HomeМЕСТАДесет невероятни места за посещение в Испания

Десет невероятни места за посещение в Испания

невероятни места в Испания

Десет невероятни места за посещение в Испания

Запознайте се с местата, които трябва да посетите, за да уловите напълно великолепието на слънчева Испания.

Пуеблос Бланкос, Андалусия

Снежнобелите села, разположени по хълмистия район в централна Андалусия, не толкова отдавна преживяха период на упадък: младите хора масово напуснаха тези земеделски селища, заминавайки за работа в големите градове. Сега обаче жителите на селата явно са решили да привлекат повече туристи към себе си и се заемат с възстановяването на сгради и настилки.

Десет невероятни места за посещение в Испания

Тесни улички, виещи се между белоснежни къщи, старинни църкви и увити с пъстри цветя  площадки, възвърнаха средновековния си чар. Най-живописните от селата са Грасалема, Вехер де ла Фронтера и Аркос де ла Фронтера.

Алхамбра, Гранада

Мавританската крепост, покрита със зашеметяващи резби, е един от най-посещаваните паметници в цяла Испания. Комплексът от дворци, заобиколен от добре поддържани градини, увенчава върха на хълма; на фона са заснежените върхове на планините Сиера Невада. Вътре зад стените крепостта е не по-малко впечатляваща: тук, сред спокойните дворове, богатите мавритански декорации контрастират интересно с лаконичните линии на бароковите елементи от по-късните епохи.

Шедьоврите на Гауди, Барселона

Десет невероятни места за посещение в Испания

Каталунската столица няма недостиг на достойнства: оживеният нощен живот, дългите плажове и многото места за пазаруване я правят една от най-популярните туристически дестинации в Европа. Основните й перли обаче несъмнено са невероятните сгради, издигнати от легендарния Антонио Гауди. Най-посещаваното от неговите творения (и същевременно символ на града) е, разбира се, все още недовършената Саграда Фамилия с нейните резбовани кули и странни колони. Други задължителни за виждане шедьоври на архитекта са жилищната сграда Casa Mila, както и гиздавите къщи на парка Güell.

Планинска красота, Picos de Europa

Испанските пейзажи са красиви навсякъде, независимо дали са дълги пясъчни плажове или широки равнини. Но най-впечатляващите природни гледки на страната са съсредоточени в планините на природния парк Picos de Europa. Скалистите склонове, изумруденозелените долини и буйните реки правят този регион в Северна Испания идеално място за преходи, рафтинг и други дейности на открито.

Катедрала, Сантяго де Компостела

Многобройните готически катедрали в Испания са важна почит към католическите традиции. Може би най-впечатляващата от тях е по-голямата част от катедралата в град Сантяго де Компостела. Това е огромна сграда, покрита с барокови свитъци, статуи и сталагмити. И катедралата е последната спирка по маршрута на много хиляди поклонници, които годишно преминават по известния поклоннически път, известен като Пътя на Свети Яков.

Връх Тейде, Тенерифе

Десет невероятни места за посещение в Испания

Полетът от Испания до Канарските острови отнема почти два часа. Островите са разположени много по-близо до африканския бряг, отколкото до европейския, и тяхната природа рязко се различава от пейзажите, представени в Испания. Тези земи с вулканичен произход са покрити със стъпаловидни склонове и черни пясъци. В центъра на Тенерифе – най-популярният от островите – се издига могъщият вулкан Тейде, увенчан със снежна шапка. Тези, които решат да покорят склоновете му пеша, ще имат разходка сред напълно „лунни“ пейзажи, а от самия връх се откриват зашеметяващи гледки към Канарските острови.

Плажовете на Форментера, Балеарските острови

Почти 10 хиляди километра брегова ивица и изобилие от слънце отдавна са превърнали Испания в плажна Мека. Плажовете тук са много различни: от удобните шезлонги и цветни чадъри до пясъчни ивици на девствена пустиня. Може би най-девствените (и най-белите!) плажове могат да бъдат намерени на Fortmenterа, един от Балеарските острови. Можете да плувате до Форментера от континента само за няколко часа. Най-живописният от плажовете на острова – Ses Illetes – е извита ивица от бял пясък, върху която нежно се плискат ултрамариновите води на Средиземно море.

Град на изкуствата и науките, Валенсия

Испания е известна с изключителната си древна архитектура, но модерните й проекти са не по-малко интересни. Разположен във Валенсия, архитектурният комплекс „Град на изкуствата и науките“, проектиран от изключителния архитект Сантяго Калатрава, може да се нарече отличителен белег на съвременната испанска архитектура. Ослепително белите сгради с причудливи форми, чиито стени са извити под най-невъобразими ъгли, са впечатляващи по всяко време на деня, но са особено живописни през нощта, когато очертанията им са подчертани от умело осветление.

Плаза на Испания, Севиля

Десет невероятни места за посещение в Испания

Столицата на Андалусия е пълна с красиви сгради и зашеметяваща, автентична испанска атмосфера. Площад Plaza de España, проектиран от местния архитект Анибал Гонзалес през 1929 г., е пъстър калейдоскоп от цветни кули и колонади, щедро покрити с въртящи се шарки. В центъра на площада има огромен фонтан и канали, където можете да се возите на катамарани под наем. Мястото е толкова живописно, че неведнъж е снимано в различни филми, най-известният от които е вторият епизод на Междузвездни войни (Атаката на клонираните).

Старият град, Толедо

Древният Толедо, разположен в сърцето на Испания, е бил столица на страната до 16 век. В продължение на много векове евреи, християни и мюсюлмани са живели тук рамо до рамо. Затова Толедо получава прозвището „Град на три култури“. Тесни калдъръмени улички, исторически сгради, архитектурни паметници, величествени храмове и катедрали – това място е задължително за тези, които искат да се потопят напълно в богатата история на страната.

Източник


Прочетете още: Швеция – 10 най-интересни места с истински скандинавски привкус

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: