HomeСЪБИТИЯЖените до Моцарт разказват за живота му в концерт-спектакъла „Веберови“

Жените до Моцарт разказват за живота му в концерт-спектакъла „Веберови“

Пламена Гиргинова

Жените до Моцарт разказват за живота му в концерт-спектакъла „Веберови“

Хитова пиеса от Феликс Митерер оживява в концерт-спектакъла „Веберови“ на Софийската филхармония на 7 август в Парк-театър „Борисова градина“.

Кой уби Моцарт? Кой измисли брака по любов? Обичаше ли наистина Констанца своя съпруг и каква е ролята на масоните в живота му? Историята оживява в концерт-спектакъла „Веберови“

Историята, която завладя сцените на Западна Европа, ни среща с Констанца Моцарт, родена Вебер, нейните сестри и майка им, които преосмислят живота на току-що починалия Моцарт.

Жените до Моцарт разказват за живота му в концерт-спектакъла "Веберови"

Режисьорът Борислав Петранов, който е и преводач на текста, поверява ролите на актьорите от Сатиричния тетър Елена Атанасова, Деница Даринова, Анджелика Джамбазова и Явор Борисов. Ключова роля в спектакъла има и сопраното Пламена Гиргинова. Цанислав Петков ще поведе оркестъра в изпълнението на откъси от най-знаковите Моцартови творби, сред които „Малка нощна музика“, Симфония №29, „Дон Жуан“, „Отвличане от сарая“, „Вълшебната флейта“ и др . Сценографията и костюмите са на Ханна Шварц.

Кой е написал пиесата „Веберови“?

Писател и актьор, Феликс Митерер е сред най-уважаваните автори в Австрия. Той има десетки текстове за телевизионни и филмови продукции. Носител на Австрийската награда за литература и на десетки награди за своите пиеси. „Веберови“ оживява за първи път на българска сцена в специалната адаптация за Националния оркестър.

Сопраното Пламена Гиргинова

Пламена Гиргинова- Жените до Моцарт разказват за живота му в концерт-спектакъла "Веберови"
Пламена Гиргинова (Снимка: Личен архив)

Тя е родена в София, където завършва Немската езикова гимназия. След повече от 10 години като хорист и солист на Детския хор на Българското национално радио, Пламена решава, че музиката е нейното призвание и завършва класическо пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Мила Дюлгерова.

Като стипендиант на фондация „Борис Христов“ тя се обучава оперното студио Санта Чечилия в Рим при Рената Скотто. Продължава развитието си в майсторските класове на Дарина Такова, Анна Томова – Синтова, Енедина Лорис, Ева Линдквист, Силвана Дусман и др. Тя е стипендиант на фондацията на Йордан Камджалов.

Пламена печели няколко престижно награди, сред които Първа награда от Националния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“ и Първа награда от Международния конкурс за песенно дуо глас-пиано „Густав Малер“.

Пламена Гиргинова се превъплъщава неколкократно в ролята на Царицата на нощта от „Вълшебната флейта“ на сцената на Варненска и Русенска опера, както и в ролята на куклата Олимпия от „Хофманови разкази“ на Жак Офенбах. Участва в постановки на сценичната кантата „Кармина Бурана“ от Карл Орф в рамките на фестивала Opera Open в Пловдив. Сред последните ѝ значими изяви е дебютът в ролята на Заиде от едноименната опера на Моцарт (премиера на самото произведение за България), както и участие в Моцартовата Голяма меса в до минор в Зала България неотдавна.

През 2016 пътува активно из Европа с импровизационната опера „Опервил“ на носителя на „Икар“ Иво Димчев. През 2017 участва в спектаклите на „Парсифал“ от Рихард Вагнер в Софийска опера.

Силно запален привърженик е на бароковото изкуство и е постоянен участник в майсторските класове на Йосиф Герджиков, както и на камерните концерти, посветени на бароковата музика, провеждащи се в Музикален център „Борис Христов“. Има много записи за БНТ и БНР, както и дискове с духовна музика на Учителя Петър Дънов.

Цанислав Петков ще поведе оркестъра на концерт-спектакъла „Веберови“

Цанислав Петков- Жените до Моцарт разказват за живота му в концерт-спектакъла "Веберови"
Цанислав Петков (Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония)

Цанислав Петков е роден в гр. Русе. С профил пиано завършва НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ – гр. Бургас в класа на Юлия Ненова. Участва активно в продукциите и концертите на училището и се отличава с високите си постижения на национални и международни конкурси. Участва също и в майсторски класове на проф. Паоло Поличи /Италия/, проф. Тамара Подубная /Русия/, проф. Марина Капацинская /България/, проф. Панчо Владигеров /Германия/ и други.

През 2009 г. е приет в НМА „проф. Панчо Владигеров“, а през 2010 г. профилира оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Още като студент с премиерата на мюзикъла „Достатъчно“ прави своя дебют на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“. През сезон 2013/2014 е стажант-диригент на Симфониета – гр. Видин. От 2015г. е художествен ръководител и главен диригент на Камерен Оркестър – гр. Хасково, а от 2017г. – диригент и в Държавна Опера Бургас.

Концерт-спектакълът „Веберови“ е част от летния сезон на Софийската филхармония „Споделете музиката“ и е подкрепен от Столична община – Календар на културните събитията

Билети са налични на касата на зала „България“, на касата на Парк-театър „Борисова градина“ и в Ивентим.


Прочетете още: Неотъпкана пътека: камерна музика в Ковачевица

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: