HomeМЕСТАЧехия: какво да видим в страната на древните замъци и известната бира

Чехия: какво да видим в страната на древните замъци и известната бира

чехия

Чехия: какво да видим в страната на древните замъци и известната бира

Чехия се превърна в истинско откритие за пътешествениците, които търсят необичаен туристически маршрут в Европа.

Това е любимо място за тези, които обичат по-старата архитектура – отчасти защото тази малка страна без излаз на море е останала недокосната по време на световните войни.

Освен това през изминалото хилядолетие тази област е принадлежала на много различни страни, чието влияние не може да не се отрази в местната архитектура. Цените тук са доста умерени, а културата е по-„автентична“ и не се влияе от туристически заявки. Резултатът е незабравима разходка в приказния свят на „Истинска Европа“. Ето основни забележителности на Чехия, които е просто невъзможно да пропуснете!

Пилзен

Този западен град е четвъртият по големина в Чехия и е известен в цял свят като родното място на бирата Pilsner. Тези, които търсят величествена архитектура, непременно трябва да посетят катедралата Свети Вартоломей, Голямата синагога и ренесансовото кметство. Градът е оживен икономически център и е дом на Университета на Западна Бохемия и Юридическия колеж.

Моравски карст

Това геоложко чудо се намира северно от Бърно в защитен природен резерват. Моравският карст е гигантски карстов масив, чиито пещери и клисури се простират на хиляди квадратни километри под земята. Най-ниската точка на масива е пропастта Макоча, която се е образувала в резултат на срутване на тавана на голяма пещера. За туристите в района са организирани колоездачни и туристически пътеки.

Литомисл

Градът на границата на Бохемия и Моравия някога е бил разположен на важен търговски път, наречен Пътят на Тристенице. В края на 16 век в Литомисл е построен замък, където в крайна сметка е роден композиторът Беджрих Сметана. Друга местна забележителност е Портмонеум. Това е бившият дом на любителя на изкуството Йозеф Портмон, в който сега се помещава музей.

Олмоуц

Легендата разказва, че градът е основан от самия Юлий Цезар на мястото на римски лагер. Лагерът тук наистина е открит, но легендата не е потвърдена. Както и да е, тук има много атракции, включително замък, построен през 12 век, катедрала Свети Вацлав, впечатляващ астрономически часовник и множество архитектурни паметници.

Телч

Този пристанищен град в Южна Моравия е основан през 14-ти век, за да улесни търговията между Бохемия, Моравия и Австрия. Живописният исторически център на Телч се гордее с ренесансова архитектура. Има и замък в ренесансов стил, както и множество стари църкви. Този град-музей стана първият обект на световно наследство в Чешката република

Замъкът Карлщайн

Този готически замък от 14-ти век е дом на император на Свещената Римска империя Карл IV. Намира се само на няколко десетки километра от Прага и е идеален вариант за еднодневна екскурзия от столицата. Замъкът е бил не само кралски дом, но и военна крепост и дори житница. Карлщайн е и най-известният замък в Чехия.

Карлови Вари

Карлови Вари – град с термални извори – световно известен курорт. Местният спа център е основан от римския император и работи от много векове. От незапомнени времена тук за лечение идват кралски семейства и известни аристократи, а днес всеки може да го направи.

Кутна Хора

Кутна Хора е основана през 1142 г. В онези дни тук се е намирал първият манастир на Бохемия. Скоро градът започва да процъфтява: в планините му е открито богато находище на сребро. Днес Кутна Хора е известна с уникалната църква в Седлец, разположена в покрайнините му.

Чески Крумлов

Древният град на брега на река Вълтава е известен с огромния си замък, който е вторият по големина в страната след Пражкия замък. Външният вид на Чески Крумлов почти не се е променил от 18-ти век. Много от сградите му са запазени в отлично състояние или са внимателно реставрирани.

Прага

Древна Прага, която днес е един от десетте най-посещавани града в Европа, може да се похвали с хилядолетна история. Едно време градът е бил столица не само на чешката държава, но и на Бохемия и Чехословакия. В Прага просто трябва да видите известните забележителности, включително замъци, катедрали, известния Карлов мост, астрономическия часовник, уникалната Танцуваща къща и много други!

Източник


Прочетете още: Атракции в Атина: 20 места, които трябва да се видят

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: