HomeМЕСТА6-те най-красиви езерни крайбрежни градове в Европа

6-те най-красиви езерни крайбрежни градове в Европа

езерни крайбрежни градове в Европа

6-те най-красиви езерни крайбрежни градове в Европа

Не е необходимо да сте на плажа, за да се насладите на зашеметяващи гледки към водата и слънчеви плажове. Езерните ваканции в Европа са може би още по-романтични. 

Само си помислете: езеро със спокойни води под слънцето, исторически села, изгубени във времето. И често зашеметяващи планински фонове, които дори не се срещат в магическата Ривиера. Има шест крайезерни града, които са толкова очарователни, колкото и хората, които живеят в тях.

Езеро Маджоре Аскона, Швейцария

6-те най-красиви езерни крайбрежни градове в Европа

Този ниско разположен курортен град на северните брегове на езеро Маджоре е толкова средиземноморски, както Швейцария. Говорим за петзвездни хотели, обиколки с лодка на Рива по езерото и безкрайни Aperol Spritz, само на 30 минути от италианската граница. Красотата е навсякъде, от покритите със сняг далечни Алпи до калдъръмените улици на Стария град, известен като Борго. Там ще минете покрай църквата Пиетро и Паоло от 16-ти век и цветните сгради до площад Пиаца на брега. Може да е трудно да се намери меню дори на английски, но това е част от чара. Хората идват тук, за да избягат от тълпите на Ривиерата. Да се отпуснат на някой от местните плажове (обществени басейни) и да се насладят на топлите летни дни.

Езерото Комо, Италия

6-те най-красиви езерни крайбрежни градове в Европа

Нито един списък с европейски крайезерни градове не би бил пълен без споменаването на езерото Комо. Бляскавата аристократично игрище в италианския регион Ломбардия, обичано от най-големите съвременни звезди – Клуни, Мадона, Версаче и Ричард Брансън. Чернобио е едно от най-живописните села по бреговете на Комо, с исторически къщи, разположени по красива крайбрежна алея и малка, но прекрасна градина, наречена Il Giardino Della Valle. Само на пет минути пеша ще откриете Villa d’Este, старинен дворец от 16-ти век. Известен е със своите пълни с фонтани градини и плаващ басейн.

 Охридското езеро, Македония

6-те най-красиви езерни крайбрежни градове в Европа

Уморихте ли се да се състезавате с тълпите (и цените) на Италия и Франция? Насочете се към Балканите. Охридското езеро, което пресича границата между Албания и Македония, е едно от най-дълбоките и древни езера в Европа и от векове е било дестинация за почивка на местните жители. Едноименният град получава титлата на ЮНЕСКО за обект на световното наследство през 1979 г. заради своите византийски забележителности, османска архитектура и праисторически растителни и животински видове в езерото. Посетете църквата Св. Йован Канео, разгледайте множеството малки плажове на езерото, разходете се из магазините и базарите по централния площад от 10-ти век.

Езерото Халщат, Австрия

6-те най-красиви езерни крайбрежни градове в Европа

Малък град от желязната епоха на брега на езерото Халщат, Халщат изглежда като излязло от страниците на приказка на 50 км от Залцбург. Малкото градче, всичките алпийски къщи от 16-ти век и барокови църкви, се спускат надолу към брега на водата. От там се издигат в облаците стръмни гористи хълмове. Районът е известен с най-старата солна мина в света, както и с живописни пътеки. Те водят началото си от ледниците на района и през есента с невероятната есенна зеленина. Зимата също е фантастично време за разходка, когато градът често е покрит с тънък сняг и очарователният коледен базар превзема централния площад.

Езеро Анси, Талоар, Франция

6-те най-красиви езерни крайбрежни градове в Европа

На брега на езерото Анси, на 137 км източно от Лион, великолепният езерен град Талоар е като селище, заседнало във времето.  Анси е пресечен от река Тиу, която образува многобройни канали, преди да се слее с Фиер, приток на Рона и да свърши на северния бряг на езерото Анси. Една миниатюрна Венеция в алпийска среда. За областта Пол Сезан възкликва „Каква великолепна следа от времена отминали“. Това може да се дължи на факта, че остава зад кулисите за всички, освен за французите, които прекарват летата си тук, излежавайки се на плажовете, плувайки, карайки колело и наслаждавайки се на ресторанти със звезди Мишлен. Abbaye de Talloires от 17-ти век е най-легендарният хотел в града.

Блед, Словения

6-те най-красиви езерни крайбрежни градове в Европа

Опирайки до надвисналите Юлиански Алпи, кобалтовосиньото езеро е спокойно и огледално само по себе си, с църква от 15-ти век, подобна на острие на централния остров. Около едноименното езеро са разположени множество хотели и вили. Включително и бившата резиденция на Тито – замъка Блед, където през 1947 година той подписва Бледската спогодба (отказ на Югославия от западните покрайнини и връщането им в пределите на България и включване на Пиринска Македония в състава на Федеративна народна република Македония) с тогавашния български министър председател Георги Димитров. 

Източник


Прочетете още: 7 идеи за пътуване за любителите на виното

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: