HomeМЕСТАСветовни атракции, които се оказват фалшификати

Световни атракции, които се оказват фалшификати

atrakcii

Световни атракции, които се оказват фалшификати

В нашия свят има много „алтернативна“ история, факти и новини – не винаги е ясно кое е истина и кое е измислица.  Преди всичко, с това се сблъскват любителите на пътешествия. Какво е истинско и кое е фалшиво?

Това, което виждам сега, има ли историческа стойност? Поне веднъж подобни въпроси си задава почти всеки турист. Някои атракции са създадени специално за увеличаване на туристическия поток. Но едно е нов увеселителен парк, а съвсем друго – исторически фалшификат.

1. Балконът на Жулиета

Колко туристи посетили Верона, не са видели този балкон? Жулиета Капулети е измислен герой на Шекспир и си струва да запомните това, когато спирате във Верона. Това наистина е стара къща, собственост на семейство Дал Капело от 13-ти век.

Но интериорът и дворът са пресъздадени по филмите на Джордж Кюкор „Ромео и Жулиета“, носителят на Оскар „Ромео и Жулиета“ от Франко Дзефирели и по картината на Франческо Хайез „Сбогом на Ромео с Жулиета“. Но ако сте романтично настроени и не се страхувате от тълпа от хора под балкона, тогава защо да не посетите стария град.

2. Партенон, Атина

Атина с право се смята за един от центровете на световната история, а Партенонът е най-значимата сграда на Атинския акропол. Партенонът е главният храм на древна Атина, построен през V век пр.н.е. и е бил посветен на богинята Атина в продължение на хиляда години. Около VI век от н.е. храмът става християнски.

Мащабът му е впечатляващ, не е изненадващо, че това е най-важната точка от туристическия маршрут.

Можете да се убеждавате колкото искате, че това архитектурно чудо е издържало изпитанието на времето, но не е. Партенонът е почти напълно разрушен от венецианците през 1687 г., а конструкцията, която впечатлява съвременниците ни днес, е пресъздадена през 1975 г. Много от оригиналните скулптури от Партенона сега се намират в Британския музей. Да посети това място или не, всеки решава за себе си, но трябва да се отбележи, че това е много точна реконструкция и храмът стои на същото място, където е построен, а автентичните части на храма също са участвали в реконструкцията.

3. Замъкът Бран, Румъния

Известен като замъка на Дракула. В стените му оживяват легенди и призраци – затова идват много туристи тук. Замъкът е построен от местните жители през XIV век и в момента е собственост на потомците на румънската кралица Мария.

Според легендата през XV век тук е отсядал владетелят на Влашко Влад Цепеш, който се смята за прототип на граф Дракула. Граф Дракула, главният герой в романа Дракула на Брам Стокър от 1897 г., няма нищо общо с този замък.

Смята се, че описанията на замъка на Дракула в книгата наистина отговарят на описанията на замъка Бран, а някои факти от биографията на Влад Цепеш се твърди, че са отразени в биографията на Дракула. Но няма доказателства за това, защото авторът на романа не е посетил замъка и не е бил в този район.

4. Бейкър Стрийт, 221В, Лондон

Всяка година тълпи туристи идват на Бейкър Стрийт 221 B, защото тук се намира музеят на Шерлок Холмс. И тази къща, както си мислят много хора, е свързана с романите на Артър Конан Дойл. Шерлок Холмс е описан с такава автентичност, че изглежда, че тук е живял неговият прототип. 

Всъщност, когато авторът пише историите за приключенията на Шерлок Холмс и д-р Уотсън, такава къща и адрес още не са съществували. По-късно улицата се удължава, появяват се нови къщи и номерация. Първоначално тази къща е била на номер 239 и тук е била разположена строителна фирма. Интериорът на музея много точно съответства на описанията в книгата, той е идеален пример за обновяване на дома в началото на XIX-ти и XX-ти век.

5. Чижик-пижик на Фонтанка

Паметникът на чижик-пижик е монтиран в Санкт Петербург през 1994 г. на река Фонтанка до Първи инженерен мост. Чижик-пижик буквално преведено е врабче – млад елен. Названието на малката (височина 11 см, тегло 5 кг) анималистична склуптура в Сант-Петербург идва от там, че наблизо се е намирало Императорското училище по право, едно от най-престижните висши учебни заведения в дореволюционна Русия.

Според една популярна петербургска легенда, униформата на студентите в него, напомняла перушината на врабче, а и заради традиционните им светлокафяви шапки от еленска кожа, ги наричали чижици-пыжици. Именно за тях е съставена много популярна песничка. Автори на паметника са Резо Леванович Габриадзе и Вячеслав Борисович Бухаев. Много туристи, а дори и самите петербургци, хвърлят монета на плочата, на която стои птичката и си пожелават нещо. Ако попадне на плочата монетата – желанието ще се сбъдне, ако падне във водата – не.

Но хвърлят ли монети по истинската птица? Факт е, че от монтирането на паметника той е краден 7 пъти и не винаги е намерен. Но всеки път, когато паметникът се връща на мястото си – той е правен наново. Оказва се, че чижик-пижик винаги е млад и това вече не е птицата, която първоначално е била инсталирана. 

6.  Sleepy Hollow, Ню Йорк

Градът е кръстен на прочутата история „Легендата за Сънливата долина“ от Уошингтон Ървинг. Между другото, самият автор е погребан в градското гробище на града. И след филмовата адаптация на романа през 1999 г. (с участието на Джони Деп), градът Sleepy Hollow става много популярен.

Годишният брой на туристите е няколко пъти по-голям от броя на жителите на града.

Но този град се е наричал Северен Теритаун. През 1996 г. много местни жители остават без работа и за да предотвратят разпадането на града си и да печелят пари от туризъм, решават да го преименуват на Sleepy Hollow. Това е страхотен маркетингов трик. Сега всеки турист може да се снима с Конника без глава и да играе ролята на Икабод Крейн.

7. Рибари на кокили, Шри Ланка

Туристите идват на южния бряг на Шри Ланка, за да видят древния начин на риболов с  дървени купчини, вградени в морското дъно. Неотдавна рибарите ловили риба в дълбоки води, хранели семействата си и печелели пари, като продавали риба. 

След цунамито от 2004 г. много рибари се преместили навътре в страната в търсене на работа. Днешните рибари са фалшиви, позират на туристи и правят снимки, като печелят повече от риболова

8. Мост над река Квай, Тайланд

Туристите са привлечени към този мост от факта, че тук се развива действието на романа на Пиер Бул „Мостът на река Квай“, а през 1957 г. по романа е заснет едноименният филм.

Бирманската железница, известна като „Железницата на смъртта“, е била истинска. Малкият участък от тази железница, който става известен, благодарение на филма обаче, не е. Железопътната линия на Бирма всъщност никога не е пресичала река Квай в Тайланд. Обаче, тя прекосява съседната река Maeklong, близо до град Канчанабури и това е мостът, за който романът и филмът погрешно споменават. Когато туристите започнали да търсят мост над река Kwai, тайландското правителство просто преименувало участъка от река Maeklong, където се намирал мостът Kwai, и проблемът бил решен.

9. Плимут Рок, Масачузетс

За туристите тази скала е интересна, защото именно тук започва историята на бъдещите Съединени американски щати. Според легендата бащите пилигрими, които основали най-старата английска колония в Северна Америка, акостирали до тази скала. Първото споменаване на скалата се появява повече от 120 години след кацането на поклонниците.

За туристите тази скала е интересна, защото именно тук започва историята на бъдещите Съединени американски щати. Според легендата бащите пилигрими, които основали най-старата английска колония в Северна Америка, акостирали до тази скала. Първото споменаване на скалата се появява повече от 120 години след кацането на поклонниците.

А днес вече е известно, че преди Плимут Рок поклонниците кацнали на американския бряг близо до град Провинстаун. Така че първите крачки на бащите-основатели не е бил в Плимут.

10. Праисторическа стена със скални рисунки близо до Пинар дел Рио

Пътувайки в Куба, е почти невъзможно да пропуснете тази атракция. Каменната стена е в почти всяка туристическа книжка. Намира се близо до Пинар дел Рио в Куба и изглежда наистина впечатляващо. 

Но ако искате да я посетите, за да изпитате тръпката от запазена част от историята, тогава ще бъдете разочаровани. След като платите входната такса, ще се възхищавате на творението на художника Леовигилдо Гонсалес Морильо, който прекарал 3 години в създаването му по поръчка на Фидел Кастро. Стенописът е завършен през 1962 г. Въпреки това впечатлението за мащаба на произведението е гарантирано.

11. Замъкът Фалез, Нормандия

Някога замъкът е бил главната резиденция на херцозите на Нормандия и тук в началото на XI век е роден Уилям Завоевателя. Приблизителната дата на основаване на замъка се счита X век, тъй като многовековната история винаги е интересна и привлича туристи. Именно тук започва животът на херцога на Нормандия и английския крал Уилям, които основават единно английско кралство.

През XVI век собствениците се местят в нови и удобни жилища, така че оттогава замъкът е разрушен. През XIX век е включен в списъка на историческите паметници, но сериозна реконструкция не започва. Замъкът е силно повреден по време на Втората световна война, само 3 кули са останали в порутено състояние. Цялото великолепие, което туристите виждат сега, е изумително красива и точна реплика. Но атмосферата на Средновековието се усеща истински.

12. Храм Пура Лемпуянг, Бали

Един от най-старите храмове на острова. Както и да наричат ​​това красиво място: „Път към рая“, „Врата към рая“, то красотата наоколо е наистина райска. Снимките там са просто невероятни. Напоследък в Instagram се появяват много снимки от храма на фона на традиционна балийски врати и гладко езеро, което не съществува. Всъщност това място изглежда така.

А езерото е просто огледален трик. Между другото, за да направите снимка с езерото, все още трябва да стоите на опашка и да платите.

Източник


Прочетете още: Атракции в Атина: 20 места, които трябва да се видят

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: