HomeИНТЕРЕСНО„Безобидни“ вещи от гардероба, които са забранени в други страни

„Безобидни“ вещи от гардероба, които са забранени в други страни

„Безобидни“ вещи от гардероба, които са забранени в други страни

„Безобидни“ вещи от гардероба, които са забранени в други страни

Неразделна част от пътешествията, изучаването на нови страни и традиции е вълнуващо преживяване. 

Всяка година все повече и повече туристи избират да почиват в екзотични страни. Ако по-рано те пътуваха главно, за да лежат на плажа, сега основната цел на пътниците са впечатленията. Но е по-добре да се подготвите и да научите предварително за културата на местата, където отивате: нещата, които са ви познати, може да се считат за неприемливи там.

В Германия може да ви глобят за носене на качулка

В Германия има закон, който забранява на шофьорите да закриват лицата си. Правозащитниците го обясняват просто: трябва да е възможно да се идентифицират нарушителите по камерите. В списъка от вещи, които могат да се смятат за  неприемливи са широкополи шапки и дрехи с големи качулки. Ако нарушите правилата, ще трябва да платите 60 евро.

Туристите в Африка е по-добре да не носят дрехи в черно и синьо

За тези, които отиват на почивка в Африка, е по-добре да изберат дрехи в светли цветове. И въпросът не е само, че така по-лесно се понася жегата. На континента живее мухата цеце, носител на опасни болести. Насекомото има свои собствени цветови предпочитания: привличат го хора в черно, синьо и лъскаво.

„Безобидни“ вещи от гардероба, които са забранени в други страни

В Емирствата жена с тениска не може да пазарува

Обединените арабски емирства са доста консервативна страна. Курортите са доминирани от доста западни обичаи, но ако отидете например в голям търговски център с твърде отворени дрехи, можете да получите забележка. По-добре е да покриете коленете и раменете си. По правило в моловете има съответните табели.

 В Япония момиче с деколте може да се смята за неприлично

Япония също пази традициите. По улиците на Токио можете да срещнете момичета с изключително къси поли, но деколтето не е на почит. Напоследък, под влиянието на туристи от Европа и Америка, младите японски жени започнаха да си позволяват по-отворени деколтета, но по-старото поколение все още смята деколтето за твърде откровено.

В Иран денимът се смята за „призоваваща“ материя

„Безобидни“ вещи от гардероба, които са забранени в други страни

Джинсите не са приветствани в Иран. На местните студенти дори било забранено да носят тесни дънки. Властите обясняват това с желанието да се съобразят с традициите и факта, че името на тъканта е подобно на думата „джин“, тоест „зъл дух“.

 В резерватите на Европа има наказание за неподходящи обувки

В някои национални паркове може да се получи глоба, вместо обиколка. Така че в италианската Лигурия тези, които отиват на разходка по планинските пътеки в сандали или чехли, ще трябва да платят до € 2500. В Хърватия има и забрана за обувки, които са неудобни за неравен терен. Причината е, че туристите се нараняват и евакуацията им с хеликоптер е скъпа.

В Нидерландия кожите не са на особена почит

„Безобидни“ вещи от гардероба, които са забранени в други страни

Активистите за правата на животните са много активни в Нидерландия. И въпреки че никой законно не забранява носенето на кожено палто, любителите на естествена кожа могат да бъдат осъдени. Освен това въпросът не винаги се ограничава до забележка: има случаи, когато момичета в кожи са били замеряни с яйца и домати.

В Гренада и Венеция има забрана за плажно облекло

Банският е подходящ само на плажа – така смятат в Гренада. Тези, които се появяват в плажно облекло на градска улица, ще бъдат изправени пред сурови наказания: глоба от 270 долара или шест месеца затвор. Властите на италианската Венеция напълно споделят този подход: в града на водата също не можете да се появите по бански. Тези, които поемат риска, ще трябва да платят 250 евро.

Южнокорейското правителство не одобрява мини поли

Трудно е да си представим южнокорейската сцена без момичета в мини поли. Междувременно правителството на страната е предубедено към такава дължина на облеклото. Смята се, че появата на обществени места в мини е нарушение на реда. Това обаче изглежда не спира модните последователи.

На Бахамските острови камуфлажът е само за военни

Камуфлажното облекло е забранено в редица страни. Това оцветяване се счита за агресивно, особено в държави, където избухват граждански вълнения. Ето защо тениските и късите панталони в цвят каки е най-добре да се оставят у дома.

„Безобидни“ вещи от гардероба, които са забранени в други страни

Във Великобритания не навсякъде се допускат туристи в дрехи с животински мотиви

Дори и да обичате блузи с леопардови десени и панталони със зебра, оставете ги настрана, когато отивате в сафари парк. В Съри, Англия, посетители с такива дрехи няма да бъдат допускани до животни. Животните стават нервни, когато видят познати цветове. Сред забранените са и щампи „под жираф“, „под тигър“ и „под петниста хиена“.

Знаете ли, че до 2013 г. в Париж има закон, забраняващ появата на жени в панталони по улиците на френската столица, който е бил в сила повече от 200 години. На практика не се прилага през последните десетилетия, но формално има основание за наказание. Правилото се отнася само за жени и предвижда изключения за тези, които водят кон или карат велосипед.

Източник


Прочети още: Определете характера като зададете 4 въпроса

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: