HomeЗДРАВЕПравилата за здравословно хранене от френски натуропати

Правилата за здравословно хранене от френски натуропати

Правилата за здравословно хранене от френски натуропати

Правилата за здравословно хранене от френски натуропати

Дори Хипократ е казал: „Вашата храна трябва да бъде лекарство, а вашето лекарство трябва да бъде храната“.

Здравето ни зависи 80% от това как се храним и само 20% от генетиката и екологията

Много често чуваме фразите: „Ям правилно, но по някаква причина не мога да отслабна“ или „Ям правилно, но често се разболявам“. Когато започваме да разбираме какво означава правилно хранене, често виждаме, че това е спазване на някаква диета и ограничаване на храната. Френската натуропатия (природолечение), която е призната за традиционна медицина от 2001 г., идентифицира 4 основни правила за здравословно хранене.

Как и защо да се храним правилно? Първо, за да може тялото да получи необходимите за функционирането му витамини и минерали. На второ място, за получаване на оптимално количество протеини, мазнини и въглехидрати, необходими за подхранване на клетките. И трето, за получаване на глюкоза за поддържане на енергия.

Ако сте на диета, която ограничава приема на определен продукт, тогава може да не получите някои от горните елементи и тогава ще настъпи дефицит. Например,  спортисти, които седят на протеинови диети, обикновено лесно са податливи на възпалителни заболявания.

Това е така, защото животинските протеини подкисляват тялото и ако не се алкализира с помощта на цветни зеленчуци, тогава тялото само ще започне да извлича минерали за алкализиране от костите, кръвта и тогава ще има дефицит на калций, магнезий, калий. Ако този процес се забави, тогава окисляването и деминерализацията ще доведат до образуването на соли и кристали. И това са всички заболявания, завършващи на ОЗ (артроза, склероза, остеопороза). 

Кои са тези 4 правила:

 Правилото за една чиния

Не е нужно да се притеснявате за броенето на калории. По-добре е да запомните едно просто правило: цялата ви храна трябва да се побира в една чиния. Половината от тази чиния трябва да са зеленчуци, една четвърт от чиния протеини (не непременно месо или риба, една порция протеин може да се замени с 1 супена лъжица спирулина) и една четвърт от чиния сложни въглехидрати (зърнени храни, бобови растения, кореноплодни зеленчуци). Оптималното съотношение на протеини, мазнини и въглехидрати на ден: 30-40% протеини, 40-50% въглехидрати, 20% мазнини.

Основното нещо е да не преяждате, което означава, че в идеалния случай трябва да не напуснете масата с пълен стомах, тоест с чувството, че бихте яли нещо друго. Не се притеснявайте, усещането за ситост обикновено идва след 20 минути, когато храната е влязла напълно в стомаха и процесът на храносмилане е започнал.

Нека порциите си малки, но разнообразни. Защо порциите са толкова малки във френските гурме ресторанти? Цялата тайна е, че менюто е подбрано по такъв начин, че едно хранене, състоящо се от предястие, основно ястие и десерт, включва всички необходими минерали, витамини, протеини, мазнини и въглехидрати. Получавайки това, тялото дава сигнал за насищане. Ако сме изяли голяма порция и след час са започнали да ни преследват мисли да хапнем нещо отново, това означава, че в тази огромна чиния е липсвал един от тези необходими елементи.

Само натурална храна!

Е, кой не е чувал за това? Разбира се, че сме го чували. Дори го правим понякога, но после пак забравяме и хапваме замразена пица. Ако заредите колата си с разреден нискокачествен бензин, колко време ще издържи? Но ние ценим и обичаме себе си повече от колата си! Затова подлагаме храната на минимална обработка, ядем само местни сезонни зеленчуци и плодове, използваме висококачествени масла за готвене, забравяме за бързото хранене и готовата храна от супермаркетите. Само натуралните продукти са богати на фибри, минерали и витамини. 

Просто правило: Ако съставът е посочен върху продукта, тогава той не може да бъде естествен.

Правилно съчетаваме продуктите

Има групи продукти, които не са приятелски настроени помежду си. Просто запомнете три принципа:

Плодовете се приемат отделно от основното хранене поне 30 минути преди хранене. Плодовете не се усвояват в стомаха, но почти веднага навлизат в червата, където се усвояват благодарение на панкреатичните ензими. Ако ядете плодове след основното хранене, те ще се задържат в стомаха заедно с останалото съдържание, ще започнат да вкисват и когато попаднат в червата, ще предизвикат там процес на ферментация.

Не комбинирайте киселинни храни (домати, оцет, вино, кисело мляко, лакто-ферментирали храни, плодове) едновременно с нишестени въглехидрати (тестени изделия, хляб, зърнени храни, бобови растения, картофи). Разграждането на въглехидратите изисква алкална среда, така че киселината ще попречи на смилането на нишестето. 

Правилата за здравословно хранене от френски натуропати

Не комбинирайте животински протеини (месо, птици, риба, яйца, сирене) с храни с високо съдържание на нишесте (това са главно зърнени и бобови растения: тестени изделия, хляб, ориз, елда, овесени ядки, пшеница, царевица). Вашият стомах, разбира се, ще усвои такава бомба, но това ще изисква много енергия и ще се почувствате уморени. Но можете да комбинирате животински протеини с храни с ниско съдържание на нишесте (кореноплодни култури и зеленчуци: картофи, тиква, кестени, сладки картофи, ерусалимски артишок, цвекло, репички, тиква). Обратно, можете да комбинирате растителни протеини (боб, тофу) с храни с високо съдържание на нишесте.

Три хранения на ден без похапвания

И отново този вечен спор между привържениците на честото хранене и класиката на храненето! Здравото тяло се нуждае от три хранения на ден. Да видим защо! Веднага след като храната попадне в стомаха, започва храносмилателната програма, освобождават се инсулин и ензими, които могат да варират в зависимост от биохимичния състав на храната. Храносмилането отнема 3-4 часа.

Ако похапваме по време на храносмилането, процесът спира, за да освободи нови ензими и да започне нов процес на храносмилане, докато предишният все още не е приключил. Метаболизмът се нарушава и се образуват токсини, храносмилателната система работи без почивка, енергията се изразходва за нейната работа и се уморяваме по-бързо.

Изключения под формата на следобедни закуски и втора закуска са възможни по време на физическо натоварване, за деца, при скачане на захарта и при малко тегло. Всеки е различен, просто трябва да слушате тялото си. Ако лека закуска наистина е необходима, тогава е по-добре да ядете само плодове или ядки.

И накрая! Аз съм против фанатизма във всяка негова проява. Не е необходимо да спазвате всички тези правила наведнъж от следващия понеделник или от 1 януари на новата година. Просто ги имайте предвид, докато приготвяте месото, пастата и плодовата салата за десерт. Яжте, не изхвърляйте, но внимавайте какво има в чинията. Съзнателният подход към храненето ще доведе до факта, че рано или късно самият мозък ще запомни от какво се нуждае тялото, което контролира. И помнете, ние сме това, което ядем.

Източник


Прочетете още: Мнението на диетолозите: здравословно ли е да закусваме плодове

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: