HomeЗДРАВЕЗахар и глюкоза – каква е разликата, как се различават

Захар и глюкоза – каква е разликата, как се различават

Захар и глюкоза – каква е разликата, как се различават

Глюкоза и захар. Много хора поставят знак „равно“ между тези понятия обикновено. Но дали е правилно?

Глюкозата и захарта едно и също нещо ли са? Написаното тук ще  посветим на отговора на този въпрос. Ще представим характеристиките на тези компоненти, ще открием техните прилики и разлики. Нека дефинираме основните видове захари, техните ползи и вреди за организма.

Какво представляват захарите? Каква е разликата между захарта и глюкозата? За да отговорим на този въпрос, трябва да видим какви захари съществуват в природата, как са свързани помежду си.

Първите в класификацията са простите захари, монозахаридите. Тук има три имена:

  • глюкоза (това е декстроза, гроздова захар);
  • фруктоза (левулоза или плодова захар);
  • галактоза.

Следват дизахаридите (или сложните захари). Най-важните в категорията са следните:

  • захароза (това е пълното име на трапезната захар. Фруктоза + глюкоза);
  • малтоза (името на малцова захар. Веществото се състои от две молекули от една и съща глюкоза.);
  • лактоза (известна още като млечна захар. Името на съединението глюкоза с галактоза).

Необходимо е да се отбележи и групата на смесените захари. Сред най-често срещаните:

  • Кафява, жълта захар. Това е името на суровата захароза.
  • Инвертна захар. Името на продукта от разпадането на захарозата. Съдържа равни части фруктоза и глюкоза. Медът е инвертна захар с естествен произход.
  • Сироп с високо съдържание на фруктоза – съдържа както глюкоза, така и фруктоза, но последната тук е поразителна.

Сега нека ги опишем по-подробно:

Глюкоза

За да очертаем разликата между захарта и глюкозата, трябва да се запознаем с характеристиките на всеки един от тези елементи. Глюкозата е вещество със сладък вкус. По своята природа той е монозахарид (обикновена захар), въглехидрат. Този елемент се намира в големи количества в растенията. По-специално, плодове, сок от горски плодове. Много глюкоза има в гроздето. Човешкото тяло може самостоятелно да получи глюкоза – в резултат на разграждането на захарозата. Последната е обикновена трапезна захар. Тялото ни го разгражда съответно на глюкоза и фруктоза.

Глюкозата е захар в природата. Що се отнася до трапезната захар, както вече отбелязахме, тя се състои от фруктоза и глюкоза. Последната представлява малки кристали, без мирис и цвят. Глюкозата се разтваря сравнително бързо във вода. Има интензивен сладък вкус. Но според този показател той е малко по-нисък от захарозата. Интензивността на сладостта в глюкозата е приблизително два пъти по-малка.

Глюкозата е полезно хранително вещество за човешкото тяло. Това е въглехидрат, благодарение на който получаваме около 50% от жизнената енергия. Освен това глюкозата предпазва човешкия черен дроб от токсини. В същия орган елементът се отлага „в резерв“ под формата на специално съединение – гликоген. То може да бъде превърнато обратно в глюкоза от тялото по всяко време. И след това се използва по предназначение.

Трябва ли да използвам глюкоза вместо захар? Да, по препоръка на лекар. Трябва да се отбележи, че разтворената във вода глюкоза се използва и за медицински цели. Известни са интравенозните системи с този компонент. Така се поддържа човешкото тяло при тежки заболявания, при тежки условия (след злополука, хирургична операция).

Системи с глюкоза помагат за по-лесното превъзмогване на хранително отравяне или тежка интоксикация на организма. Използва се и за диагностициране на диабет. Интравенозно се инжектира голямо количество глюкоза, след което специалистите наблюдават реакцията на тялото на пациента към това.

Захар

Продължаваме да показваме разликата между захар и глюкоза. Захарта в този смисъл е съкратено име. Така накратко се нарича захарозата, съединение на фруктоза и глюкоза. Или това, което сме свикнали да виждаме в кухнята – трапезна захар, рафинирана захар.

Вече отбелязахме, че този елемент, попаднал в храносмилателната система на човека, се разпада на два компонента – фруктоза и захароза. Поради това той принадлежи към дизахаридите. Всъщност в състава на захарозата има два вида въглехидрати, на които тя се разделя.

Каква е разликата между глюкозата и захарта? Глюкозата е компонент на трапезната захар. Що се отнася до последната, днес най-популярните й сортове са от цвекло и тръстика. Това са „стандарти“, които са практически чиста захароза без примеси.

Захарозата, подобно на глюкозата, е ценно хранително вещество за нашето тяло. Източник на енергия и жизненост за тялото. Къде се намира захарозата? Това е елемент от растителен произход – намира се в плодове, горски плодове и плодови сокове.

Най-голямо количество от този въглехидрат се намира съответно в тръстиката и захарното цвекло. Следователно тези растения са ценна суровина за промишленото производство на трапезни продукти.

Каква е разликата между захарта и глюкозата, съдейки по външния им вид? Тук тези въглехидрати са практически неразличими. Захарта е също кристали без цвят и мирис. Те също се разтварят добре във вода. Имат сладък вкус. Разликата тук е само в интензивността на вкуса. Захарозата е два пъти по-сладка от глюкозата.

Тръстика или цвекло?

Може ли захарта да се замени с глюкоза? Отговорът зависи от това какви цели се преследват. В крайна сметка захарозата съдържа както глюкоза, така и фруктоза. Ако в определен случай фруктозата е вредна за организма, тогава само глюкоза може да се използва за подслаждане на храната.

Има ли разлика между захароза от тръстика и цвекло? И двете захари могат да бъдат намерени в магазините под формата на кристали и прах. Тръстиковата захар често може да се продава нерафинирана. Тогава цветът й не е обичайното бяло, а кафяво.

Има много предразсъдъци, свързани с тръстикова захар. По-специално, тя се счита за по-полезна за тялото от тази от обикновеното цвекло. Но всъщност не е така. По своите свойства тези разновидности на трапезната захароза са почти идентични.

Има доказателства, че тръстиковата захар е богата на витамини от група В. Има доза истина в това твърдение. Но трябва да се отбележи, че съдържанието на витамини тук е незначително, поради което няма никакъв ефект върху човешкото тяло.

Друга причина, поради която хората предпочитат тръстиковата захар пред захарта от цвекло, е необичайният вкус на продукта. Но дори и тук мненията на диетолозите са двусмислени. Това е нерафинирана тръстикова захар, която има особен вкус. Но трябва да помним, че без да бъде пречистен, продуктът може да съдържа вредни примеси.

Захарта от цвекло не се продава нерафинирана. Това се дължи на факта, че този продукт в неговата нерафинирана форма има както непредставим външен вид, така и странен вкус.

Фруктоза

Нека разгледаме по-отблизо този елемент захароза, около който се разгръщат много спорове. Молекулата на фруктозата е много подобна на външен вид с молекулата на глюкозата. Но малката разлика, която съществува между тях, ги прави различни елементи. Фруктозата не се разпознава от никоя от телесните системи, които реагират на глюкозата. По-специално, тази захар не предизвиква производството на необходимите „хормони на ситост“. Фруктозата също се игнорира от панкреаса, който произвежда инсулин.

Нашето тяло не може да съхранява фруктоза във вериги, както прави с глюкозата. Също така няма независими начини за разделяне на този елемент. За да използва фруктозата по предназначение, тялото трябва да я въведе в биохимичните глюкозни пътища чрез ензимни трансформации. Например при гликолиза. Подобни процеси протичат и в черния дроб, но с интересен нюанс. Тук фруктозата не се превръща в глюкоза. Навлиза в процесите на гликолиза приблизително по средата на пътя. Когато глюкозните молекули вече са разделени на два компонента. Разбира се, в крайна сметка и фруктозата, и глюкозата ще бъдат разградени и превърнати в универсалната енергия на тялото. Въпреки това, фруктозата скача незабавно към основния регулаторен етап на гликолизата, пропускайки началните й етапи. И този процес се характеризира с отрицателна обратна връзка. Какво означава? Ако има твърде много налична енергия от глюкоза, такава връзка блокира нейното количество. С фруктозата това не може да се направи поради вече описаното пропускане. С други думи, ако има твърде много глюкоза, тялото ни е в състояние да спре разграждането му. Това не може да стане с фруктоза. Ако има много глюкоза, тя остава в черния дроб под формата на гликоген. Ако има много фруктоза, цялата ще бъде преработена.

Повишената консумация на фруктоза е изпълнена с неконтролирано наддаване на тегло, затлъстяване. Освен това, както вече забелязахме, в отговор на голям прием на фруктоза не се произвеждат хормони на ситост, поради което чувството на глад не изчезва.

Разлика в кръвната захар. Очевидна разлика

Как да си направим глюкоза от захар? С тази задача тялото ни вече се справя отлично. То, без външна помощ, е в състояние да разгради захарозата до фруктоза и глюкоза. Възможно ли е неспециалист да определи къде е захарта и къде е глюкозата? По правило не, вкусът им е почти идентичен. Това е същият прах, безцветни кристали. Възможно е глюкозата да има по-малко сладък вкус от обикновената трапезна захар. Разликата може също да е, че се разтваря по-бързо в устата, само когато попадне в езика. Това явление се дължи на факта, че глюкозата е проста захар. Всъщност тя започва да се абсорбира в кръвта още в устната кухина.

Сравнение на елементи

Има ли разлика между нивата на кръвната захар и глюкозата? По същество не. Кръвната захар се отнася до нивото на глюкоза в нея. Което е правилно. В крайна сметка глюкозата по своята природа е точно захар, монозахарид. И това е по-широко понятие от трапезната захар (в този случай това означава само захароза). Как се различават тези елементи? Първото нещо, което трябва да се каже, е, че глюкозата е монозахарид, прост въглехидрат. Захарта (захароза) е сложен въглехидрат, дизахарид. Нека се обърнем към структурата на техните формули. В структурата на глюкозата ще присъства само един въглехидрат. Но има два от тях в състава на захарта. Освен това, вторият действа точно на същата глюкоза. Що се отнася до естествените източници на тези елементи, те до голяма степен са сходни. Те се намират в плодовете и зеленчуците, натуралните растителни сокове. Но процесът на техническо производство на елементите се различава.

Общи черти

Ето няколко ключови фактора, които комбинират захарта (по-точно захароза) и глюкозата:

Глюкозата задължително е включена в молекулярната формула на захарозата (обикновена трапезна захар).И двете вещества имат сладък вкус. Тези два елемента са естествени въглехидрати. И глюкозата, и захарозата са безцветни кристали, които нямат никаква миризма.

И двата елемента от растителен произход – те се извличат от горски плодове, плодове, натурални сокове.

Основни разлики

Захарта замества ли глюкозата? До известна степен да. В крайна сметка трапезната захар е комбинация от глюкоза и фруктоза. Но да подчертаем основните разлики между тези елементи. Глюкозата се характеризира с: Монозахарид (в молекулярната формула присъства само един въглехидрат). Два пъти по-малко сладка от захарозата. В промишленото производство се произвежда или от целулоза, или от нишесте.

А основните характеристики на захарозата: Дизахарид (два въглехидрата в молекулната формула). Два пъти по-сладка от своя компонент – глюкозата. В промишлени условия се извлича главно от захарно цвекло или тръстика.

Колко грама глюкоза има в захарта?

Разбрахме, че захарозата е глюкоза и фруктоза. Но в какви пропорции? Трапезната захар съдържа 99,98% въглехидрати. От тях 100 g от продукта съдържат 99,1 g захари. Глюкоза – около половината. И още един популярен въпрос. В грамове – 75 глюкоза. Колко захар е това? 4 супени лъжици обикновена трапезна захар. Колко глюкоза има в една супена лъжица захар? Съответно половината от масата. Така че, ако средно една супена лъжица захар е 25 g продукт, тогава глюкозата в тази маса е от 12 до 15 g.

Полза и вреда

Установихме, че захарозата и глюкозата са полезни за нашето тяло. Това са източници на въглехидрати, жизнена енергия. Защо диетолозите ни предупреждават, че яденето на твърде много захар е лошо? В крайна сметка всъщност използваме повече от елементите, необходими за жизненост? Тук трябва да помним, че захарите и въглехидратите се съдържат не само в трапезната захар, но и в голяма маса храни, които ядем. Дори и да нямат изразен сладък вкус. Всички растителни храни съдържат захари (фруктоза, глюкоза), както и нишесте (от него се синтезира глюкозата). Но ние сме склонни да добавяме допълнителна сладост към тези храни.

Обърнете внимание на модела: храната, която човек не посолява, той е склонен да подслажда със захар. И какъв е резултатът? Нашите тела имат твърде много сол и захар. В този случай захарозата наистина става вредна. Постъпва в тялото в обеми, понякога няколко пъти по-високи от нивото, което нашите органи могат да преработят. И тези елементи не отиват никъде от тялото – излишъците им не се отделят. Тялото решава този проблем по свой начин: превръща молекулите на захарта в мастни молекули. И ги оставя настрана. Така започват проблеми с наднорменото тегло, затлъстяването на тялото.

Защо повечето хора имат такова пристрастяване към захароза, сладки храни? Това е дошло при нас от древни времена. За нашите предци сладкият вкус на зеленчуци и плодове е бил сигнал, че са намерили вкусен и здравословен продукт. И това е останало в генетичната ни памет.

Не трябва да забравяме, че по-рано захарта е била много трудна за получаване. Затова се смятала за ценност, за рядък деликатес. Днес ситуацията е променена. Сладкиши, печива, лакомства се предлагат във всеки магазин. Захарта е един от най-достъпните и често срещани продукти. Но човешките вкусови рецептори все още смятат сладкото като изключително здравословна и рядка храна.

Нека обобщим. И глюкозата, и трапезната захар са по своята същност захариди. Разликата е, че глюкозата е монозахарид (обикновена захар). Трапезната захар е дизахарид, захароза. Кои са двата й съставни елемента? Вече споменахме глюкоза и фруктоза. Те се съдържат в захарозата в приблизително равни количества.

Източник


Прочетете още: 6 мита за прясно изстисканите сокове

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: