HomeИНТЕРЕСНОBIKE and CULTURE

BIKE and CULTURE

bike and culture

BIKE and CULTURE

Ключови културни институции в столицата получиха безвъзмездно 12 велосипедни стойки.

Институт Лист | Унгарски културен институт София инициира и организира първата по рода си кампания за насърчаване на велосипедното движение в София – Bike and Culture.

Проектът обедини 10 европейски културни институти и посолства от клъстера EUNIC в България и Център за градска мобилност в обща идея за насърчаване на велосипедния достъп до културни обекти и институции чрез изграждане на специални велосипедни паркинги в близост до тях. Всеки партньор на инициативата избра по едно ключово за културния живот на София място, на което да бъде подарено по едно съоръжение.

Главна цел на инициаторите на проекта от страна на Институт Лист | Унгарски културен институт София беше чрез кампанията да се изгради още по-силна връзка между партньорските организации и някои от най-популярните музеи, галерии, театри, кина и концертни зали в столицата.

Bike and Culture е проект, който насочва вниманието върху културата чрез велосипедния спорт. Насърчава хората да ползват по-често велосипеди за придвижване, като допринася за осигуряването на необходимите удобства за целта. 

Инициативата даде възможност пред 12 културни организации като музеи, галерии и кина да се поставят велостойки. Те са изградени с подкрепата на партньори от мрежата на чуждестранните културни институти и спонсори.

ЗА ВЕЛОСТОЙКИТЕ

Всички съоръжения бяха монтирани със затежняващ елемент – бетонна табуретка с тегло, което в същото време добави функционален елемент за сядане или оставяне на личен багаж, докато се отключва/заключва колелото.

Сред основните партньори, които прегърнаха идеята, е екипът на Трансформатори, който създаде дизайна на велосипедните стойки. Техният облик е съобразен със сградите, пред които бяха поставени, и носи посланието на партньора. Наред с полезността си, стойките се явяват в общественото пространство като художествена инсталация.


Прочетете още: Арт инсталация за борбата с пластмасовото замърсяване

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: