите не са регулирани като микроблейдинг от съответните органи за контрол. Алергичните реакции и зарази са възможни”, казва д-р Кинг. “Тъй като резултатите са полу-перманентни, е изключително важно да сте сигурни, че процедурата е извършена правилно. Лесно може да бъде скрито, ако е извършена некоректно.”

Така че колкото и да е вярно, че микроблейдинга ще избледнее с времето, не е възможно да го поправите за една вечер, ако е допусната грешка.

Можете ли да поправите лошо направен микроблейдинг?

След като казахме вероятностите за грешка, поправянето на зле направените микроблейд вежди носи своята цена. “Моменталното премахване е невъзможно и изисква скъпи лазерни сесии,” казва дерматолога от Сан Франциско, д-р Caren Campbell. “Пикосекундните лазери осигуряват най-добри резултати при премахване.”

Пикосекундните лазери са същите лазери, търсещи определени пигменти, които се използват при премахване на татуировки, и една сесия обикновено струва между 300 и 1000 долара. Д-р Кембъл споделя, че не препоръчва козметичния микроблейдинг, заради поддръжката, която той изисква, и това че, както изтъква и д-р Кинг, моменталната промяна на вежди просто не е осъществима.

Гримът може да помогне за подобряването на външния вид на микроблейдинга – дори когато процедурата е изпълнена правилно. Healy споделя, че неговите клиенти, с микроблейд вежди често трябва да използват продукти за вежди след това. “Открихме че даваме на клиентите много пудра за вежди, която да прикрие обезцветяването и да изравни някои шантави неща, които се получават,” казва той

Въпреки че е ясно, че много хора, които преминават през микроблейдинг процедурите, са доволни от крайният резултат, Healy споделя, че най-голямата му тревога, свързана с дълготрайните ефекти на микроблейдинга (освен вероятност от обезцветяване) е, че процедурата не отчита факта, че тенденциите не са вечни.

“Помагаме на хора, в момента, да се възстановят от техните тънки вежди от периода на 90-те”, казва Healy, предупреждавайки, че микроблейдинга не е мимолетна поправка. “Вие се обвързвате с тази форма. Това не са удължения на мигли; това е татуировка на лицето и няма как да я промените. Това е ангажираност. Смелите вежди са актуални сега. Има голяма вероятност пак да станат тънки, а вие сте обвързани с тази форма.”

Колко струва микроблейдинга?

Ако сте доволни от микроблейдинг резултатите, вероятно искате да сте сигурни, че веждите ви изглеждат възможно най-плътни и възможно най-дълго. Микроблейдингът е скъп: повечето сесии струват между 400 до 1400 долара, според това дали е първото нанасяне или поправка.

Заслужава ли си микроблейдинга?

Предвид всичко, което казахме до тук, трябва сами да прецените дали микроблейдинга си заслужава, за вас самите. Въпреки че неприятните дълготрайни ефекти като обезцветяване или обезформяне се случват сравнително рядко, важно е да направите изчерпателно, подробно проучване преди да изберете специалиста, който ще работи върху веждите ви.

И запомнете, ако не се чувствате комфортно с това тригодишно обвързване, можете просто да изберете грима.

Източник


Прочетете още: S.O.S – Кожата и мръсният въздух през лятото

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: