HomeМЕСТААтракции в Атина: 20 места, които трябва да се видят

Атракции в Атина: 20 места, които трябва да се видят

Атракции в Атина: 20 места, които трябва да се видят

Люлката на цивилизацията е очарователна: Атина има невероятен брой дорийски и йонийски храмове, статуи, амфори и архаични фигурки, на които можете да се възхищавате безкрайно.

Можете да посетите театъра на Дионис, където Еврипид и Аристофан поставят своите пиеси, или да се разходите из Агората, където някога са се разхождали Платон и Сократ. Но Атина е нещо повече от археологически обект. Има древни улици и модерна бетонна джунгла. Градският пейзаж е украсен с хълмовете Ликабет и хълма Филопап. Какви забележителности на Атина трябва да бъдат разгледани преди всичко?

Акрополът

Акрополът е световноизвестен обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, а също и първият в нашия списък с „Атракции на Атина“. Намира се на скала и се издига над града. Акцентът на Акропола е Партенона, но Пропилеите, Ерехтейонът и храмът на Нике Аптерос по нищо не му отстъпват. Най-добрият начин да се запознаете с мистериите на древногръцката демокрация и философия е чрез регистрирани водачи.

Партенонът

Най-голямото постижение на дорийския орден и най-значимата сграда на древна Гърция, оцеляла до 21 век, е Партенонът, символ на атинската демокрация. Партенонът е посветен на богинята Атина. Строителството му започва през 447 г. пр. н. е., когато Атина е доминиращата сила в Егейско море. Построен е от Иктин и Каликрат. В онези далечни времена тук се е намирала градската съкровищница. През VI век, след Христа, тук е имало църква, а през 1460-те – джамия. Някои скулптури на Партенона са откраднати от граф Елгин в началото на 18 век и след това продадени на Британския музей, където се намират и сега.

Музеят на Акропола

Музеят на Акропола, създаден от швейцарския архитект Бернар Чуми на югоизточния склон, е открит през 2009 г. Той представя огромен брой артефакти, открити по време на разкопки. Музеят е построен върху древни руини. Голяма част от приземния етаж има стъклени панели и открити пространства, за да се види какво се крие отдолу.Трите нива на музея ви позволяват да се запознаете с историята в хронологичен ред, като се започне от първите открития. Голямата трапецовидна зала съдържа находки от Ерехтейона, главния вход на Пропилеите и храма на Нике Аптерос.

Ерехтейон

От северната страна на Акропола се намира храмът на Атина и Посейдон, построен от йонийския орден от 421 до 406 г. пр.н.е. Използван е по различни начини още от Средновековието. През франкския период е имало както византийска църква, така и дворец. В по-късни времена тук се е намирал харемът на османците. Основната атракция на Ерехтейона е портикът на Кариатидите, чийто покрив се поддържа от шест кариатиди, издълбани от Калимах или Алкамен. Вярно, сега те са копия. Пет от оригиналите са в музея на Акропола, а шестият е в Британския музей.

Националният археологически музей

Наистина невероятна земя на древното изкуство и е подходящо Националният археологически музей на Атина да бъде един от най-големите и най-богатите в света.

Галериите съдържат експонати, които завладяват учените от много поколения. Например находка от потънал кораб, идентифицирана през 1900 г. и датираща от 4-ти век пр.н.е. Това е така нареченият механизъм Антикитера – най-старият аналогов компютър в света. Има и златна погребална маска на Агамемнон (16 век пр.н.е.), вероятно изработена за микенската кралска фамилия. Въпреки че е твърде рано за Агамемнон. Интерес представлява Елевзинският релеф от 5 век пр.н.е., както и фреските от бронзовата епоха от островите Санторини и Тера.

Храмът на Хефест

На върха на 65-метровия хълм на Агора Колон от северозападната страна на Агората се намира храмът на Хефест. Построен е през втората половина на 5 век пр.н.е. и е в отлично състояние. Храмът е посветен на Атина и Хефест (древния бог на огъня) и се откроява със своята каменна зидария, скулптури и ковани изделия. Има шест рифлени колони от западната страна и 13 от северната и южната.

Музеят на цикладското изкуство

Семейната двойка, Никълъс и Доли Гуландрис, събират праисторическо изкуство от Цикладите в Егейско море от 60-те години на миналия век. До 80-те години на миналия век вече имат достатъчно материал за запълване на музея, който отваря врати през 1986 г. Тук са изложени повече от 3000 произведения на цикладското, гръцкото и кипърското изкуство. Всичко това е направено преди 4 век пр.н.е. Най-популярни са фигурките от Цикладски мрамор (бял мрамор).

Храмът на Нике Аптерос

На югоизточния склон на Акропола от 420 г. пр.н.е. д. се намира храмът на Нике Аптерос. Това е първият завършен храм от йонийския орден на хълма.

Това е най-новият от многото храмове, посветени на Атина Победителката. Предишната е разрушена от персите през 480 г. пр.н.е. Замислена от Каликрат, тази сграда е тетрастилен йонически храм с четири тесни колони на предния и задния портици.

Плака

Плака е най-старият квартал на Атина. Намира се в сянката на Акропола. Това е район с гъсти, криволичещи улици с фасади от 19-ти век, украсени с цъфтящи бугенвилии през лятото. Тук има много семейни магазини, всеки с нещо примамливо. Те включват ръчно изработени бижута, музикални инструменти и керамика. Има и хранителни магазини, в които се продават маслини и подправки.

Под скалистия североизточен склон на Акропола се намира Анафиотика, бяла зона, възникнала през 19 век по време на управлението на крал Ото в Гърция. Тук са живели работници, заети в реконструкцията на кралския дворец.

Храмът на Зевс Олимпийски

Не е останало много от този храм, но дори това, което е там, показва, че храмът е бил огромен. Храмът на Зевс Олимпийски е строен изключително дълго време: работата започва през 6-ти век пр.н.е., но не е завършена до управлението на император Адриан през 2-ри век след Христа. Храмът е разрушен по време на нашествието на херулите през 267 г., малко повече от век след завършването му. Камъните са използвани за изграждане на други сгради в града.

Музеят Бенаки

Музеят Бенаки е основан през 1930 г. от колекционера на изкуството Андонис Бенакис. Тук в хронологичен ред е представена историята и културата на Гърция от праисторически времена до наши дни. На приземния етаж са разположени неолитни вази, архаична керамика, фигурки и класическа скулптура. Вторият етаж разказва за тихия византийски период и османско господство. Тук има икони и народни носии. Последният етаж съдържа картини, документи и оръжия от Гръцката война за независимост срещу Османската империя от 1881 до 1829 г.

Атинската агора

Агора е централният градски площад на Атина. Тук се провеждаха търговски и социални събирания. Тази обширна територия се формира през VI век пр.н.е. Сега има само паметници и руини от повече от 30 сгради.

Музеят на древната агора

Един от паметниците на Агората, Стоа на Атала, е напълно реновиран през 50-те години на миналия век. Този дълъг портик е построен от Аталос II в средата на 2 век пр. н. е., но е разрушен от херулите през 267 г. Новата сграда доста точно отразява това, което е била някога. Тук е създаден Музеят на Древната Агора, който показва артефакти, открити по време на разкопки, проведени от Американската школа по класически изследвания. Изложбата представя предмети от неолита, бронзовата и желязната епоха, както и геометрични фигури, оръжия и вази, открити от гробници и кладенци.

Стадионът Панатинаикос

Стадионът Панатинаикос, построен за Панатинейските игри през 1896 г., е модерна реконструкция на древен стадион, построен за Панатинейските игри през 330 г. пр.н.е. Двеста години по-късно този древен паметник ще бъде направен от мрамор по поръчка на атинския римски сенатор Херод Атик. Стадион Панатинаикос е почти точно копие на конструкция от 2-ри век пр.н.е. и точно като своя древен прародител е изцяло от мрамор. Този стадион видя целия свят по време на Олимпийските игри през 2004 г. Той беше домакин на състезания по стрелба с лък и на него финишираха и маратонците.

Одеон на Ирод Атик

Този театър от римската епоха е построен през 161 г. сл. Хр. по заповед на атинския магнат Херод Атик. Някога е бил покрит с покрив от кедрово дърво и е можел да побере 5000 души. Но през 275 г. е разрушен от Херкулес. През следващите 1700 години паметникът е затрупан с пръст и никой не знае какви са руините. Първите разкопки тук са извършени през 1848 г. А през 50-те години на миналия век театърът е възстановен. Каменните нива са направени от същия мрамор от планината Пенделикон като предишните.

Византийският музей

Музеят на византийското и християнско изкуство е открит през 1914 г. Помещава се в неоренесансовата вила Илисия, построена през 1848 г. Музеят е напълно реновиран за Олимпийските игри през 2004 г. Изложбата му включва фрески, скулптури, архитектурни фрагменти, икони, религиозни облекла, книги и мозайки.

Капникарея

Панагия Капникарея (Богородица Капникарея) е една от най-старите църкви в града. Осветена е около 1050 г. В древни времена раннохристиянските църкви са били построени върху древни езически храмове и Капникарея не е изключение. Най-вероятно е построен над храма на Деметра или Атина. Цветната иконография е нова. Изработена е от художника и иконописец Фотис Кондоглу в средата на 20 век.

Театърът на Дионис

Европейската драматургия възниква в театъра на Дионис, първите представления в който датират от 6 век пр.н.е. Изсечен в скалистия южен склон на Акропола, той е първият театър, построен някога. Сегашният дизайн съществува от средата на 4 век пр.н.е., когато финансите на града се ръководят от законодателят Ликург. През римския период са направени значителни промени. Театърът е домакин на Дионисиеви фестивали, в които участват драматурзи като Софокъл, Есхил, Еврипид, Менандър и Аристофан.

Националната градина

Националната градина е един вид буфер между древна Атина и съвременната бетонна джунгла. Някога това е била Кралската градина, разположена южно от Стария кралски дворец. Поръчана е от Амалия от Олденбург в края на 1830-те. В градината има малка зоологическа градина с пауни, грабливи птици, вълци и маймуни. Има и ботанически музей.

Гробницата на Незнайния войн

Пред фасадата на Стария кралски дворец на площад Синтагма има паметник на всички гръцки войници, загинали по време на много войни. Създаден е в началото на 30-те години на миналия век и съчетава дизайна на френската империя и древната архитектура на Атина, както и модерния арт декор. Паметникът се пази от елитната пехота на президентската гвардия. Смяната на караула става на всеки час. По стъпалата и стените до паметника има надписи, разказващи за Първата и Втората балкански войни, Гръцко-турската война, Първата и Втората световни войни.

Източник


Прочетете още: Църкви на Рим, 15 изключителни светилища

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: