HomeКРАСОТАКак ферментацията може да е е полезна за нашата кожа?

Как ферментацията може да е е полезна за нашата кожа?

нанасяне на крем за лице

Как ферментацията може да е е полезна за нашата кожа?

Дерматолози обясняват как и защо ферментиралите храни влияят положително върху кожата ни.

Известно е, че ферментиралите храни като киселото мляко помагат за здравето и стомаха ни. Но ферментиралите козметики все повече навлизат на пазара. Полезно ли е това за кожата ни?

Какво е ферментирала грижа за кожата?

Обикновено асоциираме ферментацията с вино, но тя може да се приложи и за грижа за кожата, казва Шерин Идрис. И точно както гроздето се оставя да ферментира, за да се направи вино, ферментацията в лаборатория използва микроорганизми. По този начин се козметичните съставки се разграждат до различни съединения.

Ферментиралите съставки за грижа за кожата идват от природата. Но не всички са растения. Козметичният химик Джинджър Кинг държи ферментирали гъби в лабораторията си и казва, че те имат антиоксидантни, противовъзпалителни и антибактериални свойства. Тя също така наблюдава ферментирал корен от женшен и екстракт от ферментирал ориз, тъй като и двете могат да помогнат за изглаждане на бръчките.

Как ферментацията е полезна за кожата?

Как ферментацията може да е е полезна за нашата кожа?

“Ферментацията е начинът на науката да прилепи лъчев пистолет за активните съставки. След ферментация се разграждат до по-малки молекули за по-добро усвояване“, обяснява Кинг, която е разработила цветна козметика и продукти за грижа за косата и кожата.

Ферментацията може да бъде полезна за микробиома на кожата. Тъй като тя може да разгради пробиотиците и постбиотици до пептиди, киселини и ензими. Те могат да помогнат за поддържане на кожната бариера. И като резултат да намалят потенциала за възпаление и чувствителност на кожата.

Химиците ферментират растителни продукти като екстракт от тиква или грозде, с цел да направят козмметичните съставките от природата по-мощни и по-способни да проникнат в кожата. Разбира се, това не е необходимо за всяка естествено извлечена съставка. Но е доста полезно за хора с чувствителна кожа, обяснява д-р Мариса Гаршик. Тя е доктор по медицина, дерматолог в MDCS Dermatology и асистент клиничен професор по дерматология в Cornell – New York Presbyterian Medical Center.

Тъй като много продукти, които съдържат лактобацилусен фермент, осигуряват успокояващ ефект, който укрепва способността на кожата да се защитава от агресори. Проучване показа, че ферментиралата формула със соеви зърна подобрява хидратацията на кожата”, добавя тя.

Ферментиралата грижа за кожата проучена ли е и доказано ли е, че работи?

Как ферментацията може да е е полезна за нашата кожа?

Всички експерти, които говорят за процеса обясняват, че все още са необходими изследвания, за да се разбере наистина колко полезни са определени ферментирали съставки в козметиката.

„Ферментиралата грижа за кожата се рекламира като „свещен граал“, но мисля, че ще са необходими повече проучвания, за да се докажат тези резултати“, казва д-р Шерин Идрис, дерматолог, основател на Idriss Dermatology и създател на серията #Pillowtalkderm в Instagram.

Тя споделя, че когато използва продукти с технологията за ферментация върху кожата си, усеща че кожата се чувства по-хидратирана, след хидратиращ серум и хидратиращ крем. , в сравнение с случаите, когато не ги използва.  Според нея, това това се дължи на формула с фементация „помага за увеличаване на проникването“ на продуктите, които прилага.

Така че ферментиралите продукти за грижа за кожата идват с огромното предупреждение, че са недостатъчно проучени. Със сигурност има някои, които си струва да опитате, дори ако те са само за да помогнат с усвояването на по-мощни продукти във вашата рутина за красота.

Кои ферментирали продукти за грижа за кожата може да намерите в България?

Ако кожата ви показва видими признаци на стрес и има нужда от подсилване, д-р Гаршик препоръчва Vichy Mineral 89 Prebiotic Recovery and Defense Concentrate, серум, който засилва възстановяването на кожната бариера. Включва вулканична вода Vichy, витреосцила фермент, както и ниацинамид, който успокоява кожата, когато се използва веднъж или два пъти дневно.

„Ферментиралата грижа за кожата може да бъде полезна за тези с акне. Тъй като може да помогнеза намаляване на потенциала за дразнене, които вървят заедно с някои борещи се с акнето съставки“, казва д-р Гаршик. Тя добавяйки, че е важно за всеки, с кожа, склонна към акне за да се увери, че какъвто и продукт да използва, трябва да е и без масла.

Такъв продукт е и маската Éminence Organic Skin Care Clear Skin Probiotic Masque. Тя помага за отпушването на порите и ги почиства дълбоко с кисело мляко и млечната киселина.


Прочетете още: Знаете ли всичко, което хиалуроновата киселина може да направи за кожата ви?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: