HomeКРАСОТАКак да ексфолираме кожата си с кафе?

Как да ексфолираме кожата си с кафе?

Кафе

Как да ексфолираме кожата си с кафе?

Кафето е едно от нещата, което може да се намери в почти всеки дом. То е част от сутрешната рутина – зарежда ни с енергия за през деня и подсилва метаболизма.

Оказва се обаче, че освен под формата на напитка, кафето може да бъде използвано и като съставка за грижа за кожата, например като средство за ексфолиране.

 

Защо да се ексфолирам?

Кожата на всеки човек постоянно е в процес на обновяване. Ексфолирането е важна стъпка от всеки ритуал за грижа за кожата. Целта на скраба е да премахне мъртвите кожни клетки като по този начин се стимулира здравословното производство на нови. Натрупването на мъртви клетки на повърхността на кожата е основна причина тя да бъде суха, груба и застаряваща.

Ползи от скраба с утайка от кафе:

 • Зарежда кожата ни с антиоксиданти, които противодействат на основните причинители на остаряването на кожата – свободните радикали;
 • Стимулира производството на колаген и подобрява еластичността на кожата;
 • Стимулира кръвообращението и хидратира в дълбочина кожата. Поради тези причини при използване на кафе под формата на скраб се наблюдава и антицелулитен ефект.

Въпреки всички предимства, експертите не препоръчват използването на скраб твърде често. Всекидневното търкане може да доведе до увреждания на кожната повърхност. Препоръчва се ескфолирането на кожата да се прави веднъж седмично или на две седмици.

Как нанасяме кафето като ексфолиант?

Въпреки, че използването на скраб е лесно, специалистите препоръчват спазването на някои основни стъпки, за да може кожата ни да бъде добре почистена и хидратирана:

 • Измийте кожата си с вашия любим душ гел, душ пяна или друг почистващ продукт и изплакнете с топла вода;
 • Нанесете скраба с леки кръгови движения по кожата. Натъркайте ръцете, краката и торса като внимавате с местата където кожата е по-тънка;
 • Изплакнете обилно с топла вода;
 • Подсушете кожата, оставете я леко влажна;
 • Нанесете овлажнител – хидратиращ крем, бебешко олио, кокосово масло или друг по ваш избор.

Ексфолиантите за тяло са вече широко разпространени в дрогериите и в големите вериги хипермаркети. Въпреки това, можете да приготвите собствен скраб с кафе с продукти от вашата кухня. За целта ще ви бъдат необходими:

 • 2 с.л. кокосово масло;
 • 2 с.л. захар (може както кафява, така и кристална);
 • 2 с.л. утайка от кафе;
 • 1 щипка канела на прах;

Смесете добре всички съставки и следвайте указанията за нанасяне и изплакване.

Независимо дали купуваме или си правим сами скраб за тяло, ексфолиантите ефективно омекотяват и подхранват кожата ни, като същевременно премахват всички мъртви кожни клетки, които се натрупват по тялото ни.


Здравейте! Казвам се Диляна Христова и съм родена в Шумен. Към момента изучавам журналистика и мениджмънт и развитие на медиите в специалността „Медия икономика“, УНСС. Заедно с това се интересувам от дигитален маркетинг и създаване на съдържание.
Добавено: Смятам, че всяко едно преживяване, всеки човек и всяко предизвикателство идват с причина. Те ни карат да погледнем през призмата на живота от друг ъгъл и да научим нещо ново, както за света около нас, така и за самите себе си. В началото на моя професионален път, съдбата почука на вратата ми и ме запозна с Madamsko. Благодарение на това „случайно“ запознанство, се запознах с много нови вдъхновяващи хора, работя с изключително позитивен екип и научавам нови неща всеки ден.
Като жена в началото на своите 20, знам какво е да имаш притеснения и да не намираш информация за нещата, които те вълнуват. Радвам се да бъда редактор в тази медия, защото тя предлага достъпна, полезна и интересна информация на своите читатели.

Прочетете още: Шия и деколте: правилна грижа за здрава и гладка кожа

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: