HomeКРАСОТАЗащо да добавим ябълков оцет към своя ритуал за красота?

Защо да добавим ябълков оцет към своя ритуал за красота?

ябълков оцет - ритуал за красота

Защо да добавим ябълков оцет към своя ритуал за красота?

Според експерти, дори малко количество от съставката може да преобрази цялата ви рутина за красота.

Какво представлява ябълковият оцет?

Приготвянето на ябълковия оцет започва със смачкване на плодовете с цел те да пуснат соковете си. След това те ферментират, докато се превърнат в киселини – ябълчена и оцетна. И двете киселини са химически ексфолианти. Въпреки това, всяка от тях има свои собствени специални свойства. Оцетната киселина е естествено антибактериална, което е изключително полезно за предотвратяване на възпаления (акне, пърхот, екзема и т.н.).

Защо да добавим ябълков оцет към своя ритуал за красота?

Джилиан Форбс от allure споделя, че ябълчената киселина намалява производството на меланин. Това означава, че ако сте склонни към хиперпигментация, ябълковия оцет може да бъде мощен инструмент за задържане на тъмните петна.

Как ябълковият оцет е полезен за кожата?

Правилното използване на този оцет може да помогне за отстраняването на мъртвите кожни клетки, които не можете да видите. Така на свой ред ще придадете малко яркост на вашия тен.

Киселинните свойства на ябълковия оцет също го правят много подходящ за кожа, предразположена към акне. Той има ниско рН, което, според дерматологка Лорета Чиралдо, „помага за поддържането на здравата киселинна мантия на нашите кожа“.

Запомнете: добре балансираната кожа е по-киселинна. Само няколко нанасяния на продукта върху определени зони могат да помогнат за балансирането на вашето pH. По този начин може да се регулира и производството на масло в кожата и също така да се успокоят пристъпите на екзема.

Защо да добавим ябълков оцет към своя ритуал за красота?

Как може ябълковият оцет да е от полза за моята коса и скалп?

Както знаете, скалпът е вид кожа. Поради тази причина ябълковият оцет е също толкова полезен във вашата рутинна грижа за косата. Неговите ексфолиращи киселини ограничават омазняването и помогнат за отстраняването на всякакви замърсявания или остатъци от продукти, които могат да останат от ежедневните дейности. „Тъй като е мек ексфолиант, той помага за намаляване на люспестия скалп“, споделя д-р Чиралдо.

Страхотен е и за пърхот. Антибактериалните и противогъбичните свойства правят ябълковия оцет ефективен естествен лек против лющенето на скалпа.

Има още няколко ползи за вашата коса: запечатване на кутикулите на косата, поддържане цвета на косата, увеличаване блясъка ѝ, намаляване накъдрянето. Освен това може да омекоти и заздрави косъма.

Какви са рисковете от употребата на ябълков оцет?

Въпреки че е безопасен за използване в домашни условия трябва да внимавате, тъй като е киселина. Ако нямате опит или имате чувствителна кожа, изпробвайте оцета, като започнете с измиване, особено ако го използвате в неговата сурова, естествена форма. Специалисти съветват да изплакнете след 5 до 10 минути през първите няколко седмици на употреба върху кожата.

Ако използвате ябълковия оцет директно не забравяйте да го разредите с вода, преди да го приложите където и да е по тялото си. Рисковете главно са свързани с използването на твърде висока концентрация на киселината. Когато се използва неправилно е възможно да получите химическо изгаряне. Преди използването на продукта, е добре да направите тест с алергичен пластир, за да сте сигурни, че не сте естествено чувствителни съм оцета. В случай че сте алергични към ябълчената киселина, може да имате неочаквана реакция към нея.

Дерматолози споделят, че подобно на другите химически ексфолианти, трябва да имате предвид останалите продукти в рутината си, когато използвате ябълковия оцет. Ако го комбинирате с други киселини или дори с ретинол , има вероятност да раздразните кожата си. Пропуснете и скрабовете, ако планирате да използвате ябълковия оцет във вашата рутина.

Много е възможно да го използвате прекомерно, така че, както споменахме, не забравяйте да дадете на кожата си почивка между процедурите с ябълков оцет. В противен случай вместо да усетите полезните му свойства, ще предизвикате суха, зачервена, сърбяща и раздразнена кожа. Накратко, разумната умереност е ключова тук.

Продукти с ябълков оцет, които MADAMSKO препоръчва:


Прочетете още: Как да ексфолираме кожата си с кафе?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: