HomeЗДРАВЕСезонът на алергиите започна – готови ли сме?

Сезонът на алергиите започна – готови ли сме?

алергия при дете

Сезонът на алергиите започна – готови ли сме?

Летните алергии може и да са неприятни, но с познания и подходяща подготовка можем да ги задържим настрани от нас – съветва педиатърът д-р Калинова.

Сезонът на алергиите започна. За алергия говорим, когато организмът проявява свръхчувствителност към вещества, които се срещат в заобикалящия ни свят.

За много деца и родители сезонните алергии представляват ужас.

Те са неприятни и трудни за овладяване. Ако това се случи с вашето дете, важно е да знаете, че не сте сами.

Сезонните алергии се проявяват по различно време на годината. Познати са още като алергичен ринит или сенна хрема. Симптомите се появяват, когато дразнители или алергени, пренасяни по въздуха, попаднат в очите, носа и гърлото, предизвиквайки алергична реакция.

Точно когато си мислите, че сте приключили с пролетните алергии, се появяват летните, които причиняват още по-голям дискомфорт. Летните алергии обикновено започват през юни и свършват през септември. Възможно е продължителността и интензитета им да варира в зависимост от местоживеенето, тъй като климатът може да повлияе на алергените, които предизвикват симптомите на летните алергии.

Световната организация за борба с алергиите през 2005 г. стартира инициативата за борба с алергиите и информираност по темата. Целта е да се повиши осведомеността относно алергичните заболявания и начините за тяхната превенция.

Д-р Ралица Калинова, педиатър в Медицински комплекс “Доверие” споделя, че много често алергичната реакция е генетично предразположение.

Статистиката сочи, че с урбанизацията обаче, всяко второ дете развива алергия към срещащи се в заобикалящата ни среда вещества. И това в семейства, в които няма проява на алергии.

Тя изброи и най-често срещаните алергии, които са: от полените в периода, когато започват да цъфтят дърветата, храстите; хранителни алергии, както и от животинските продукти, от косми, слюнка, пера, пух, контактна алергия (от козметика или друго от заобикалящата среда).

Алергиите се проявяват не само при хора, които работят и докосват различни неща. Често се срещат и при малките деца,  при употребата на много козметични продукти. Бебешката кожа след раждането е изключително нежна. Тя трябва да се хидратира добре и затова започваме да мажем малките с различни козметични продукти като например бебешко олио. Това е и първият знак, че има някакъв проблем с детето – започва да се появява кожен обрив и се развива непоносимост към определени козметични продукти.

През лятото най-често срещана е слънчевата алергия и тази от ухапвания от кръвосмучещи насекоми, членестоноги и други буболечки, които лесно можем да открием, особено ако не е окосено.

Сезонът на алергиите започна - готови ли сме?

 „Първата профилактика е детето да бъде мазано със слънцезащитен крем, фактор 50, не по-нисък. Важно е да не бъде извеждано навън в диапазона от 11:00 до 16:00 часа, когато ултравиолетовото излъчване е най-интензивно. Също така е препоръчително да седи на сянка, да носи шапка с широка периферия, която да предпазва очите и лицето. Слънчевата алергия също засяга и очите, като някои деца получават симптоми и от другите алергии.“ – препоръчва д-р Калинова.

Предписание за предварително предотвратяване на възможна алергична реакция няма. Това, което можем да направим е да използваме внимателно козметика и да захранваме постепенно, за да можем да забележим, ако то ни даде някакъв сигнал, че нещо не е наред.

Хранителните алергии най-често се проявяват под формата наповръщане, разстройство, засилване на коликите. Но освен това, трябва да имаме предвид, че също могат да се появят като симптоми по кожата – обриви, сърбеж безпокойство.

Това, което можеш да направим, е да използваме внимателно козметика и да захранваме детето постепенно, за да можем да забележим, ако то ни даде някакъв сигнал, че нещо не е наред. – съветва д-р Калинова – Трябва да сме внимателни дори с адаптираното мляко, защото има алергия към белтъка на кравето мляко. Това е първата среща на малчуганите с алергените. За децата, които не са кърмени, а се хранят с адаптирано мляко, има специализирани продукти, изчистени от белтъка на кравето мляко.” – казва тя в еп. 11 на аудиоподкаста “Беседи за здравето”.

Педиатърът съветва родителите да следят за обриви, зачервявания, петна, за изхожданията, които обикновено се променят. При най-малките се засилват коликите, може да има и повръщане. Непоносимостта и алергиите понякога са свързани с това, че децата още, когато навлезе неприятната храна в стомаха, я връщат обратно. Същото важи и за кихане, сълзене на очите, търкане на очите, защото алергичните реакции понякога могат да бъдат от страна на горните дихателните пътища и предизвикват запушване на нослето и водниста секреция. Децата изпитват дискомфорт, започват с ръчички да си търкат очите, да си дърпат ушите, което показва, че има нещо нередно.

Д-р Калинова споделя, че рядко се стига до анафилактичен шок, но ако се случи, трябва спешна реанимация – “при най-малкото съмнение – почне ли да става оток, особено по клепачи, уши, език, по устни, веднага да се потърси най-близкия спешен център.”

Летните алергии може и да са неприятни, но с познания, подготовка и подходящо лечение можем да ги задържим настрани.

Алергените няма как да се избегнат, но родителите могат  да бъдат по-наблюдателни:

  • Да не оставят децата си на силното слънце.
  • Да ги мажат с фактори с висока ултравиолетова защита.
  • Да ги мажат с репеленти, когато излизат на вечерни разходки, защото в повечето случаи тогава стават ухапванията.
  • Да имат под ръка някакви охлаждащи гелчета и винаги, да измиват добре кожата, защото всички алергени полепват по нея.

И не на последно място, д-р Калинова съветва родителите и децата да избягват контакт с алергените, доколкото това е възможно.


Прочетете още: Шест метода за засилване на вашия метаболизъм

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: