HomeМОДАТенденцията на устойчивата мода

Тенденцията на устойчивата мода

тенденцията на устойчивата мода

Тенденцията на устойчивата мода

Устойчивата мода е основен опонент, но и най-подходящата алтернатива на бързата мода – явлението, което увеличава броя на изхвърлените дрехи всяка година.

Независимо бързите темпове, с които се променя, модата остава единствено и неповторимо средство, което има силата да обединява целия свят – мода създадена в едно кътче от света, може да бъде оценена на другия край на планетата. 

Модата съществува още от момента, в който Адам и Ева решават да покрият телата си с листа – олицетворение на безконечната ни връзка със Земята. Тя е носител на история – всички форми на изкуство като музика, танци, художествено изкуство и архитектура определят модата и нейните тенденции. Но в хода на времето се появява тенденция, която е пряка заплаха за модната индустрия. Тя съкращава живота на сътвореното и го превръща в мимолетен продукт с временна стойност.

Коя е тази тенденция?

С всяка година се увеличава броя на изхвърлените дрехи. Явлението, което предизвиква това, се нарича “бърза мода”. В своята същност бързата мода се стреми да провокира потребителите да следват “горещите” тенденции, които се сменят през няколко седмици. За да бъде това възможно, цените на дрехите в бързата мода биват и изключително достъпни за средно статистическия купувач. Следователно, започва един цикъл на изхвърляне и последващо закупуване на нови дрехи, задвижван от ниската стойност на продуктите.

Модата несъмнено е глобална индустрия, която оставя своята следа върху света. “Въпреки красотата и блясъка на модната индустрия, следите, които оставя върху околната среда биват значителни. С тази тенденция се бори съвременната мода чрез иновативни методи, помагащи за намаляване на социалните и екологичните въздействия на модната индустрия.” – споделя Ирен Велковски от Асоциацията на българските модни дизайнери, асоцииран член на БАТОК. Устойчивата мода е основен опонент, но и най-подходящата алтернатива на бързата мода. Набира все повече популярност поради използваните нови технологии и материали.

За устойчивата мода

Тя обхваща цялостната верига на доставки – от производството на влакна и материали, до производството на дрехи, обувки и аксесоари, тяхното разпространение, използване и изхвърляне или рециклиране. Устойчивите модни производители използват нови материали, които имат дълъг жизнен цикъл и могат да бъдат рециклирани. Новият материал Lyocell замества памука, тъй като има слабо въздействие върху околната среда по време на производството. Други устойчиви материали, които трябва да се търсят в устойчивото производството на дрехи са лен, тенсел, бамбук, корк, рециклирана вълна, органичен памук, коноп и рециклиран полиестер.

Българските производители следят тенденциите за екологично и устойчиво производство – от иновации в оборудването до използването на органични тъкани. „Има компании, които са в процес на преориентиране към изцяло зелено производство.“ – посочват от Българската асоциация за текстил, облекло и кожи БАТОК.

Появява се концепцията за мода с нулеви отпадъци – производство на облекло и аксесоари, които генерират малко или никакви отпадъци. Разработването на иновативни облекла като дрехи с вградена технология, използване на алтернативни еко-кожи на животинските е връх в модната индустрия, който се развива с голям устрем. В тази глобална индустрия на модата редица талантливи български дизайнери оставят своя траен отпечатък.


Прочетете още: Шест метода за засилване на вашия метаболизъм

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: