HomeИНТЕРЕСНОНе правете от мухата слон

Не правете от мухата слон

медитация

Не правете от мухата слон

В книгата си ,,Не правете от мухата слон“ д-р Ричард Карлсън чрез своя насърчаващ и внимателен стил предлага на своите читатели прости стратегии за водене на по-пълноценен и спокоен живот.

Каква е основната тема на книгата?

Тази книга предлага няколко лесни начина, за да се предпазите от малките неща, които биха могли да превземат живота ви, ако им позволите. Д-р Ричард Карлсън чрез своя насърчаващ и внимателен стил предлага на своите читатели прости стратегии за водене на по-пълноценен и спокоен живот. Да сме в крачка със съвременния свят не е лесна работа.

Винаги има задачи за изпълняване, информация за анализиране, хора, с които да се срещаме. Как изобщо е възможно да си свършим всичката работа? Явно трябва да се концентрираме върху скоростта си и да работим по-бързо, за да смогнем с всичко. Съвсем не. Ако искаме да живеем максимално удовлетворителен живот, трябва да започнем да намаляваме темпото, а не да го забързваме. Ключът да се възползваме максимално от живота е в това да успеем да се отървем от лудостта и забързаността на съвременния свят и да поемем в една по-смислена и съзнателна посока.

Какво друго ще научите от книгата „Не правете от мухата слон“?

Ще намерите отговори на въпросите, които си задавате – какво са малките и незначителни неща и как да се опазим и да не се хабим заради тях; защо нито миналото, нито бъдещето са от голямо значение; защо трябва да се усмихваме на пощальона…

Ако искате да постигнете целите си, запазете спокойствие и бъдете верни на себе си

Какво трябва да бъде отношението ви, ако искате да получите и да се възползвате максимално от живота? Повечето хора смятат, че се налага да се откажем от почивката и щастието си, ако наистина искаме да постигнем целите си. Че трябва да се концентрираме, за да имаме конкурентно отношение, да живеем дисциплиниран живот и да работим упорито и усилено. Вярно ли е това? Всъщност не е. Непрекъснатото претоварване до състояние на стрес може да ви направи единствено по-изтощени и нещастни. Така няма да се доближите до постигането на целите си – само ще се съсипете по-рано. 

Спокоен и съзерцателен подход към живота

Ако наистина искате да осъществите мечтите си, много по-добре е да имате спокоен и съзерцателен подход към живота. Когато имате такова отношение, ще видите колко по-лесно е да постигате нещата, които искате. Но откъде и как да започнете? 

Започнете като релаксирате винаги когато можете. Вероятно си мислите, че можете да си почивате единствено по празници или през уикендите, но това не е вярно. Винаги трябва да можете да си вземете почивка, след като сте работили усилено.

Друг начин, по който можете да се насладите на релаксиращ, съзерцателен момент, е като се правите на отегчен (да се правите, че ви е скучно). Първоначално ще ви се стори много дразнещо, но ще стигнете до момент, в който ще се наслаждавате на свободата и мира, които това носи. 

Ако искате да водите по-спокоен живот, ще трябва да спрете да живеете заради другите хора и да започнете да следвате своята воля. Ние често стигаме до състояние на неудовлетвореност и липса на щастие, защото се опитваме да угаждаме на другите. Спрете да правите това, което си мислите, че другите искат от вас – то може само да ви натовари и стресира. Невъзможно е вечно да угаждате на всички. Много по-здравословно е да бъдете верни на себе си и на собствените си цели.

Затова направете крачка назад. Напомняйте си, че вашият живот не е спешен случай.

Не отстоявайте на всяка цена правото си в споровете

Повечето хора все искат да изглеждат важни, затова се напрягат да правят неща, на които да се гледа с добро око. Но правейки така, сами си създаваме множество проблеми. 

Съвсем естествено е да искаме да бъдем в светлината на прожекторите. Искаме да изказваме мислите си и да впечатляваме хората. За съжаление, това може да се окаже пагубно за нашите взаимоотношения.

Когато прекъсваме хората или не успяваме да ги изслушаме с уважение, ние ги изнервяме и раздразваме. Вместо това нека се опитаме да пренебрегнем егото си, да бъдем търпеливи и да ги изслушваме. Това може да се окаже много трудно понякога, но то със сигурност ще подобри начина, по който взаимодействате с хората, и ще ви помогне да се справите с всеки проблем.

Ако сте твърдо решени винаги да се оказвате прави, вие ще се отчуждите от хората, които са наистина важни за вас. Затова, дори да ви се струва, че е необходимо да коригирате нещо, което казва любим човек, просто останете мълчаливи и го оставете да говори. Това ще създаде много по-спокойна атмосфера помежду ви.

Освен това ние сме склонни да задържаме огорчението и да негодуваме срещу някого, с когото сме спорили или сме имали недоразумение. Когато правим това, ние превръщаме дребните неща в големи (или иначе казано – правим от мухата слон) в мислите си. 

Не се вкопчвайте в гнева си. Той може само да превърне дребните спорове с приятел в нещо голямо – като например да решите никога повече да не му проговорите. 

Защо правим това? Защото сме склонни да гледаме на прошката като на проява на слабост и неувереност. Подсъзнателно искаме да предпазим имиджа си, като се откажем от взаимоотношения с близък човек, но надявайки се все пак, че той/тя ще се върне отново при нас. 

Можете да избегнете това само като се откажете от потребността си да сте винаги прави и се фокусирате повече върху това да бъдете щастливи.

Оставете малките неща да си бъдат малки. Има далеч по-важни неща, за които да ви е грижа, като създаването на един по-добър свят.

Бъдете добри към другите – дори когато смятате, че те не го заслужават

Можете да полагате максимални усилия, за да бъдете щастливи, но пак да се чувствате празни отвътре. Коя алтернатива е по-добра? Започнете да давате всичко от себе си, за да правите другите щастливи! Да давате любов на другите може да се окаже вълшебно. Това ще се отрази не само на тях, но и на вас.

Често пъти сме толкова ангажирани да работим за изпълнението на своите цели, че забравяме да ценим нещата, които имат най-голямо значение в живота ни. Затова всеки ден си взимайте почивка и мислете за хората, за които сте благодарни, или им пишете съкровено писмо по един път в седмицата. Направете всичко възможно хората, които обичате, да знаят, че вие сте благодарни затова, че те са част от живота ви.

Не е задължително вашият жест да промени живота на човека, но със сигурност ще направи деня му по-красив. Малките добрини, като това да изхвърлите боклука, вместо да чакате партньорът ви да го направи, могат да доведат до големи промени. 

А какво да кажем за хората, които не обичате?

За онези, които ви дразнят? Ако искате да бъдете по-щастливи, оставете ги на мира! Хората определено могат да бъдат досадни и дразнещи, но това не означава, че вие следва да се обиждате. Вместо това се опитайте да разберете какво ги прави такива. Когато съчувствате на хората, те ще ви дразнят по-малко. 

Ако се ядосвате, че пощенският служител работи бавно, представете си картината от негова гледна точка. Той не го прави, за да ви дразни, той най-вероятно просто имат тежък ден, затова – оставете го на мира! Колкото повече състрадание проявявате към другите, толкова по-щастливи ще се чувствате. Затова се усмихнете на пощальона – може точно това да преобърне деня му. А и вас ще накара да се почувствате по-добре. 

Дръжте се добре със себе си, като се отнасяте добре към другите!

Ключовото послание в тази книга е, че животът ви е отражение на вашите мисли – когато овладеете мислите си, ще владеете и себе си. Затова останете спокойни дори в ситуации, в които мислите, че това е невъзможно. Мислете позитивно, отделяйте време, за да цените любимите си хора, и се освободете от своята враждебност. Живейте в настоящето. Когато се научите да разграничавате кои са малките неща и да ги оставите да си бъдат малки и незначителни, ще намерите истинско щастие и спокойствие на ума. 

Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.

Източник: Carlson Richard, Don’t Sweat the Small Stuff – and It’s All Small Stuff, Hyperion, 1997

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Да задвижим нещата

Най интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: