HomeМЕСТА9 най-вълнуващи пътища на нашата планета

9 най-вълнуващи пътища на нашата планета

най-вълнуващи пътища на нашата планета

9 най-вълнуващи пътища на нашата планета

Всеки ден изминаваме километри и не обръщаме внимание на пътя под краката ни. Но има зашеметяващи пътища с невероятна гледка или дизайн.

Стълба на троловете

9 най-вълнуващи пътища на нашата планета

Стълбището на троловете е известен туристически маршрут, разположен в Норвегия. Изграждането на тази необичайна пътека е завършено през 1936 г. Представлява серпентина от причудливо извити пътища по планинския склон, между които тече водопад с дължина 180 метра. Ъгълът на наклона на Троловите стълби е 9%.

Storsesandet  – „Пияният“ мост

9 най-вълнуващи пътища на нашата планета

Друга атракция от Норвегия е най-дългият мост на Атлантическия път. Извисяването на пътното платно в морето е цели двадесет и три метра. Тази пътека, като част от целия атлантически път, е построена през 80-те години на миналия век в продължение на осем години. И до 1999 г. мостът Storsesandetsky е изплатен. Интересен факт: конструкцията на моста е толкова необичайна, че от определен ъгъл на гледане изглежда, че все още е недовършен.

Магнитен хълм

9 най-вълнуващи пътища на нашата планета

Понякога изглежда, че мистиката се намесва в създаването на необичаен път. Така може да си помислите, след като сте посетили Magnetic Hill, разположен на магистралата Лех – Каргил – Баталик в Индия. Този път отдавна привлича вниманието на туристите, които вярват в свръхестественото. Работата е там, че колите, оставени в подножието на хълма не стоят, а се движат на собствен ход и нагоре по пътеката. Има много предположения относно причините за такова странно явление – от оптични илюзии до теории за извънземна намеса. Но засега най-правдоподобна изглежда версията за находищата на магнитни руди, които „бутат” машините нагоре.

Музикален път

9 най-вълнуващи пътища на нашата планета
Снимка: TREVOR COX / CC BY-SA 2.0

В Калифорния има необичаен път, който ще даде на всеки, който минава по него, минути наслада от класическа музика. Настилката е проектирана така, че при движение по нея с определена скорост да се създава мелодията на финалната част от увертюрата на операта на Росини „Вилхелм Тел“. Правилната скорост обаче не е всичко: за да чуете музиката, трябва да шофирате в кола със здрава, стабилна каросерия – именно от нея вибрацията, създадена от прорезите на пътя, ще резонира под формата на мелодия.

Болдуин Стрийт

9 най-вълнуващи пътища на нашата планета

Би трябвало пътищата с голям наклон да се срещат само в планината. В Нова Зеландия обаче най-стръмната пътека е павирана и минава по обикновена улица, между жилищни сгради. Улица Болдуин в Дънидин е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-стръмната улица в света. Дължината й е 359 метра, а височината й е почти 80 метра. На най-стръмния участък ъгълът на наклон е 19 градуса.

Покривът на Япония

9 най-вълнуващи пътища на нашата планета

Майката природа също може да създаде необичаен път. Това се случи в Япония, в планините на Мудоре-даре. Работата е там, че през 1971 г. там паднало рекордно количество валежи, а още преди това бил натрупан много сняг, който никой не отстранил. И тогава решили да почистят трасето с дължина 90 километра. Почистването отнело цял месец. Спектакълът, който се разкрил след почистването, бил невероятен: пътят бил „окован“ в снежни стени с височина до двадесет метра. След това подобно почистване се превърнало в традиция и дало своите плодове – „Покривът на Япония“ се превръща в известна точка на туристическата карта, която се посещава годишно от до един милион души.

Авеню Уинстън Чърчил, Гибралтар

9 най-вълнуващи пътища на нашата планета

Понякога движението в града е толкова натоварено, че колите на кръстовището трябва да пропуснат… самолета. Подобна необичайна история се разиграва всеки ден на авеню Уинстън Чърчил – едно от най-натоварените пътища в района. За един участък пътят пресича пистата на летище North Front, известно още като „Гибралтар“. По такъв необичаен начин бил решен проблема с липсата на място за пътното платно.

Сграда Gate Tower

Снимка: Geoffrey Morrison

Азиатците са известни със своите оригинални подходи за решаване на проблемите с липсата на пространство. Така в Осака се появи уникална шестнадесететажна офис сграда Gate Tower Building, която буквално пресича магистрала Hanshin. Пътят е строен през 1989 г., като заема от 4 до 8 етаж на сградата.

Мостът Хуангпу

9 най-вълнуващи пътища на нашата планета

Може би в Китай проблемът с липсата на пространство както за пътища, така и за жилищни помещения е по-остър, отколкото навсякъде другаде. Ето защо, когато в Шанхай се наложи да се построи друг мост, за да се намали дължината и площта на подходите към него, те решиха да направят конструкцията в спирала. Така през 1991 г. се появи мост през река Хуанпу. Той е един от най-известните мостове в Шанхай, с дължина 8346 м.

Източник


Прочетете още: Световни атракции, които се оказват фалшификати

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: