Status DEAD

status dead

Status DEAD

Съществува ли виртуална смърт или това е нова форма на безсмъртие?

В разгара на летния сезон, Гьоте-институт България провокира част от своите посетители с изложба. Тя дава много поводи за (не чак толкова) футуристичен размисъл.

Проектът Status DEAD на Георги Ямалиев разглежда връзката между виртуалното и физическото измерение на смъртта. Задава много актуални въпроси, като: Съществува ли виртуална смърт или това е нова форма на безсмъртие? Какво остава след нас – гигабайти информация, свърхдълъг и реалистичен некролог, оживели сенки на нашите мисли и чувства? Какво се случва с нашия профил/аватар, след като се пренесе(м) в небитието? Скоро ли е ще настъпи моментът, когато той ще продължи да броди подобно на цифров призрак и след физическото изчезване на своя създател?

Отговорите на поне част от тези въпроси – посетителите ще могат да потърсят за себе си в галерийното пространство на института между 12 юли и 31 август

Значимостта на Status DEAD може да се отнесе и към настоящата ситуация на пандемия и военни действия, при която възприемането на смъртта е доста осезаемо. Ежедневно сме обкръжени от новини за нови смъртни случаи. Обществото е много чувствително към случващото се. Хората все по-често търсят опора и успокоение в интернет и социалните мрежи. Причината е, че там могат да избягат от стреса и ужаса или да споделят своите тревоги и страхове. Много от починалите все още имат съществуващи профили с информацията за тях, снимки, емоции и споделени моменти в мрежата. Те все още съществуват, макар и виртуално.

Арт инсталацията е замислена като симбиоза между съвременните технологии и традиционните обичаи, свързани с различни погребални практики за почитане на мъртвите по нашите земи. Целта е създаване на сакрално място, мемориално възпоминателно пространство. В него зрителите ще имат възможността да отдадат почит на хора, които вече не са сред живите, чрез изразните средства на изкуството.


Георги Ямалиеве роден през 1978 г. в Ямбол. Живее и работи в София, България.

Творческите му интереси са насочени главно в областта на съвременното изкуство – инсталации, пърформанс и нови медии. Търсенията му са свързани с проблемите, постиженията, отношенията и предизвикателствата във виртуалния свят и все по-развиващите се нови технологии, както и социалните и между-личностните взаимоотношения в новия все по-глобализиращ се свят.

Получава художествено образование в областта на арт педагогиката като бакалавър на съвременните изкуства и семиотика на изкуствата като магистър в Софийския университет. Седем пъти участник в международния фестивал за пърформанс Sofia Underground, както и два пъти в международния арт фестивал Водна кула. Той е и част от селекцията на М-тел награди за съвременно българско изкуство през 2009г. във Варна с куратор Ирина Баткова. През 2013г. реализира самостоятелна изложба CENSORED в галерия Credo Bonum с куратор Светлана Куюмджиева. Участник и в различни групови, международни изложби и арт фестивали в България, Германия, Словакия, Румъния, Мароко и други.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.


Прочетете още: Арт инсталация за борбата с пластмасовото замърсяване

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: