HomeМЕСТА15 места в Турция, които заслужават да се видят

15 места в Турция, които заслужават да се видят

Турция

15 места в Турция, които заслужават да се видят

В Турция има не само великолепни плажове и заливи, където туристите обичат да релаксират. Има много исторически забележителности и зашеметяващи джамии.

Турските градове също заслужават внимание, посещенията на които ще останат в паметта ви дълго време. Ето 15 от е най-интересните градове в Турция.

Фетхие

Кацнал над красиво естествено пристанище, Фетхие е зашеметяващ с тюркоазени води и гористи хълмове. Неговите красиви плажове са идеални за почивка. Можете да се повозите на яхта покрай залива и да посетите някой от близките острови. Въпреки че градът е почти напълно разрушен от земетресението през 1958 г., днес той е възстановен. Запазени са неговите древни обекти. Струва си да се видят зашеметяващите гробници на Аминтас Рока и близкият забравен древен град Кадианда и призрачният град Каякьой.

Чешме

Този крайбрежен курортен град има прекрасна брегова линия и зашеметяващ генуезки замък, който е неговата основна атракция. Добре запазеният Стар град е пълен с магазини и ресторанти. Освен това Чешме има много страхотни плажове!

Бурса

Четвъртият по големина град в Турция се разраства бързо през последните години. Някога е била първата столица на Османската империя. В историческия център на града има фантастични джамии, мавзолеи и музеи. А на близката планина Улудак можете да карате ски. Любителите на топлината могат да посетят брилянтните хамами, които тук са многобройни.

Анкара

Въпреки че столицата на страната не е много популярна сред туристите, тя е интересен модерен град. В него се помещават множество посолства. Музеят на анадолските цивилизации и впечатляващият мавзолей на Ататюрк са задължителни за посещение.

Шанлъурфа

Известен е още като „Градът на пророка“. Тук има много красиви стари сгради. Отвсякъде в него идват поклонници. Зашеметяващият парк Дерга и комплексът на джамията разказват за древното минало на града. Не пропускайте да посетите древния храм Гьобекли Тепе.

Трабзон

Трабзон е оживено пристанище на Черно море. Стратегическото му местоположение на стария Път на коприната означава, че различни хора със своята култура са живели тук от хиляди години. Основната атракция на града е средновековната джамия Света София. Можете да посетите спиращия дъха манастир Сумела или да се отправите към езерото Узунгьол, разположено наблизо.

Коня

Някога тук е живял известният персийски поет Руми. Градът е известен с изящната си архитектура, която датира от времето, когато Коня е била столица на Румския Султанат. Всяка година броят на туристите, посещаващи града, се увеличава. Основните забележителности са Мавзолеят на Руми и древното село Сил, до което се открива спираща дъха гледка към древните паметници от миналото.

Бодрум

Бодрум е фантастичен град. Неговите калдъръмени улички са облицовани с традиционни варосани къщи и малки кафенета. Градът има впечатляващ замък, древни руини и амфитеатър, както и модерни ресторанти и нощни клубове.

Одрин (Адрианопол)

Одрин някога е бил столица на Османската империя. Тук можете да видите фантастични стари имперски сгради, дворци и джамии. Интересно е да поскитате из Стария квартал.

Кушадасъ

Кушадасъ е популярен курортен град, разположен на брега. Има много хотели, ресторанти и нощни клубове. В близост се намират исторически и природни забележителности. Археологическият обект в Ефес е забележителен, а ако искате да общувате с природата, можете да посетите Националния парк на полуостров Дилек.

Измир

На брега на възхитителен залив е третият по големина град в Турция. Много е интересно да го посетите: има много стари църкви и джамии, има великолепен музей на историята и изкуството. Местният базар също е невероятен. Освен това на Егейското крайбрежие има отлични плажове!

Алания

Град Алания, разположен на южния бряг, е популярна туристическа дестинация. Центърът на града е заобиколен от живописни хълмове, където са разположени традиционни къщи. Има и прекрасни исторически забележителности. Можете да направите разходка с лодка, за да видите впечатляващата стара Цитадела.

Юргюп

Малкият град Юргюп е тихо място. Това е базата, от която да разгледате зашеметяващия регион Кападокия. В града няма атракции, но туристите са привлечени от красиви каменни къщи и стар скалист хълм. Освен това в региона има древни пещерни градове. В близост се намират впечатляващите църкви на Гьореме, които трябва да видите.

Анталия

Бреговата линия на Анталия изглежда невероятно. Извисяващите се скали предлагат спираща дъха гледка към планините в далечината. В стария център на Калейчи можете да видите красиви османски къщи, сгушени в тесни улички и пресечки. Има пристанище от римската епоха. Любителите на свободното време ще оценят Анталия заради отличните плажове, многото атракции и гурме ресторантите.

Истанбул

Истанбул е един от най-прекрасните градове в света. Тук се срещат Изток и Запад. Градът има дълга и бурна история. Градът е повлиян от различни култури през вековете. Из целия град можете да намерите следи от гърци, римляни и венецианци. От незапомнени времена търговците пътуват до Истанбул, носейки своите стоки и богатства, благодарение на които са построени красиви сгради, зашеметяващи катедрали и джамии и фантастични дворци. Известната византийска църква Света София е оцеляла до наши дни. В Истанбул има много хотели, ресторанти и нощни клубове за туристи.

Източник


Прочетете още: Седем впечатляващи ирландски замъка близо до Дъблин

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: