HomeЗДРАВЕВода: ползи, за които не подозирате

Вода: ползи, за които не подозирате

ползи от пиенето на вода

Вода: ползи, за които не подозирате

Според лекарите се препоръчва да се пият 2 литра вода на ден (8 чаши по 0,25 литра). Може би смятате, че това количество е твърде много, затова предпочитате да го замените със сокове или други напитки.

Всъщност тялото се нуждае от чиста вода без странични добавки. Водата е универсален органичен разтворител. Той е необходим за повечето процеси, протичащи в тялото ни. Всъщност самото то е 70% вода. Водата не само помага на всички органи и системи да функционират правилно, но и премахва много проблеми, възникващи в тялото.

Намален прием на калории

Изненадани ли сте, че водата помага за намаляване на приема на калории? Всъщност всичко е просто. Ако изпиете чаша вода 10 минути преди хранене, стомахът ви ще бъде частично пълен, така че ще има по-малко място за храна. По този начин чаша вода, приета преди хранене, е естествен начин за намаляване на апетита. Разбира се, качеството на водата, която пиете, е много важно. Ако чешмяната вода във вашия район не е добра, използвайте бутилирана или филтрирана вода. 

Заменете всички напитки, съдържащи захар, с вода – сокове, нектари, безалкохолни, пепси, кола и др. Всички те повишават желанието за сладко, което означава, че значително увеличават калоричното съдържание на вашата диета. Имайте предвид, че повечето от тези напитки съдържат изкуствени подсладители и химически добавки (прочетете съставките на етикета, за да сте сигурни). Замяната на тези напитки с вода ще помогне да потушите желанието за захар и да направите диетата си по-здравословна. Освен това ще ви помогне да отслабнете.

Почистване на тялото от токсини

филтрирана вода

Както вече казахме, водата е универсален органичен разтворител, тя е в състояние да изхвърли токсините и други ненужни вещества от тялото. По-специално, тя помага за понижаване на нивата на холестерола в кръвта. Червата могат да бъдат сравнени с тръбопровод. Водата почиства стените му и отнася всичко излишно. Има израз: „Чисти черва – здрав имунитет“.

Още по-голям прочистващ ефект ще постигнете, ако във водата добавите малко сок от лимон или лайм. Да, и вкусът на такава вода ще бъде по-приятен. За най-ефективно прочистване пийте вода с добро качество. Можете да подобрите качеството на водата с каните с филтър.

Увеличаване на силата по време на спорт и фитнес

Вероятно сте забелязали, че тези, които се занимават със спорт и фитнес, постоянно носят бутилка вода със себе си и я пият периодично. Факт е, че когато тренирате във фитнеса, изразходвате енергия. Понякога мускулите ви нямат „смазка“, което може да причини спазми и дори крампи. Затова се уверете, че в процеса на спортуване тялото има достатъчно вода. По време на тренировка попълнете резервите му, като отпиете няколко глътки.

Подобряване на чернодробната функция

Промивайки всички системи на нашето тяло, водата преминава през чернодробните канали и ги почиства. В резултат на това черният дроб започва да работи по-добре. Както знаем, черният дроб в нашето тяло е фабрика за кръв. Освен това е най-важният отделителен орган, който неутрализира вредните вещества и ги извежда. Ето защо чистотата на черния дроб е толкова важна за здравето и имунитета. Това е още една причина да пиете повече чиста вода.

Съвет:  За да подобрите работата на черния дроб 1-2 пъти в годината, пречиствайте го с безсмъртниче. За тази цел можете да използвате и билкови смеси (продават се в аптеката). Направете чай от тях, според указанията на опаковката и го пийте през целия ден. Прочистването с билки продължава 1 месец.

чаша вода

Подобрява състоянието на кожата

Ако тялото е наситено с влага, това има благоприятен ефект върху кожата ни. Козметиците  съветват да използваме ежедневно овлажнители, така че водният баланс на кожата да е нормален. Кожата ни често губи влага, това се случва не само през лятото, но и през зимата: през лятото поради топлината, през зимата поради нагревателите. Липсата на влага изсушава лицето, което причинява бръчки. Като пиете много чиста вода, помагате на кожата си да диша. От това лицето става по-младо и свежо.

Премахване на запек

Ако тялото изпитва недостиг на вода, изпражненията в ректума стават по-дебели, а в някои случаи дори стават твърди като камък. Това пречи на изпразването. Запекът е причината за напъните. Той е вреден за съдовете на стомашно-чревния тракт и мозъка. Много хора се борят със запека, като приемат лаксативи. Но те са пристрастяващи, от това червата стават лениви и нуждата от лаксативи постепенно нараства. Можете да се отървете от запека, като пиете достатъчно вода. Това е много по-добре, отколкото да привикнете тялото си към употребата на лекарства.

Съвет: Веднага щом се събудите, изпийте чаша студена вода. Пийте го на глътки, ще помогне за включване на стомашно-чревния тракт. Направете го свой навик. С течение на времето дефекацията ще се подобри, запекът ще изчезне.

Регулация на бъбреците

РегулацияВодата пречиства бъбречните канали и цялата пикочна система. За да промиете бъбреците, пийте 2 литра чиста вода на ден. Между другото, почистващият ефект на водата е по-добър, ако я пиете гореща. Разбира се, температурата й трябва да е умерена,  и да е приятна.Важно! При диагностицирана бъбречна недостатъчност, бъбреците може да не са в състояние да отделят голямото количество вода, което навлиза в тялото. Ето защо, преди да увеличите количеството му, консултирайте се с вашия лекар. на бъбреците

пиене на вода

Нормализиране на кръвното налягане

Голямо количество консумирана вода понижава кръвното налягане. В този случай кръвта се втечнява и става по-лесно за съдовете да я изпомпват. Ето защо, ако страдате от високо кръвно налягане, пийте повече вода. Благодарение на това можете да спрете приема на лекарства или поне да намалите количеството им.

Водата е най-важното вещество на земята. Няма живот без нея. Но много от нас я подценяват, смятат я за безвкусна, търсят да я заменят с различни напитки. Вкусно не означава здравословно. Консумирайте повече прясна чиста вода, това ще бъде от полза за тялото ви. От всички вещества, необходими за живота, водата е на първо място. Можем да живеем 2 месеца без храна, но само 6 дни без вода.

Тежката липса на вода в организма се нарича дехидратация. Това състояние е животозастрашаващо. Дефицитът на вода от 20-25% се счита за фатален. Дехидратацията е особено опасна за децата! Може да възникне по различни причини. На първо място, това е прегряване. Например в страни с горещ климат е необходимо постоянно да се допълва количеството течност. В противен случай е възможен топлинен или слънчев удар, който в някои случаи може да завърши тъжно. Ето защо в Египет, Тунис, Израел и други средиземноморски курорти хората постоянно носят бутилки вода със себе си. В тези страни през горещите летни месеци лекарите дори напомнят по радиото да пиете колкото се може повече вода. Тези напомняния са адресирани не само към местните жители, но преди всичко към туристите.

Дехидратацията може да възникне не само поради прегряване, но и в резултат на някои заболявания: треска, прекомерно изпотяване, повръщане, диария. Във всички тези случаи тялото губи много течности. Ето защо, с такива заболявания, лекарите съветват да пиете колкото е възможно повече.

Източник


Прочетете още: Храни, които намаляват апетита

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: