HomeМЕСТАШвеция – 10 най-интересни места с истински скандинавски привкус

Швеция – 10 най-интересни места с истински скандинавски привкус

швеция

Швеция – 10 най-интересни места с истински скандинавски привкус

Швеция, със своята богата история и разнообразни пейзажи, е рай за пътешественици.

Ако обичате природата, тази страна определено ще ви спечели: кристално чист въздух и вода, стотици километри недокоснати гори и величествени езера, да не говорим за обширните архипелази по цялото крайбрежие.

Пътищата и общественият транспорт са отлични, гражданите са постоянно приятелски настроени, а шведската кухня претърпя малко революция през последните години. Потопете се в зашеметяващата история – от прословутите нашественици на викингите до кралските династии и имперските интриги и можете да кажете със сигурност: в тази страна никога няма скучен момент. Туристическите атракции на Швеция варират от разкошни дворци и древни градове до обширни арктически пейзажи и известния леден хотел. Ето някои от най-добрите места, които ще ви помогнат да се насладите напълно както на исторически места, така и на зашеметяваща природа.

Музей Васа

Музеят Васа в Стокхолм е най-популярният музей в Швеция и привлича около милион посетители всяка година. Посетен е от над 20 милиона души от откриването му през 1990 г. и не е трудно да се разбере защо. През 1628 г., гордостта на шведския императорски флот, военният кораб Васа потъва по време на първото си пътуване. Той лежи под ледените води повече от три века, докато не се проведе невероятно амбициозна спасителна операция през 1961 г. Сега посетители от цял ​​свят идват да видят тази спираща дъха капсула на времето.

Дротнингхолм

Приказният дворец Дротнингхолм (буквално преведено „островът на кралицата“) на Острова Лове е обект на ЮНЕСКО за световно наследство и се намира на около 11 километра западно от центъра на Стокхолм. Луксозната сграда, построена през 17 век, сега е официална резиденция на шведското кралско семейство. В живописния терасиран парк има бронзови скулптури от Бохемия и Дания, донесени като военни трофеи. Не забравяйте да посетите Китайския павилион, който датира от края на 1700-те години. Дворцовият театър от 18-ти век все още се използва за представления през летните месеци. В Театралния музей можете да видите сценични костюми и декори.

Кируна и ледения хотел

Намирайки се на същата географска ширина като централна Гренландия, Кируна е най-северният град в Швеция. Среднощното слънце тук се вижда от средата на май до средата на юли. Кируна започва да се развива в началото на 1900 г., когато тук започва да се добива желязна руда. Поради слягане, причинено от добива, целият град бавно се движи на северозапад към подножието на планината Луосаваара. Първият в света леден хотел в село Jukkasjärvi се намира на около 17 километра от града. Неговите зашеметяващи стаи и мебели се пресъздават от лед в нов дизайн всяка година. През лятото е център за рафтинг, каяк, риболов и кану. Най-високата планина в Швеция, Кебнекайсе, се намира на 90 километра западно от Кируна, а на 95 километра северозападно е националният парк Абиско.

Канал Гьота Елв

Често наричан най-голямото инженерно постижение на Швеция, каналът датира от началото на 19 век и е дълъг 190 километра. Сега той е една от най-добрите туристически атракции в страната и предлага уникален поглед в сърцето на страната. Освен това, свързвайки се с езерата Vänern и Vättern, както и с канала Trollhette, Göta-Älv представлява част от канал, който минава от Стокхолм на североизток до Гьотеборг на югозапад, един воден път с дължина 390 км, известен като „шведска синя лента“ (швед. Sveriges Blå Band), тъй като той, пресичайки област Швеция, свързва Северно море с Балтийско. С 47 моста и 58 шлюза, каналът минава от Сьоторп на езерото Венерн до Сьодеркьопинг на Балтийско море.

Кметството на Стокхолм

Кметството на Стокхолм, една от най-известните сгради в Швеция, е построена между 1911 и 1923 г. За него са използвани осем милиона тухли! Тази сграда, проектирана от архитекта Рагнар Йостберг, се счита за един от най-добрите примери на националния романтизъм. Кулата е висока 106 метра и е увенчана с три корони. Много информативна обиколка разказва както историята на кметството, така и Нобеловата награда, която се присъжда тук всяка година. По време на обиколката ще видите Синята зала, където се провежда Нобеловата вечеря, и Златната зала, украсена с пано от 18 милиона позлатени мозаечни плочки.

Висбю, Готланд

Потопен в средновековна история и изпълнен с разрушени църкви, градът крепост Висбю, разположен на остров Готланд, привлича посетители от цял ​​свят. Причудливи калдъръмени улички се извиват през града и е твърде лесно да загубите усещането, че сте в съвременния свят, когато се разхождате из тях. Тук са запазени стъпаловидни фронтони и много средновековни търговски къщи, както и някои дървени сгради от 17-ти и 18-ти век. Ясно е, че репутацията на Висбю като „перлата на Балтийско море“ и статутът му на обект на световното наследство на ЮНЕСКО са напълно заслужени. Самостоятелна обиколка на великолепните стени, които са на около 700 години, е задължителна. Конструкцията има около 44 отбранителни кули, а по стените все още се виждат следи от нападения.

Мост Йоресунд

Центърът на град Малмьо е само на 15 минути от великолепния мост Еresund. Известен по целия свят от откриването си през 1999 г., съоръжението стана още по-популярно благодарение на популярната датско-шведска телевизионна драма The Bridge. Този невероятен инженерен подвиг сега свързва Швеция с Дания и от своя страна с континента. Мостът е едновременно железопътен и шосеен, а от датска страна се превръща в тунел, за да не пречи на движението на самолетите на летището в Копенхаген. През моста Йоресунд преминава границата между Дания и Швеция, но в съответствие с Шенгенското споразумение и Северния паспортен съюз не се извършват паспортни проверки. Може да направите пътуване през моста и през тунела до съседна Дания и ако желаете, отделете известно време в разглеждане на забележителностите на Копенхаген.

Национален парк Абиско

През лятото това е истинска Страна на среднощното слънце, където дневните часове продължават няколко седмици в продължение на няколко седмици. Паркът, обхващащ приблизително 77 квадратни километра, е известен със своята девствена природна красота и северна дива природа. Това е чудесно място за скандинавски зимни приключения и дълги летни преходи. Разположен е в провинция Лапландия, близо до норвежката граница, и се отнася към община Кируна, най-северната в Швеция. Паркът започва от бреговете на Турнетреск, едно от най-големите езера на Швеция, където се намира село Абиско, и се простира на 15 км. на юго-запад.фАбиско се намира на около 100 километра западно от Кируна и на повече от 200 километра северно от Арктическия кръг в рамките на авроралния овал, специална зона, където е по-вероятно да видите северното сияние. Ако времето позволява, не забравяйте да посетите впечатляващия център за наблюдение на северното сияние.

Сигтюна

Идиличният град Сигтюна, разположен на брега на езерото Меларен в буйния зелен пейзаж на Упланд, е известен като първият град в Швеция. Основан е през 980 г. сл. Хр., последният век от епохата на викингите. Удивителната история на Сигтюна може да бъде открита в средновековни църкви, руини, руни и сгради, които са оцелели и до днес. По протежение на улица Сторгатан, която съществува повече от хиляда години, има много интересни малки бутици, дизайнерски артикули и занаяти. Sigtuna е само на 45 минути с кола от Стокхолм, на 30 минути от средновековния университетски град Упсала и само на 20 минути от летище Арланда.

Лундската катедрала

Това е най-посещаваната катедрала в Швеция и едно от най-посещаваните места в южната провинция Сконе. Ще разберете защо, когато застанете пред внушителната римска структура с нейните великолепни кули близнаци. Катедралата е основана около 1080 г. от датския крал Кнуд IV Свети и е най-старата и най-красивата романска църква в Швеция. Сегашната сграда датира от 12 век. Над олтара има великолепно издълбано ретабло от 14-ти век, уникална работа на северногермански майстор. Криптата е най-старата част на катедралата. Покривът й се опира върху издълбани каменни колони с фигури, за които се смята, че представляват митичния гигант Фин. Вътре в катедралата се намира известният астрономически часовник от 14-ти век с фигури на Тримата царе, които се появяват два пъти на ден – в 12:00 и 15:00 часа през делничните дни и в 13:00 и 15:00 часа в неделя.

Източник


Прочетете още: 15 места в Турция, които заслужават да се видят

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: