Дежа вю

deja vu

Дежа вю

Дежа вю е името на не особено приятно състояние, в което се чувстваме така, сякаш сме били в същата ситуация преди.

За няколко секунди сме убедени, че всичко това вече се е случило, а понякога дори усещаме способността да предвидим какво ще се случи в следващия момент. Тогава, също толкова бързо, колкото се появява, странното усещане изчезва и ние се връщаме към нашата обикновена реалност.

Въпреки че истинската причина за дежавю все още не е установена от науката, повече от 40 теории са се опитали да обяснят синдрома. Listverse е съставил „хит парад“ от най-интересните и провокиращи размисъл обяснения.

10. Смес от чувства и спомени

Има такъв добре известен психологически експеримент, който показва, че човешката памет зависи от контекста: човек си спомня информация по-добре, ако е поставен в средата, в която я е научил. Дразнителите в околната среда могат лесно да предизвикат светкавица на паметта. Определена гледка или миризма може да предизвика спомени в нашето подсъзнание за време, когато сме видели или чули същото нещо. Тази теория обаче не обяснява защо в някои случаи на дежавю човек не разпознава нито една от тези „улики“.

9. Двоен процес

Тази теория предполага, че в някои случаи човешката памет започва да се държи неправилно или включва „втория канал“. Когато нещо се възприема, мозъкът първоначално поставя информацията в краткосрочната памет. Ако продължим да анализираме информацията, да я помним, тя ще бъде преместена в дългосрочната памет. Информацията от краткосрочната памет по-късно се изтрива. Според теорията, мозъкът в момента на дежа вю се опитва да кодира нова информация в дългосрочната памет вместо в краткосрочната памет, което създава илюзията за вече видяното. Грешката на теорията е, че тя не може да обясни защо мозъкът не прави това през цялото време.

8. Теория за паралелни вселени

Феноменът дежа вю се вписва перфектно във фантастичната идея, че живеем в милиони паралелни вселени, съдържащи милиони версии на самите нас и собствения ни живот с разнообразие от различни възможности. Привържениците на теорията твърдят, че тревожното усещане за миналото идва в момента на пресичане с друга вселена, където друг „ти“ го прави едновременно с теб. Теорията със сигурност е интригуваща, но не е подкрепена от научни данни, така че е трудно да се приеме.

7. Разпознаваща памет

Това е форма на памет, основана на идентифицирането на възприет обект или събитие с един от еталоните, записани в паметта. Оценява се в процедурите за разпознаване и идентификация. Според тази теория паметта разпознава нещо, но не може точно да го асоциира. Теорията е подкрепена от експеримент, в който на участниците е даден списък с имена на известни личности и след това са показани техни снимки. Хората, изобразени на някои от снимките, не били включени в списъка, но участниците в експеримента все пак показали признаци на разпознаване. Тоест дежавю се случва, когато си спомняме нещо, но паметта не е достатъчно силна, за да си го спомним точно.

6. Теория на холограмата

Според теорията нашата памет се формира под формата на триизмерни изображения. И един от неговите елементи може да възстанови цялата структура на паметта. Следователно един стимул (вкус, мирис) може да помогне за пресъздаване на цялата памет. Тоест моментът на дежавю е просто опит на мозъка да възстанови „холограмата“. Защо накрая няма възстановяване? Факт е, че стимулите, които причиняват образуването на холограма, често са скрити за нашето съзнателно възприятие. И да кажем, че изпитваме дежавю, държейки в ръцете си кенче, което ни напомня за метала на дръжката на велосипед, но да осъзнае това напомняне мозъкът не може.

5. Пророчески сънища

Те също са т. нар. предкогнитивен дисонанс. Това е състояние на индивида, което се характеризира със сблъсък в неговото съзнание или подсъзнание на противоречиви знания – предчувствия, предвиждания – за бъдещето, вярвания за бъдещето, което води до появата на психологически дискомфорт. Тази теория има право да съществува, ако, да речем, преживеем нещо, за което сме мечтали. Например, мечтали сте да шофирате по определен път, а след това в действителност шофирате по този път и настъпва дежавю.

4. Разделено внимание или самозапомняне

Според тази теория нашето подсъзнание разпознава даден обект по редица признаци, но съзнанието отказва да го разпознае. По време на експеримента на студенти били показани поредица от снимки на определени места, като ги помолили да посочат тези, които познават. Някои от снимките били от места, където учениците никога не са били. В същото време снимките били показвани достатъчно бързо, така че съзнанието да не ги фиксира – гледките били отбелязани само подсъзнателно. В резултат на това, след като видели снимки с непознати места, учениците ги маркирали като познати – шега на подсъзнанието. Тоест теорията определя дежа вю като послание на подсъзнанието.

3. Бадемовидното тяло (амигдалата)

Една от най-мистериозните области на човешкия мозък, отговорна за емоции като страх или гняв. Например, ако се страхувате от паяци, амигдалата е отговорна за реакцията ви при вида на насекомо. В някои ситуации тази зона може напълно да дезориентира човешкия мозък. Например, предизвикайте паника при вида на паднало дърво. В случай на дежавю, амигдалата може да е отговорна за неизправността на мозъка. Да кажем, че сме в ситуация, в която сме били преди, но сега ситуацията е различна и в отговор на това амигдалата причинява мозъчен стрес.

2. Прераждане

Има такава теория. Всъщност има доста примери, когато човешкият мозък се е държал много странно, хвърляйки много подробни спомени от предполагаемо предишен живот на своя собственик. Вярващите в прераждането вярват, че ние навлизаме в нов жизнен цикъл с определен набор от нагласи, които отразяват състоянието на съзнанието. В същото време спомените, създадени на едно ниво на съзнание, не могат да бъдат възпроизведени на друго ниво, в нов цикъл. Дежавю е точно такъв „провал в матрицата“, сигнал от минал живот.

1. Теорията за „бъг“

Това е може би най-странната и в същото време интересна теория. Алберт Айнщайн веднъж казlа, че няма такова нещо като време, то е човешко творение, за да постави нещата в ред и да структурира живота. В съответствие с теорията за дежа вю, това е вид провал, който позволява на човек да „почине“ от установения ред на реалността. Ако предположението на Айнщайн е правилно, тогава ние живеем едновременно в миналото, настоящето и бъдещето. А дежа вю е просто момент на по-високо ниво на съзнание, където имаме повече от едно преживяване за даден период от време. Да се ​​докаже всичко това, разбира се, все още не е възможно.

Източник


Прочетете още: Десетте най-глупави грешки – или как мислите ни често ни подвеждат

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: