HomeПОДКАСТИскам всичко, което е “..like a girl” да бъде символ за нещо страхотно

Искам всичко, което е “..like a girl” да бъде символ за нещо страхотно

Искам всичко, което е “..like a girl” да бъде символ за нещо страхотно

Рая Дренски, един от създателите на инициативата Brand Like A Girl в специално интервю за MADAMSKO

През април София бе домакин на уъркшоп форматът за личен бранд Brand Like A Girl. MADAMSKO бе медиен партньор на събитието и в поредица интервюта представяме едни от най-интересните лектори. Един от създателите на събитието е Неле Зихър (Nele Sicher). Той е основател на дигитална маркетингова агенция LinkMe Marketing и Personal Brand Expert.

Другият създател на инициативата Brand Like A Girl е Рая Дренски, ментор, бранд стратег и съосновател на няколко потребителски марки. 

Попитахме Рая…

Как и кога се роди идеята за уъркшопа Brand like a Girl?

Brand like a girl като уъркшоп беше създаден миналата година, когато бях поканена да говоря на една конференция в Грац (Germaniq). В създаването на концепцията за самия фестивал исках да измисля по-интересно, любопитно, хващащо вниманието заглавие. Такова, което да привлече хората да дойдат на този уъркшоп и така всъщност помислих, че ще е хубаво да се казва “Brand like a girl”. 

Започнах от изречението “Fight like a girl” (Биеш се като момиче). Замислих се как “Fight like a girl” трябва да звучи като нещо обидно. Ако кажеш на някой “биеш се като момиче”, значи му се подиграваш. Аз реших, че това не трябва да е изречение, което присъства в нашия живот. Помислих си, че по същия начин както ние сега, като жени, не знаем какви са били битките на жените през 70-те за този female empowerment революция, която се е случила и плодовете, които ние берем в момента, за да живеем спокоен живот, в доста голяма степен наравно с мъжете. 

Рая Дренски и инициативата Brand llike a girl

Исках дъщерите ми да не разбират защо е трябвало да водя уъркшоп формат, който се е казва  “Brand like a girl” и да обяснявам, че изречението “fight like a girl” не трябва да е обидно. Исках всяко нещо, което е “..like a girl” (като момиче) да бъде символ за нещо, което с страхотно. Нещо, което е професионално, с много доза качество в него, със старание, с вложени изключително много положителни качества. И така се роди името. 

Какво всъщност е личен бранд? Кои са неговите основни елементи и какви са неговите ползи?

Джеф Безоз е казал, че “личният бранд е това, което казват хората за теб, когато не си в стаята”. За мен също като брандинг експерт и човек, който се занимава с това вече повече от 15 години, смятам, че е много важно с много малко думи да можем да обясним кои сме ние и какво правим. Също да направим връзката с човека срещу нас за това, какво можем да си бъдем полезни и как можем да работим заедно.

Елементите са доста стандартни. Това какво е краткото нещо, което можем да кажем за себе си (short bio), какво правим и с какво можем да бъдем полезни на другите. 

За мен, като човек, който се е занимавал и с бизнес развитие е много важно, говорейки с друг човек, да можем да отговорим на въпроса,  какво можем да му дадем на него в момента. Това е един от най-важните моменти. Да не се опитваме да отгатнем, а много ясно да разберем и да му го кажем. Не трябва да подсказваме и да се надяваме, че хората ще се сетят и ще разберат. Трябва много ясно да се заявим и да го повтаряме дори, защото никой не е длъжен да го запомни от първия път, и да знаят хората с какво да ни свързват. Това, което сме ние, трябва да го заявяваме!

Каква е разликата между личен и корпоративен бранд?

Аз мисля, че могат да си помогнат един от друг и да се поучат един от друг, защото корпоративния бранд трябва да помисли малко повече за това какви качества може да има. Обикновено корпоративните брандове мислят в посока какви лични качества да бъдат прибавени към тях. 

И по същия начин обаче, човек с личен бранд може да се поучи от корпоративния бранд, с това, че винаги там се мисли много таргетирано и с много ясна цел и посока. Ние като хора много често забравяме за тези неща. Мислим си, че то е изключително очеизвадно кой сме ние, какво сме и какво можем и малко неглижираме това да подходим по темата за личен бранд по много целенасочен начин. Именно това, човек, работейки по личния си бранд, може да вземе от корпоративния свят – таргетираната работа по бранд.

Кой е най-ценният съвет, който си получавала при развитието на твоя личен бранд?

Когато мислих за своя бранд, бях в ситуация, в която се чувствах доста объркана. Бях занимавала с business development близо 10 години и виждах, че брандинга ми е много по-интересна тема. 

Не се чувствах достатъчно уверена в себе си и в брандинга. Нямах тази подкрепа да кажа “правя го от 10 години, както можех да кажа за  development. Чудех се по кой път да поема и как да мога да убедя хора, че съм достатъчно добър специалист.

Тогава присъствах на един подобен уъркшоп формат и в рамките на разговорите, едно момиче, от другите участнички, стоеше до мен и слушаше моята история и моята несигурност и ми каза “аз не разбирам защо през цялото време казваш или business development или брандинг и поставяш една граница между двете. Ти можеш да си добър брандинг експерт и човек, който говори за личния брандинг, точно защото разбираш най-големия проблем на един собственик или на един човек, който има таква компания – че той трябва да продава повече. Така че, ти  можеш да свържеш тези два опита в много ценна и убедителна обща история”. 

Рая Дренски

Така всъщност се появи темата за сторителинга и за това, колко е важно да можеш да свържеш опита, който имаш, колкото и да е разнообразен той, в една обща история и нещо, което има смисъл за останалите и става ясно разбираемо за другите.

Това беше и ценния съвет, който някога съм получавала – да обединя под общ знаменател и под обща история разнообразните опити, които съм имала до момента, защото всеки един от тях носи някаква добавена стойност, която може да бъде ценна за човека срещу мен.

Всички епизоди на подкаста „МАДАМСКО представя“ може да гледате в YouTube или да слушате в Spotify и SoundCloud.


Прочетете още: Тайната сила на баланса в живота ни

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: