HomeИНТЕРЕСНОЛегендарният Елтън Джон каза „Сбогом“

Легендарният Елтън Джон каза „Сбогом“

Елтън Джон

Легендарният Елтън Джон каза „Сбогом“

Завършвайки над 50-годишна кариера с прощално турне, британският пианист и вокалист създаде едни от най-запомнящите песни и мелодии в историята на поп-рока.

Песните му, вплели се в колективната ДНК на човечеството, са както наглед доста обикновени, като четирите акорда на „Crocodile Rock“, така и поразително сложни като 11-минутния опус „Funeral For A Friend/Love Lies Bleeding“.

Но сега, когато кариерата му почти приключва, надявам се няма да възразите да кажа колко прекрасно бе да се радваме на Елтън Джон по радиостанциите и в слушалките си още от края на 60-те години на миналия век, пише Уейн Пари от Асошиейтед прес.

Артистът, роден преди 75 години като Реджиналд Кенет Дуайт, започна финалната част от северноамериканското си прощално турне в петък вечер в Ситизънс Банк парк във Филаделфия. И в тази вечер той усети любовта на публиката.

„Америка ме направи прочут и няма да мога да се отблагодаря напълно на тази страна“, каза той на публиката. „Благодаря за лоялността, за любовта, за нежността, която ми показахте“, разказва журналистът.

Елтън Джон е продал повече от 300 милиона записа по света. Изнесъл е над 4000 концерта в 80 страни и е записал някои от най-продаваните сингли за всички времена. Преработката му от 1997 г. на „Candle In The Wind“ в памет на принцеса Даяна е с над 33 милиона продадени екземпляра.

Сър Елтън (той получи званието през 1998 г.) е постигнал над 70 хита в топ 40. Девет негови песни са били на върха на класациите. Седем албума са били номер едно в чартовете в периода 1972 г. – 1975 г., отстъпвайки единствено на The Beatles.

Носител е на пет награди „Грами“, на награда „Тони“ за „Аида“. Неговата „Can You Feel The Love Tonight“ от филма „Цар Лъв“ пеят и слушат милиони деца по света. Тя ще продължава да забавлява и бъдещите поколения малчугани.

Вече са минало дръзките му костюми и екстравагантни очила от началото на 70-те години. Той се е обличал като Патока Доналд, Статуята на свободата, Мини Маус. На сцената във Филаделфия той се появи в бял смокинг с черни ревери, с блестящи розови очила. Пристъпваше някак колебливо към бляскавото си черно пиано, за да открие с веднага разпознатите първи акорди на „Bennie And The Jets“.

Последва изпълнение на „Philadelphia Freedom“. Той я посвети на публиката на града – „един от най-страхотните градове, в които някога съм свирил“. Това бе неговият 52-и концерт във Филаделфия, известен като Града на братската любов.

По време на концерта Джон редуваше хитовете си в палитрата от музикални стилове и жанрове

Госпълът, повлиял силно ранните му творби, присъства в изпълненията на „Border Song“ и „Take Me To The Pilot“. Изпълнителят демонстрира мощните си балади с „Don’t Let The Sun Go Down On Me“ и „Someone Saved My Life Tonight“. А когато дългогодишният му китарист Дейви Джонстън се появи с V-образна китара, дойде време за рок с най-ярката рок песен на Джон „Saturday Night’s Alright For Fighting“. Последва и дръзкия химн „The Bitch Is Back“ – Елтън до мозъка на костите.

Елтън Джон се въздържаше от прочутия си фалцет – предстоят му още сто концерта от световното прощално турне, което е цяла година. С времето се е научил да пази гласа си, без да жертва стила и автентичността си. Публиката обаче с радост пееше заедно с него „ла-ла-ла“ на „Crocodile Rock“. Звездата избегна сърцераздирателни парчета като „Sorry Seems To Be The Hardest Word“ и разтърсващата „The Last Song“, в полза на приповдигнатото, празнично настроение. Ето видео от изпълнението му във Филаделфия:

Преди заключителното изпълнение на „Goodbye Yellow Brick Road“, Елтън се доближи до финала на прощалното си турне с думите: „Наистина очаквам с нетърпение да прекарам остатъка от живота си с децата и съпруга си. Грижете се за себе си. Обичайте се“. Съвършен шоумен до самия край на спектакъла, Елтън завърши изпълнението на песента и бе издигнат към небето от хидравличен асансьор към отвор в тухлена стена над сцената, който го погълна и се затвори.

Елтън Джон скоро ще слезе от сцената, но слава Богу, че музиката му живее, завършва Пери.

Снимка: AP Photo/Мат Рурк – Елтън Джон по време на турнето си „Farewell Yellow Brick Road“, петък, 15 юли 2022 г., в Citizens Bank Park във Филаделфия.


Прочетете още: Ения – принцесата без принц

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: