HomeМЕСТАЦъркви на Рим, 15 изключителни светилища

Църкви на Рим, 15 изключителни светилища

Църкви на Рим, 15 изключителни светилища

В миналото църквите са били основният фокус на повечето посетители в Рим.

Вярващи от цяла Европа правили дългото и мъчително пътуване до Рим, за да посетят седемте хълма, където се намират поклонническите църкви. Сред тях са четири патриаршески базилики (Сан Джовани в Латерано, Свети Петър във Ватикана, Сан Паоло Фуори ле Мура и Санта Мария Маджоре), както и три други църкви: Санта Кроче, Сан Лоренцо Фуори ле Мура и Сан Себастиано. Сред днешните туристи все още има поклонници, но много повече църкви в Рим се посещават като атракции. Пътуващите се възхищават на тяхната архитектура и шедьоври на изкуството вътре.

Базиликата Свети Петър

Тук ще намерите творби на най-големите художници – Микеланджело, Рафаело, Бернини, Караваджо, Сансовино, Филипо Липи и много майстори на мозайката, както и фрески и каменна зидария от Средновековието и по-ранните епохи.

Най-известната църква в Рим, базиликата Свети Петър във Ватикана, е посветена на апостола, за когото се смята, че е бил първият епископ на Рим и първият папа. Първоначалната църква „Св. Петър“ е осветена през 326 г. и е създадена под патронажа на император Константин. През 1452 г. папа Николай V решава да създаде напълно нова църква, която е построена до края на 18 век. Директно на входа на базиликата е известната Пиета на Микеланджело, завършена през 1500 г. и защитена от подсилен стъклен панел. Други забележителности на катедралата „Св. Петър“ са богато украсеният параклис на Светото причастие с произведения на Бернини и Боромини (бронзовата решетка), големият купол на Микеланджело, легендарната бронзова статуя на Възнесението на трона на Свети Петър, гробницата на св. Петър, папският олтар с бронзов балдахин от Бернини. Майсторът създава този балдахин, когато е само на 25 години, като истински шедьовър на бароковата скулптура. В лявата пътека са гробниците на известни папи, създадени от водещи майстори, включително Бернини. Още повече гробници се намират в криптата на най-известната църква в Европа.

Сан Джованни ин Латерано

Сан Джовани ин Латерано или Латеранската базилика също се намира във Ватикана. Преди да се върнат във Ватикана, папите са били в изгнание в Авиньон, но след завръщането им Латеранската базилика става тяхна основна обител. Сан Джовани в Латерано става Епископската църква на папата, като надписът на фасадата гласи: „Майка и глава на всички църкви на града и света“. Първата църква се появява на това място през 313 г. – това е голяма сграда, която многократно е променяна и разширявана. Църквата е почти напълно реставрирана през 16-17 век. Планът на оригиналната църква на Константин е взет предвид при бароковата реставрация под ръководството на Боромини.

Широката фасада с огромните си статуи, създадена през 1735 г. от Алесандро Галилей, е истински шедьовър на къснобароковата архитектура. Бронзовите врати са донесени от древна Курия във Форума. Вътре великолепният дървен таван от 16-ти век веднага привлича вниманието. В апсидата зад презвитерията се виждат красиви мозайки, много верни копия на раннохристиянски оригинали. От левия проход ще влезете в манастира, шедьовър на архитектурата от 13 век, украсен от семейството на римските художници Васалети. Осмоъгълният баптистерий на Сан Джовани Фонте е построен от Константин на мястото на римския Нимфей в Латеранския дворец. Това е най-старият баптистерий в християнския свят, който се е превърнал в модел за по-късни баптистерии не само в Италия, но и в цяла Европа. Диагонално през просторния площад Сан Джовани ин Латерано е църквата Санта Скала със Светото стълбище от 28 мраморни стъпала, уж пренесени в Рим от двореца на Пилат в Йерусалим. Египетският обелиск на площад Сан Джовани е най-високият и най-старият в Рим. Донесен е тук от Тива в специално построен кораб през 357 г.

Църквата Санта Мария Маджоре

Една от четирите патриаршески базилики в Рим и важна църква за поклонение, Санта Мария Маджоре е единствената църква в Рим, която празнува литургия всеки ден от пети век. Местоположението на базиликата е определено от видение на папа Либерий, в което Богородица му нарежда да построи църква на мястото, където ще падне първият сняг на следващия ден. Когато на следващата сутрин на 5 август на хълма Есквилин наистина пада сняг, папата започна да строи църквата. През следващите векове са направени допълнения: нова апсида през 13 век, най-високата камбанария на Рим през 1377 г. и в края на 15 век златният таван на Джулиано да Сангало, украсен с първото злато от Америка. Двата параклиса отстрани са добавени през 16-ти век, включително бронзова шатра и гробниците на двама папи. В Cappella Paolina внимание заслужава богато украсения олтар. Върху главния олтар има изображение на Дева Мария, традиционно приписвана на св. Лука, но всъщност е дело от 13 век.

Дългият 86 метра интериор е един от най-красивите и величествени в Рим. Трите кораба на църквата са разделени от 36 мраморни и четири гранитни колони. Най-старите мозайки в Рим от 4-5 век украсяват горната част на стените, докато цветна каменна инкрустация от средата на 12-ти век покрива пода. Опитайте се да посетите Санта Мария Маджоре рано сутринта, когато слънчевата светлина се отразява върху мозайките от 13-ти век в триумфалната арка и апсидата, изобразяващи теми от Стария и Новия завет. Те се считат за най-високото постижение на изкуството на римските майстори на мозайка.

Сан Пиетро ин Винколи

Основана през 431 г., Сан Пиетро ин Винколи (базиликата Св. Петър във вериги) е една от най-старите църкви в Рим. Църквата е кръстена на веригите, които свети Петър е носел в затвора Мамертин. Базиликата е претърпяла значителни промени през следващите векове. Двадесет колони с дорийски връх образуват наоса, а в северната пътека има превъзходна гробница от 15-ти век на кардинал Николай. Но най-важното произведение на изкуството в Сан Пиетро ин Винколи е паметникът на папа Юлий II в южния трансепт, създаден от Микеланджело през 16 век. Първоначално статуята е замислена от Микеланджело в по-голям мащаб за Свети Петър. Той също така показва някои от изключителните по-късни произведения на Микеланджело, включително статуята на Мойсей, една от най-добрите скулптури в света.

Санта Мария сопра Минерва

Базиликата Санта Мария сопра Минерва е основана на мястото на бивш храм на Минерва, което обяснява името й. Това е най-голямата готическа църква в Рим. Строителството започва през 1280 г. и завършва през 1453 г. Разположението в центъра на града прави църквата популярна сред римляните – Санта Мария сопра Минерва играе важна роля в религиозния живот на града. Най-известният от погребалните параклиси в тази базилика е параклисът Карафа в края на южния трансепт, известен още като параклиса Благовещение на Свети Тома. В него можете да видите известните фрески на Филипо Липи (1489), прославящи Дева Мария и св. Тома Аквински, със сцени от неговия живот. Главният олтар съдържа мощите на св. Екатерина Сиенска, а вляво пред олтара има статуя на Христос от Микеланджело. Тази статуя е критикувана, тъй като Исус тук прилича повече на езически бог, отколкото на основател на християнството (набедрената превръзка е добавена по-късно). Но по отношение на уменията и изработката това е една от най-идеалните скулптури.

Санта Мария дел Пополо

Легендата разказва, че тази църква, близо до градините Pincio е построена на базата на параклис, създаден за прогонване на злия дух Нерон. Санта Мария дел Пополо е августинска църква с красива ренесансова фасада, купол и камбанария. Сградата е разширена от Браманте през 1505 г. и по-късно възстановена от Бернини. Мартин Лутер живее в къщата на църквата по време на посещението си в Рим през 1510-11 г., като отслужва литургия в олтара. Трите кораби и параклиси на катедралата съдържат много гробове, включително два в хора на Андреа Сансовино. В хора се открояват фреските на Пинтурикио, изобразяващи коронацията на Богородица. Параклисите отстрани са особено изящни: вторият параклис вляво е създаден от Рафаел за семейство Чиги през 1515 г., а параклисът Чезари в северния трансепт съдържа две известни картини на Караваджо, Преображението на Свети Павел и Разпятието на св. Петър.

Църквата Сан Клементе в Рим

Една от най-старите и красиви църкви в Рим, Сан Клементина, е построена през 385 г. от първите християни на мястото на светилището на Митра. След като е опустошена от норманите през 1084 г., нова базилика се появява върху руините й в началото на 12 век. Горната църква отразява старата форма на базиликата с входен притвор, атриум с чешма, наос, главен олтар и апсида за духовенството. Обърнете внимание на древните колони и красивата мраморна инкрустация на пода, великденските свещници, балдахина и епископския трон. Триумфалната арка и апсидата се считат за едни от най-луксозните в Рим. Те са покрити с мозайки от сцени от Стария и Новия завет, изображения на Дървото на живота, светци и символи, животни и растения. Интерес представляват и ранноренесансовите фрески от Мазолино, рисувани през 1431 г. в малкия параклис Света Екатерина. Тези сцени от живота на св. Екатерина Александрийска са особено важни, защото представляват най-ранния пример за перспективна живопис в Рим.

Санта Мария в Космедин

В южния край на Piazza Bocca della Verita се намира Санта Мария ин Космедин, един от най-добрите примери за средновековна църковна архитектура в Рим. Църквата е започната през 772 г. и завършена през 1124 г. Този архитектурен скъпоценен камък има отличителна седеметажна камбанария и широка двуетажна веранда с балдахин. Интериорът е украсен с мраморни инкрустации, създадени от семейство Роман Космати, включително пода, мраморните стени на светилището, мраморния амвон и епископския трон. Пътеките са украсени със стенописи, а няколко колони са донесени от древни места в Рим. Криптата съдържа раннохристиянски гробове и основите на езически храм.

Но славата на тази римска църква не се осигурява от нейната великолепна вътрешна украса или хармонична архитектура. Причината за всичко е голяма мраморна плоча във входа, известна като Bocca della Verita, или Устата на истината. Туристически автобуси изпълват цялата съседна улица, а пред църквата се редят много посетители. Водачите твърдят, че именно на това място римляните са полагали клетви (според легендата устата отхапва ръката на всеки, който изрече лъжа). Много по-вероятно е това да е стенен фонтан или плоча, криеща оракул. Piazza Bocca della Verita предлага една от най-красивите гледки към Рим, със своя комплекс от древни сгради и бароков фонтан.

Санта Мария в Травестер

Санта Мария ин Трастевере (гъсто населен район на десния бряг на Тибър) е първото място в Рим, където християните са могли да провеждат своите служби публично. Сградата е започната през 221 г. и завършена през 340 г., след което е възстановена през 12-ти век и реставрирана в бароковия период. Църквата има романска камбанария, фасада, украсена с мозайки и раннохристиянски саркофази. Вътре посетителите ги очакват много чудеса, включително красивата мраморна инкрустация на пода, позлатения дървен таван или мозайките в апсидата, истински шедьоври на средновековното изкуство. Те изобразяват Христос, Дева Мария и множество светци.

Църквата Санта Сабина

Църквата Санта Сабина е създадена от Петър Илирий през 425-432 г. Тя запазва статута на раннохристиянска базилика, въпреки че е украсена през 824 г. На стената над входа е една от най-старите мозайки в Рим с две женски фигури, а в централната врата са най-старите дървени врати в християнското изкуство датираща от 432 г. Издълбан от неизвестен майстор от африкански кедър, деликатният и изразителен релеф илюстрира сцени от Стария и Новия завет. Осемнадесет от оригиналните 28 панела са оцелели до наши дни. Църковният кораб е разположен между 20 коринтски колони, изработени от парийски мрамор, както и украсеният с мрамор хор. В непосредствена близост до църквата се намира доминикански манастир, където е бил монах св. Тома Аквински, както и красив романски манастир. От терасата до църквата се открива прекрасна гледка към река Тибър, площад Венеция и Ватикана.

Сан Паоло Фуори ле Мура

Оригиналната базилика е създадена тук през 4-5 век и е посветена на св. Павел. Преди реставрацията на Свети Петър, тя е била най-голямата църква в света. Катедралата е възстановена, след като е напълно унищожена от пожар през 1823 г., и отново печели славата на една от четирите патриаршески католически църкви, както и на една от седемте поклоннически църкви на Рим. Част от оригиналната вътрешна украса е запазена и украсява новата църква. Мозайките на фасадата са добавени през 19 век, но от вътрешната страна на Светата врата ще видите елементи от стара бронзова врата от Константинопол (11 век). Огромният кораб с размери 12 на 60 метра е разделен на пет кораба с 80 колони, които водят посетителя до триумфална арка с мозайки от пети век, олтар и апсида. Високо по стените има 265 медальона с портрети на всички папи.

Сант’Андреа ал Куиринале

Във всеки друг град този шедьовър на Бернини би бил пълен с туристи, но в Рим често се пренебрегва сред множеството църкви. Интериорът е богат израз на бароковия стил, където изкуството, архитектурата и дизайнът се съчетават безпроблемно. Нищо чудно, че църквата е била любимата на Бернини сред всичките му произведения, въпреки че кардиналът никога не му е платил за работата. Овалният план на сградата, с осем странични параклиса, създава усещане за пространство и движение, преминавайки плавно от елипсовиден план към кръгъл златен купол на върха. Конструктивният дизайн на барока може да се види буквално навсякъде – от пищната украса на пиластри и бордюри до арки, корнизи и прозорци.

Църквата Света Пракседа

Църквата Св. Пракседа е запазила чертите на раннохристиянска базилика, преминала през много етапи на трансформация. Високият му кораб води в презвитерията, където мозайки от 9 век покриват най-красивата триумфална арка и апсида на Рим. Множество мозайки и стенописи са създадени не като украса за честване на библейски събития и светци, а като илюстровани книги, за да просветят предимно неграмотните средновековни енориаши в доктрините на вярата. Параклисът Сан Дзено е като средновековна книжка с картини, където всеки ъгъл е покрит с мозайки, изобразяващи светци и библейски символи.

Сан Лоренцо Фуори Мура

Тази ранна християнска базилика е една от седемте католически поклоннически църкви. Основана е от Константин Велики и въпреки многобройните разрушения и ремонти, е запазила първоначалната си форма, с висок кораб с тесни странични кораби, по-висок алтар и масивни колони. Тук заслужава внимание фината инкрустация от цветни камъни и мрамор върху двата амвона, която се смята за най-добрия пример в Рим. Мозайките на триумфалната арка изобразяват Христос, заобиколен от светци. Отдолу, на нивото на първата базилика, се намира гробницата на папа Пий IX, починал през 1878 г.

Църквата Санта Констанца

Една от най-красивите църкви в Рим е Санта Костанца, построена в началото на четвърти век като мавзолей за дъщерята на Константин. Този малък архитектурен шедьовър е само 22,5 метра в диаметър и е доста семпъл като дизайн, с непретенциозен тухлен екстериор. Но външният вид е изключително измамен, както се вижда в интериора на църквата. Вътрешната украса на Санта Констанца е изработена от редки и скъпи материали. Деликатните стенни мозайки включват свещени християнски и езически фигури с детайлни животни и птици, пърхащи сред лозята. Църквата е доминирана от римската архитектура с 12 двойни колони с капители, раннохристиянски символи и мозаечно изкуство.

Източник


Прочетете още: Седем впечатляващи ирландски замъка близо до Дъблин

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: