HomeМЕСТА12 жеста, които могат неволно да обидят хора от други страни

12 жеста, които могат неволно да обидят хора от други страни

жестове с ръце

12 жеста, които могат неволно да обидят хора от други страни

Вярвате или не, има много неща, които правите всеки ден, които се считат за напълно неуважителни и груби в други части на света.

Не казвайте, че не сме ви предупредили. Въпреки че повечето от изредените в този списък са глупави или смешни, те могат да ви струват живота.

Докосване на главата на някой друг (Азия)

12 жеста, които могат неволно да обидят хора от други страни

Когато сте в Азия, не докосвайте хората отгоре по главата. В някои култури от Югоизточна Азия, особено в Тайланд и Лаос, главата се счита за най-свещената.

 Бързо ръкостискане (Фиджи, Океания)

Когато за първи път се представите във Фиджи, бъдете готови, че ръкостискането може да бъде интензивно според западните стандарти. След първоначалното движение ръцете ви може да треперят по време на целия разговор.

 Бързо поздравяване

В Мароко се смята за неучтиво да видиш някого, когото познаваш, да му кажеш „Здравей“ и да продължиш да вървиш. Така че, когато видите приятелите си на улицата, бъдете готови да обсъдите семейството, децата и здравето си.

Поклащането на главата нагоре-надолу означава „не“ (у нас)

Шокиращо е  за чужденците, когато посещават България, да разберат, че у нас „да“ означава „не“, а „не“ означава „да“. Какво имам предвид? Добре, нека просто кажем, че ако докато в другите страни кимат нагоре-надолу за потвърждение „да“, то у нас разклащането на главата нагоре-надолу означава не. И обратното, поклащането отлява на дясно, означава „не“. 

12 жеста, които могат неволно да обидят хора от други страни

Палец нагоре (Иран)

Това е доста положителен жест, но бихме ви предложили да не го правите, особено в Иран и редица други страни от Близкия изток. В тези страни традиционно се превежда като най-мръсната обида и определено трябва да се избягва.

Използване на лявата ръка (Индийски субконтинент/Близкия изток)

Ако планирате да прекарате време в Близкия изток или Индийския субконтинент, трябва да свикнете с идеята да не използвате лявата си ръка. В много култури лявата ръка се счита за нечиста.

Публични прояви на любов (Саудитска Арабия)

12 жеста, които могат неволно да обидят хора от други страни

За тези, които имат желание да посетят Дубай или Саудитска Арабия, ето няколко съвета. Ако се разхождате с половинката си, не забравяйте да избягвате публични прояви на привързаност. Това включва целуване, държане за ръце и дори прегръдка. Освен ако, разбира се, не искате да ви бъде направена задълбочена и персонализирана обиколка на затворническите съоръжения в страната… това се е случвало на много западняци в миналото.

 Знак OK (Бразилия)

Връщайки се към жестовете с ръката, този популярен у нас жест е по-добре да го избягвате, поне докато сте на посещение в Бразилия. Макар това, обикновено да означава „добре, чудесно“, за бразилците това е еквивалентно на показване на среден пръст.

Мястото на пръчиците, докато се храните (Азия)

По време на прекъсване на храненето в почти всяка азиатска страна, където се използват клечки за хранене, би било разумно да не ги поставяте директно в купата си. В по-голямата си част тази позиция е запазена за погребения и поради това би се считала за изключително неучтива от домакина и всички присъстващи възрастни хора.

Обида на краля (Тайланд)

Каквото и да правите в Тайланд, не обиждайте краля. Всъщност вероятно би било разумно изобщо да не казвате нищо за кралското семейство. Както някои нещастни западняци са имали възможност да разберат, дори харесването на негативен пост за тях във Facebook е достатъчно, за да получите затвор.

12 жеста, които могат неволно да обидят хора от други страни

Хранене на обществени места по време на Рамадан (Саудитска Арабия)

По време на месец Рамадан, ако имате такъв късмет, че сте в Саудитска Арабия, би било във ваш интерес да не ядете публично. Не само, че всички местни жители вероятно ви мразят, докато гладуват, това също е наказуемо от закона.

 Яжте, но не забравяйте да оставите малко в чинията си  (Азия)

Докато на много места се счита за добро възпитание да имаш празна чиния, което най-малко означава, че храната ти е

харесала, в Азия трябва да оставиш нещо в чинията си. Облизаната чиния означава, че не са ви давали достатъчно храна и все още сте гладни – епична обида.

12 жеста, които могат неволно да обидят хора от други страни

Източник


Прочетете още: Чехия: какво да видим в страната на древните замъци и известната бира

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: