HomeСЪБИТИЯНеотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица

Неотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица

Неотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица

Неотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица

Обявената за “Кралица на флейтата” от списание Ню Йорк – Керъл Уинсенс – за първи път гостува в България

НЕОТЪПКАНА ПЪТЕКА” е фестивал за класическа камерна музика, чието четвърто издание ще се състои от 4 – 7 август, 2022 г. Програмата на фестивала ще включва три концерта в читалище „Светлина”, село Ковачевица и гала концерт в Неврокопска митрополия, гр. Гоце Делчев.

Фестивалът отново ще даде сцена за изява на класически музиканти със световни кариери. Те ще имат възможността да творят заедно сред великолепната природа на западните Родопи. Сред участниците са световно известната американска флейтистка Каръл Уинсенс, арфиста на френското радио оркестър в Париж Никола Тюлие, виолончелиста Александър Сомов, водач на челите на филхармоничния оркестър на Страсбург, Франция, виолиста Румен Цветков – основател на Музикалния фестивал MurciArt в Испания, с почетен президент Пласидо Доминго и Вангел Тангъров – солист/първи кларинетист на Операта в Остин, щата Тексас. Следвайки традициите на известни европейски и американски фестивали, организаторите Лора Чекоратова (пиано), Георги Вълчев и Никола Таков (цигулка) и Мариана Карпатова (мецосопран) имат за цел да съчетаят вдъхновението от природата и красотата на архитектурния резерват село Ковачевица с велики творби на световната класическа музика.

Програмите ще се фокусират върху френска камерна музика с арфа, флейта и кларинет от Дебюси, Сен Санс, Равел и Форе. Още и съвременни композитори като Юко Уебаяши, Добринка Табакова и Даниел Паджет, чиито български премиери ще бъдат изпълнени в Ковачевица.

Кои са специалните гости тази година?

Обявена за „Кралица на флейтата“ от списание „Ню Йорк”, флейтистката Керъл Уинсенс е носител на Първа награда от единствения засега конкурс за солофлейта “Уолтър Наумбърг”, на Наградата за цялостно творчество на Националната асоциация на флейтистите в САЩ, на Златен медал за цялостно творчество в областта на музиката на Националното общество за изкуства и литература на САЩ и на наградата „Изтъкнат възпитаник“ на Фестивалния и музикален център „Бревард” и Манхатънското музикално училище.

В периода 2019-2022 г. Уинсенс отбелязва половин век като международен концертиращ музикант с изпълнения в Библиотека и музей „Морган“, концертната зала „Мъркин“ и Центъра за изкуства „Сталер“. За концертната поредица „Наследство” по случай 50-годишнината си Керъл Уинсенс поръчва пет нови творби на композиторите Джейк Хеги, Пиер Жалбер, Робърт Сирота, Лари Алън Смит и Сато Мацуи.

Керъл Уинсенс преподава в Джулиард Скул и Университета Стоуни Брук в Ню Йорк от общо повече от половин век. Автор е на популярната поредица „Керъл Уинсенс, флейтата на XXI век” на музикалното издателство „Лорен Кайзер”.

Роден и израснал в Париж, Никола Тюлие има бакалавърска степен по музика от Джулиард Скул, диплом за изпълнителско майсторство от Кралската консерватория в Торонто и магистърска степен по музика от Йейлския университет. Негови преподаватели са Пиер Жаме, Нанси Алън и Джуди Лоумън. След три години като солист-арфист на Люксембургската филхармония и шест години на същата позиция в Базелския симфоничен оркестър, понастоящем Никола Тюлие е солист-арфист на Филхармонията на Радио Франс в Париж. Свири редовно и с формации като Берлинската филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Парижкия оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Фестивалния оркестър на Люцерн, Камерния оркестър „Малер” и в Института за акустични и музикални изследвания и координация (IRCAM) в Париж, под диригентството на Лорин Маазел, Пиер Булез, Валерий Гергиев, Сейджи Озава, Клаудио Абадо и др.

Кой стои зад идеята “Неотъпкана пътека” ?

Пианистката Лора Чекоратова е родена в София. Започва да свири на пиано от четиригодишна, скоро става ученичка на легендарната педагожка Лидия Кутева. На девет изнася първия си солов рецитал в СМУ „Любомир Пипков“, където получава началното си образование. В България учи също с Весела Маринова и проф. Жени Захариева. През 1992 г. по съвет на проф. Захариева продължава образованието си в Джулиард скул в Ню Йорк. Като студентка на Сиймор Липкин получава бакалавърска, магистърска и докторска степен и става първата българка с докторат от Джулиард скул. Дисертацията й е посветена на творбите за пиано от Димитър Ненов. Още като студентка печели редица стипендии и награди, включително първа награда на международния конкурс за пианисти „Washington International“. Нейният солов дебют в Кенеди център, Вашингтон, е последван от рецитали, камерни концерти и участия в международни фестивали на най-престижните сцени в САЩ.

Лора Чекоратова е високо ценен изпълнител на виртуозна музика за пиано от XIX и XX век. Обширният й репертоар включва многобройни творби от камерната музика и композиции на големи композитори от Източна Европа. Записвала е многократно за радиото и телевизията в САЩ, Финландия, Швеция и България. От 2005 г. заедно с известни български музиканти и Американска фондация за България създава концертния цикъл „Bulgarian Concert Evenings in New York“ в Генералното консулство на България в Ню Йорк. Тя води организацията на концертите седемнайсет поредни сезона. Преподава в подготвителния клас на консерваторията „Манес” в Ню Скул в Ню Йорк. Артистичен директор е на организацията “Салон на виртуозите”. Председател е на фондация „Неотъпкана пътека“ от 2018 г.

Мариана Карпатова, мецосопран Родена в Гоце Делчев, Мариана Карпатова завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“в София. Продължава обучението си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” като студентка на професор Мати Пинкас и Мила Дюлгерова и в Оперния център на Джулиард Скул в Ню Йорк. Още като студентка в Джулиард Мариана участва в излъчената в „На живо от Линкълн Център” нова постановка на Морис Сендак на операта „Хензел и Гретел” в двойната роля на Майката и Вещицата, и прави впечатляващ дебют в ролята на Роза Мамай в „Арлезианката” в Операта на Сарасота. Скоро след това дебютира в зала „Алис Тъли“в Линкълн Център, Ню Йорк като носител на едноименната награда за дебют във вокалното изкуство. Карпатова има участия на някои от най-големите оперни сцени в САЩ: Държавната опера на Ню Джърси (Алиса в „Лучия ди Ламермур”, Берта в „Севилския Бръснар”), Мичиганския оперен театър (Мисис Куикли във

„Фалстаф”), Метрополитън опера (Прислужница в „Електра”), Операта на Сарасота (Куница в „Оберто”), Операта на Балтимор (Ларина в „Евгений Онегин”), фестивала „Сполето” (Прислужница в „Йенуфа”, Чиеска в „Джани Скики”), Опера Тампа (Дзита в „Джани Скики”, Принцесата в „Сестра Анджелика”), Оперния театър на Сейнт Луис (Бруха в „Жената от моста Отоуи”), Операта на Палм Бийч (Олга в „Евгений Онегин“), както и на сцената на Софийската национална опера (Азучена в „Трубадур”) и др. Изнася концерти и рецитали в Линкълн Център, Кенеди Център, фестивала „Сполето” в САЩ, пее с Националния симфоничен оркестър на Мексико и други оркестри. През 2018 г. Мариана Карпатова съосновава Фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека” в Ковачевица, недалеч от Гоце Делчев. Освен концертната си и организационна дейност, тя създава и поредица от събития за широка публика и възможности за вокално обучение на младите хора от региона.

Участва в кампанията за възстановяването на историческата сграда на читалището в Ковачевица и други благотворителни каузи. Мариана Карпатова е член на управителния съвет на „Опера във Флоръм”, Ню Джърси. Там изпълнява и ролята на разказвач в оперните концерти. През сезон 2021-22 г. участва в Празничния концерт на „Опера във Флоръм“, в Гала вечерта за откриването на Българските концертни вечери в Ню Йорк в зала „Уайл” в Карнеги Хол и в едноименната концертна поредица в Генералното консулство на България в Ню Йорк. През тази година й предстои дебют в ролята на Флорънс Пайк в операта „Албърт Херинг” на Принстънския фестивал. Както и концертна изява със Симфоничния оркестър на Кълъмбъс. Мариана Карпатова преподава вокално изкуство в университета „Феърли Дикинсън”, кампус Флоръм. Ръководи и частното вокално студио „Мариана” в Медисън, Ню Джърси.

Повече информация за „Неоптъпкана пътека“ може да намерите на официалната страница на фестивала www.neo-path.com и Facebook


Прочетете още: Теди Кацарова представи за пръв път „Един за друг“ на сцената на турнето „Обич и песен“

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: