HomeМОДА25 европейски модни институции създадоха „Европейски моден алианс“

25 европейски модни институции създадоха „Европейски моден алианс“

25 европейски модни институции създадоха „Европейски моден алианс“

Мощна нова мрежа от модни организации, чиято цел е да обедини и промени европейския моден пейзаж. Сред основателите е Българска модна асоциация с Председател Силвия Кабаиванова.

Първият истински транснационален съюз на европейските модни съвети и институции беше основан от 25 европейски модни организации, целящи да създадат просперираща, устойчива и приобщаваща европейска модна екосистема. По време на двудневна среща във Франкфурт в края на март 2022 г., Fashion Council Germany събра водещите европейски модни организации, за да формират коалиция за промяна, с подкрепата на Messe Frankfurt и неговата глобална Texpertise Network.

Вдъхновен от думите на Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, и Мария Габриел, европейски комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, призоваващи за укрепване на модната индустрия на европейско ниво, Алиансът се стреми да бъде силен общ глас, който подкрепя и ускорява прехода на европейската мода към по-устойчиво, иновативно и приобщаващо творческо бъдеще.

С Франкфуртското споразумение европейските модни организации решиха да се присъединят към тази нова коалиция и изразиха намерението си да разработят колективно активна и реактивна стратегия за необходимостта на индустрията да се промени през следващите месеци.

Алиансът е създаден, за да укрепи и разшири нова мрежа от съвети и институции, за да развие общо разбиране на практическите цели за това как модната индустрия и нейните многобройни участници, подкрепящи организации и косвено МСП и големи компании и професионалисти, могат заедно да помогнат за трансформирането на индустрията и по-добра защита на планетата и всички нейни жители. С този алианс европейските модни организации, които представляват голяма и уникална част от модната индустрия, се стремят колективно да укрепят европейската мода на устойчиво, приобщаващо, иновативно и промоционално ниво и да ускорят превръщането на тези цели в реалистични действия и законодателни препоръки.

С тази единствена по рода си мрежа от европейски модни съвети, институции, инкубатори и клъстери новият алианс има за цел не само да споделя, образова и проучва знания за пазара, контакти и най-добри практики, но и да комуникира на европейско ниво с различни икономически , политически и социални заинтересовани страни за изграждане на проспериращо бъдеще.

Мария Габриел, европейски комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, заяви в своята встъпителна реч на срещата във Франкфурт на 23 март 2022 г.: „Модата е ключова индустрия за креативния дизайн. Знам, че се събрахте днес, за да обсъдите възможността за създаване на Европейския моден алианс. Аз лично мисля, че това е брилянтна идея. Смятайте ме за посредник и разчитайте на моята подкрепа.”

„Европейският моден алианс признава силата на сътрудничеството за допринасяне за устойчиво бъдеще на модата – влияние върху политиката, подкрепа на иновациите и защита на уменията – със значителни ползи за европейските икономики и глобалното общество“. Еди Шанахан, Съвет на ирландските модни дизайнери

„С глобалното лидерство на пазара на текстилни панаири и заедно с нашите международни партньори, ние наистина можем да променим важните въпроси на нашата индустрия и за нашето общество. Радвам се, че учредителната инициатива за по-отговорен бизнес в модния и текстилния сектор на европейско ниво стартира във Франкфурт. Messe Frankfurt ще продължи да бъде надежден, създаващ стойност и обединяващ партньор за този съюз и всички участващи.” Олаф Шмид, вицепрезидент по текстил и текстилни технологии на Messe Frankfurt

„Модната индустрия се нуждае от дълбока трансформация и чрез този съюз всички ние обединяваме усилията си, за да постигнем по-устойчива, кръгова, иновативна и конкурентна европейска модна индустрия. Българска модна асоциация се радва да бъде част от това начинание и да работи и за популяризирането на българските модни дизайнери и марки на европейско и световно ниво.” Силвия Кабаиванова, председател на Българска модна асоциация.

Силвия Кабаиванова, председател на Българска модна асоциация

Първата среща през март беше подкрепена от Messe Frankfurt, водещ световен организатор на текстилни панаири. Texpertise Network на Messe Frankfurt, комбинация от глобална мрежа и експертен опит в международния текстилен бизнес, който се ползва с голямо уважение в световен мащаб, понастоящем включва 60 международни събития за целия текстилен сектор, включително сегментите на текстил за облекло и мода, текстил за интериор, технически текстил и текстилна обработка и грижа за текстила. Днес Европейският моден алианс използва тази международна платформа, за да представи своята визия и мисия по време на панелен разговор. Членовете на EFA канят други подобни организации да подкрепят нейната мисия и амбиция за създаване на по-добро бъдеще чрез присъединяване към алианса. Следващата среща на Европейският моден алианс ще се проведе по време на Gran Canaria Swim Week с домакин Mode Cálida от 18 до 21 октомври 2022 г.


Прочетете още: Бялата риза – гарантиран елегантен стил

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: