HomeСРЕЩИАнтония Йорданова за нуждата от стилист и какво стои зад професията

Антония Йорданова за нуждата от стилист и какво стои зад професията

Антония Йорданова за нуждата от стилист и какво стои зад професията

Разговор с дизайнера и стилист от столицата на модата – Париж

Модните стилисти работят за физически лица, модни къщи, марки за дрехи и телевизионни предавания. Основната им работа се изразява в това да предоставят адекватни модни съвети по отношение на избор и координиране на тоалети за фотосесии, облекло на актьори във филми, водещи в телевизията, избор на аксесоари, подготовка за снимки и т.н. Всъщност работата на стилиста е многопластова и излиза извън рамките на просто адекватна комбинация на дрехи с аксесоари. Стилистът облича хората с дрехи. Той ги кара да се чувстват добре и самоуверени в кожата си. В международен план всяка известна личност работи със стилист и му се доверява за всичките си професионални ангажименти, а защо не и просто за тоалетите си за ежедневието? Дали в България е така? Имаме ли нужда от стилист? Отговорите потърсихме при Антония Йорданова.

За всички слушатели на подкаста на Мадамско – Антония е вече добре познато лице. В края на зимата се срещнахме с нея в епизод № 6, за да си поговорим конкретно по модни теми, както и за да надникнем отвъд нейното работно представяне и да открием нестандартната гледна точка на един невероятен стилист и дизайнер. 

Коя е всъщност Антония Йорданова?

Тя е носител на наградата „Златна игла“ за млад дизайнер на Академията за мода и „Златна игла” за модна къща. Печелила е приза „Жена на годината“, бивш моден редактор е на сп. ELLE, а през последните години е стилист на предаването „Преди обед“ по bTV. През 2010 г. създава модния бранд KNAPP. „Ама това българска марка ли е?“ – все още възкликват хора, които за първи път се срещат с марката. Смели, стилни, открояващи се, интересни и направени с любов към детайла – това са моделите на KNAPP. 

„Поне за мен, като човек, който се занимава с визия, винаги най-привлекателното и най-ценното е да бъдеш различен.“ – казва Тони докато водим Live разговор с нея в Instagram, а тя е в столицата на модата – Париж .“

Каква е ползата от стилист?

  • Трябва ли да ползваме услугите на професионалист, когато имаме повод и искаме да изглеждаме безупречно? С какво точно помага услугата? Да, вероятно насочваш в избора на подходящи тенденции, но генерално, какъв е смисълът, според теб?

„Много е сложна тази тема, особено, когато говорим за България, защото поради някаква причина българската жена, независимо на каква възраст е и ако има възможности, е абсолютно уверена и непоклатима по отношение на собственото си мнение за нейния стил. Тоест, мисленето в духа на – Коя е тази, че ще ми казва какво да нося? – за съжаление важи с пълна сила. Няма достатъчно разбиране и уважение към тази професия. Бих могла да вметна, че и някои хора в тази индустрия до известна степен са виновни за това. Защото риска да влезеш в диалог с някой, да му кажеш истини, които той не иска да чуе, или да наложиш според него нещо различно от това, на което той е свикнал, носи повече негативи отколкото позитиви“. 

Антония ни споделя, че мисията на един стилист не е просто да предлага дрехи и да казва „Всичко това ти стои страхотно“, нито да затрупва клиента с хвалби колко е слаб и красив. „Това изгражда фалшиво усещане за сигурност в човека отсреща, но ти реално не вършиш нищо за него“ – споделя тя. И наистина, когато искаме да работим със стилист или имаме нужда от такъв, просто защото не знаем как да се обличаме, искаме да чуем отговор на въпроси като:

  • Какво ми отива? Защо това ми отива?
  • Какви цветове да нося?
  • Каква кройка е подходяща за моята фигура?
  • Прекалено млада/ стара ли съм за това? 

и други. 

Проблемите, които Антония Среща като стилист

Антония е работила в продължение на две години като shopping консултант в магазин за дрехи. Споделя ни, че тази професия е много повече от това да даваш поредната дреха от щендера на поредния клиент. „През повечето време се чувствах като психоаналитик, а не като стилист. Срещаш се с много различни, специфични хора”. Много от тези хора са готови да се обърнат към стилисти/ консултанти с въпрос, но не и да послушат съвета от отсрещната страна. 

Например една дама може да дойде и да каже: На мен не ми стои кафяво, не ми стои тази кройка, не ми стои това, това, това и това – а аз не мога да се съглася:  Това не е вярно. Няма основателна причина всички тези неща да не ви стоят добре. Това е вашето усещане за вас и аз съм далеч от мисълта, че трябва на всяка цена да го променя, но бих искала да ви вдъхна повече увереност, че всички тези стереотипи, които сте си изградила, дали въз основа на нещо отвън или въз основа на нещо, което се случва във вас, нямат общо с реалността и аз бих искала да отворя вашия светоглед за вас самата, за да избирате и повече цветове, и повече кройки, и да не се притеснявате, че работите в банка и, че трябва костюма ви задължително да е тъмносин, сив или черен.”  – разказва Антония.

За да работиш със стилист, трябва наистина да имаш увереността, че този човек може да ти е от полза, а не да спориш с него “Ама не, не, вие не разбирате, това не ми стои.” И мисля, че в България все още малко жени осъзнават тази услуга в същината ѝ.“

Всички епизоди на подкаста „МАДАМСКО представя“ може да гледате в You Tube или да слушате в в Spotify и SoundCloud.


Прочетете още: Човек трябва да се възприема и развива като собствен бранд

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: