HomeИНТЕРЕСНОКиану Рийвс – тайни, които не знаехме за него

Киану Рийвс – тайни, които не знаехме за него

Киану Рийвс - тайни

Киану Рийвс – тайни, които не знаехме за него

Звездата от „Матрицата“ Киану Рийвс е една от най-потайните звезди и рядко говори за личния си живот

Киану Чарлз Рийвс, чието първо име означава „хладен бриз над планините“ на хавайски, е роден на 2 септември 1964 г. в Бейрут, Ливан

Той е син на Патриша Тейлър (на снимката), британска артистка и дизайнер на костюми и Самюъл Ноулин Рийвс, геолог. Бащата на Киану е роден на Хаваите и е с британски, португалски, местен хавайски и китайски произход.

След като бракът на родителите му се разпадна, Киану се премества с майка си и по-малката си сестра, Ким Рийвс, в Ню Йорк, след това в Торонто. Рийвс така и не се свърза отново с биологичния си баща. В гимназията той е  проявявал силен интерес към хокея на лед (като вратар на отбора си спечелва прякора „Стената“) и драмата. В крайна сметка той напусна училище, за да преследва актьорска кариера.

Фото кредит: JON KOPALOFF/GETTY

Това са по-известните факти за Киану Рийвс, а какво не е толкова популярно?

  1. Киану Рийвс  е бил китарист в група. Когато Киану се присъединява към алтернативната рок група Dogstar през 90-те години, той очевидно не търси слава. Просто един ден той се срещнал с барабаниста на групата, Робърт Майлхаус, и забеляза, че той носи пуловер на хокейния отбор на Red Wings. Киану попитал дали играе хокей. Не е известно за какво са се съгласили момчетата на базата на хокей, но и двамата обичат музиката  и така малко по малко, след случайно запознанство се сформира група. Между другото, даже не толкова слаба, дори са свирили като подгряващи на Bon Jovi.

  1. Киану Рийвс има собствена компания за мотоциклети. Киану е голям фен на моторите и дори притежава компания за мотоциклети. Всичко започва, когато Рийвс се обърнал към Гард Холингер, известен конструктор на мотоциклети, за да му поръча персонализиран мотоциклет. Работата на Гарда толкова впечатлила актьора, че той го поканил да започнат общ бизнес. Холингер не отказал и оттогава съвместната им компания Arch Motorcycle Company работи доста успешно.

3. Киану Рийвс няма диплома за средно образование

За това защо не е  успял да завърши училище, актьорът споделя в интервю. Имахме много малко училище и аз изобщо не се вписвах в него, казва Рийвс. Постоянно влизах в конфликти и скандали с учителите. Бях твърде неудобно дете, винаги задавах въпроси и не можех да се спра, дори това да ми навличаше неприятности. Когато обаче получих писмо, че аз мога вече да не ходя на училище, бях ужасно разстроен. За мен това беше труден момент.

Киану

4. Рийвс е фен на метода Станиславски. Наред с такива холивудски звезди като Робърт де Ниро, Ал Пачино и Марлон Брандо, Рийвс е твърд привърженик на метода Станиславски. Винаги се потапя дълбоко в ролята. За Матрицата той изучава няколко бойни изкуства, а за сериала Джон Уик се научава да стреля с всички видове огнестрелни оръжия, които героят му използва.

Фото кредит: NATHANIEL GOLDBERG/ESQURE

  1. Киану Рийвс започва кариерата си в рекламата. Подобно на много актьори, Киану Рийвс започва кариерата си със снимки на реклами. Първият му опит е снимането на реклама за Coca-Cola. Той играе млад колоездач, който споделя Coca-Cola с баща си. Още тогава, като фен на метода на Станиславски, Киану обръсва краката си преди снимките, както правят професионалистите в колоезденето. Впоследствие Киану никога не се срамува от рекламната си работа, напротив, веднъж спомняйки си в едно интервю, той говори за снимките с удоволствие.

6. Киану е учтив дори с преследвачите си

Киану е широко известен със своята учтивост и добронамереност. Дори към тези, които прекаляват с изявите си на любов към него. И така, през 2004 г., когато Рийвс се прибира у дома си, той намерил жена в библиотеката, която се промъкнала в къщата му само, за да се срещне с него. Въпреки това той си поговорил приятно с нея, след което все пак се обадил в полицията и ги помолил да отведат неканената му гостенка. Между другото, само седмица по-късно друга фенка влиза в къщата му. Този път тя се вмъкнала в банята и се изкъпала, явно с надеждата да съблазни актьора. Но този път, за нейно съжаление, Киану не бил у дома си. Прислугата забелязала дамата и се обадили в полицията.

Киану

7. Може би Киану е женен за Уинона Райдър. През 1992 г. Киану Рийвс участва в „Дракула“ на Франсис Форд Копола. Неговата екранна съпруга е Уинона Райдър. Според сюжета те трябвало да се оженят в Румъния. Копола поканил истински свещеник да заснеме сватбата. Оттогава Уинона и Рийвс не знаят дали са съпруг и съпруга според църковните закони. Уинона Райдър се пошегувала с това няколко пъти в интервюта.

Фото кредит: AXELLE/BAUER-GRIFFIN/FILMMAGIC

  1. Веднъж Рийвс с измама го заставят да се снима във филм. През 2000 г. Киану Рийвс участва във филма The Watcher (Наблюдателят), играейки сериен убиец, който преследва агент на ФБР, който го издирва. За тази роля Рийвс дори получава наградата Razzie, не твърде голяма, но доста уважавана. Едва по-късно актьорът признава, че е бил привлечен във филма с истинска измама. Приятел на Рийвс е фалшифицирал подписа му върху договора. За да не се забърква в дълги съдебни спорове със създателите на филма, доказвайки недействителността на договора, Киану решил по-бързо да се снима във филма, което направил за всеобщо удоволствие.

9. Киану не се колебае да играе в епизоди

Киану Рийвс изобщо не страда от звездна болест и дори като звезда от първа величина, той може да се съгласи на скромна роля, ако му хареса с нещо. И така, от 2016 г. той играе второстепенна роля в телевизионния сериал Swedish Trunks за бивш каскадьор и неговия приятел DJ, които решават да отворят собствена детективска агенция в Лос Анджелис. Рийвс от години играе ролята на Текс, каскадьор, бивш колега и приятел на главния герой, изигран от известния актьор Питър Стормаре.

Фото кредит: AXELLE/BAUER-GRIFFIN/FILMMAGIC

  1. Киану отстоява името си в неравностойни битки с холивудските студия. Името Киану много пъти изглеждало на режисьори и продуценти твърде странно за звезда. Ето защо, в началото на кариерата си, на младия Киану Рийвс, който участвал в младежката комедия „Невероятните приключения на Били и Тед“, било предложено да приеме псевдонима Чък Спадина. И преди да се снима в Матрицата, му било предложено да съкрати името си, ставайки просто Ki.Ci. Рийвс. Но Киану отказва твърдо и все пак постигнал целта си и става звезда под собственото си име.

Източник


Прочетете още: Ароматите на звездите

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: