HomeЗДРАВЕНа работа след отпуск?

На работа след отпуск?

Rabota sled otpusk

На работа след отпуск?

В разгара на летните отпуски, когато денят е по-дълъг и всичко изглежда някак по-лесно, много често хората се завръщат изтощени, вместо отпочинали.

“Много хубаво не е на хубаво”

Завръщането на работа след отпуск е стресово събитие за организма – емоционално, физически и психически, та дори и финансово. Независимо дали работим от вкъщи или от офиса, влизането в рутината на работния режим може да доведе дори до състояния на бърнаут, както и да се чувстваме много по-уморени, отколкото сме били преди отпуск.

Рязкото превключване от режим на безвремие, почивка и липса на ангажименти, към пълен работен ден, може да отключи състояния на паника, тревожност, а дори и депресия. За да се върнем, заредени за работа, разбира се е необходимо преди всичко почивката ни да бъде пълноценна. Би било добре и ако имаме възножност да разделим почивката си на няколко части. Дългият отпуск изисква дълъг период на адаптация след това. Когато презареждаме емоциите си по-често, та дори и за кратко се чувстваме по-отпочинали и в очакване за следващата приятна емоция.

По време на ваканция от всички ежедневни задължения, ние се потапяме повече в коктейл от приятни преживявания. Такива са например слънчеви бани, разходки, хубава храна, приятни разговори, качествен сън, танци, смях, интимност и по този начин се активират повече т.н хормони на щастието – серотонин, допамин, ендорфин и окситоцин. От друга страна, влизайки с пълна сила в работен процес заедно с всички препятствия, ние отделяме повече хормони на стреса – кортизол, адреналин, норадреналин, инсулин и др.

работа след отпуск
Freepik

Трудното съсредоточаване, умората, сънливостта са нормални явления на работното място след ваканция. За да се справим с тях е необходим баланс и преди всичко да бъдем търпеливи и толерантни към самите себе си.

Разделяйте задачите си за деня на малки “порции”, правете  кратки почивки, пийте много вода и контактувайте с колегите си.

Обмяната на идеи, спомени, планове, ще отпусне вътрешното напрежение. Грижете се за себе си и извън пределите на офиса. Кратка разходка след работа, малко танци, кино с приятел или семейна вечеря ще Ви откъснат от мислите и ще предотвратят завъртането в кръга работа- вкъщи.

И нека не забравяме, че не бива да пренасяме раздразнителността от работата си у дома. Това би бил лош сценарий както за нас самите, така и за децата и близките ни.


Фотка Георгиева
Фотка Георгиева е специалист клинична психология с основни интереси и области на консултантска практика: кризисна интервенция, проблеми със самооценката и общуването, хранителни разстройства, безпокойство, тревожност, стрес и чувство на неудовлетвореност, бърн-аут, проблеми по време на бременност и следродилна депресия и др. Тя е част от екипа на Медицински комплекс "Доверие" София и Център Empatium

„Вярвам, че хората имаме силата да направим промените, които търсим. Има моменти в живота ни, когато се чувстваме обезсилени и откъснати от себе си и другите. Тук съм за да вървя с Вас по Вашето пътуване към изграждането на една силна личност.“

В своята рубрика Фотка Георгиева ще споделя мнение по актуални казуси, но и ще отговаря на ваши въпроси. Пишете на:  fotkavasileva@gmail.com

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: