HomeМОДАМаноло Бланик, човекът зад 30 000 стила обувки

Маноло Бланик, човекът зад 30 000 стила обувки

обувки

Маноло Бланик, човекът зад 30 000 стила обувки

„Винаги съм подхождал към цвета по смел начин, от всички ъгли и вариации. Винаги в търсене на поезия с невъзможен цвят” – Маноло Бланик

В своята петдесетгодишна кариера Маноло Бланик е проектирал повече от 30 000 индивидуални стила обувки. „Аз съм на 72 години“, посочва жителят на Канарските острови от Бат, Англия. „Вече не съм бебе!“ Въпреки това в работата си той се придържа към страстите от детството си: гръко-римска история, музеи, филми и книги.

Маноло Бланик е една от най-влиятелните и обсъждани икони в съвременната мода. Черпейки вдъхновение от световете на архитектурата, изкуството, филми и литературата, Бланик е майстор на изкуството на обувката. Вълнуващото използване на цветовете, несравнимият дизайн и изящно изваяните токчета правят обувките му едни от най-желаните в света. Сред най-мощните връзки и вдъхновения на Бланик са Мария Антоанета, Даяна Вриланд, Сесил Бийтън, испански и италиански филми, творбите на Гоя и Веласкес и музея Прадо. Книгата „Мимолетни жестове и мании“ (Manolo Blahnik: Fleeting Gestures and Obsessions) е личен поглед към човека зад обувките.

Той се възхищава на крехкостта на обсипаните с перли сандали на Калигула, фиксира се върху арт-исторически детайли като ноктите на краката в „Аполон“ на Веласкес в Ковачницата на Вулкан, оценява голите крака на Ален Делон в „Пурпурно пладне “ и изпада в делириум, взирайки се в оригиналния ръкопис на „Леопардът“ на Джузепе Томази ди Лампедуза, любимия му роман. „Креативността ми се развива в тази лудост“, споделя Бланик.

Manolo Blahnik
Снимка: vanityfair / JASON BELL

Племенницата на Бланик, Кристина е бивш архитект, който внася стратегия във фантазията на магьосника. Тя е избрана за главен изпълнителен директор на семейната фирма. Споделя, че повече или по-малко е „израснала в кутия за обувки“: „Не се чувствам сякаш управлявам бизнес. По-скоро е като водене на приказка. Всяка обувка, която чичо Лоло прави – той все още е единственият дизайнер на компанията – е герой в разказ, на когото той е дал дъх живот. Обувките му са външното изражение на всички слоеве на личността му – плашеща, вдъхновяваща, енергична, енциклопедична информация, натрупана в главата му.“

Биография:

Маноло Бланик е отгледан от майка си испанка и баща си чех в бананова плантация на Канарските острови. Той учи право, езици и изкуство в Женева и Париж, преди да отвори своя бутик в Лондон през 1973 г. Днес компанията има магазини или концесии за универсални магазини в 20 държави, но Бланик е запазил пълния контрол върху бизнеса и все още проектира всяка обувка – дори сам ръчно издълбава дървената форма, около която е изработена. В интервю за Алисан Бърд, редактор в Harvard Business Review той споделя изключителната си история:

Manolo Blahnik
Снимка: manoloblahnik.com

Как станахте дизайнер на обувки?

Беше дълъг, дълъг път. Баща ми смяташе, че трябва да следвам международно право, така че го направих в университета през първия семестър, но това не ме интересуваше. Затова попитах дали мога да се занимавам с литература, но и това не ми хареса. Тогава поисках разрешение да отида в училище по изкуства и намерих своя път. Исках да направя нещо креативно, нещо с ръцете и главата си. Бях в Париж дълги години и всеки ден беше купон, но френският манталитет не беше мой. Преместих се в Англия и хората, които правят вълнуващи визуални неща там, ме заинтересуваха изключително много. Оси Кларк беше този, който каза „Направете обувките за моето шоу“ през 1972 г. Но ако правя обувки днес, това е, защото дойдох в Америка и показах рисунките си на Даяна Вриланд, която беше редактор на Vogueпо това време. Тогава започнах да правя обувки наистина. Бях пристрастен.

Защо обувки?

Защото те имат живот за себе си: Имате ги на пода; гледате на тях като на обекти. Рокля, трябва да я носиш. Харесвам и начина, по който можете да видите хората да ходят с обувки, как украсяват краката си. Те внасят освежаване в живота на хората. Те са забавление за жените или техните съпрузи.

Веднага ли успяхте?

Нямах представа. Отне ми около 10 години, за да науча занаята — не в училище, а във фабриките. Но имах голям късмет да имам невероятни жени около мен, които бяха луди по това, което правех – Бианка Джагър, Палома Пикасо, Мариса Беренсън, толкова много. И това, което правех, беше тотално различно от ужасните платформи на времето. Бях класик, вдъхновен от 19 век. Обувките изглеждаха различно. Предполагам, че това беше трикът.

MARTHA 1986 | обувки

Винаги ли сте имали артистична чувствителност?

Предполагам, че съм роден с това. Майка ми беше невероятно артистична жена. Рисувала е, резбовала е. На островите по време на войната нямахме никакви материали, така че тя убеди местен обущар да я научи как да прави нещата сама, доста красиво.

Как измисляте нови дизайни година след година?

Не е толкова трудно; просто идва. Понякога трябва да се редактирам, защото имам милиони фантазии. Когато правя колекция, може да създам някакъв тип жена в главата си, несъзнателно. Например в началото на новия век много си мислех за креолския живот в Съединените щати. Отидох в Савана, отидох в Чарлстън, всички тези места, защото имах това любопитство към музиката, слоевете на обществото, как тези хора носят нещата, работниците. Така че направих обувки, мислейки по този начин.

Перфекционист ли си?

Аз съм. Харесва ми да завърша продукта красиво, с най-добрите материали, перфектния баланс в петата и да правя най-доброто, което мога. Всеки ден съм критичен. Казвам: „Не, това не е достатъчно добро. Бум – вън – аз го убивам.

NUZIANTA 2014 | обувки

Как балансирате изкуството и търговията?

Никога не съм бил велик стратег, който мисли какво се продава или не се продава. Занимавам се с мода, да, но смятам, че е неприлично да се променя драстично от сезон на сезон. Разбира се, сега съм наясно с климата. И може би обувките са скъпи за някои хора. Но те са направени на ръка с наистина красиви материали, така че не можете да ги произвеждате за $150 – не, невъзможно. Но те имат дълъг живот; няма да ги купите сега и да ги изхвърлите след няколко месеца.

CAMERANA | обувки

Архивите на Маноло Бланик: „Нов начин на ходене“ е интерактивна виртуална изложба, разкриваща за първи път размахът на дизайнера, подчертавайки постоянните иновации в тях. Изследвайки невероятна колекция от оригинални рисунки, изживяването разкрива уникалния артистичен усет на Бланик, сложността, вложена във всеки дизайн, неговия хумор и забележителния обхват на неговите културни препратки.

Колекция обувки лято 2022 г. 

Вдъхновена от идиличната среда на любимите на  Маноло Бланик Канарски острови, лятната колекция на 2022 носи усещането за  ярката лятна слънчева светлина и мекия океански бриз. В моделите се открояват типичните еклектични препратки – Лондон през 60-те и 70-те години, елегантни исторически личности, талантливи художници, революционни дизайнери и очарователни дестинации.

Маноло Бланик черпи вдъхновение от емблематичните стилове на жените през всяка епоха. Този сезон той поглежда към вечната женственост на Одри Хепбърн с ярки цветове и деликатни ръчно изработени лъкове, към Рита де Акоста – елегантна светска личност, считана за „най-живописната жена в Америка“, която вдъхновява серия от изящна дантела с блестящи перли.


Прочетете още: Модни тенденции 2022

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: