HomeЗДРАВЕ5 хормона, които влияят върху наддаването на тегло

5 хормона, които влияят върху наддаването на тегло

взимане на мерки на тялото

5 хормона, които влияят върху наддаването на тегло

Жлезите, които произвеждат различни хормони, съставляват ендокринната система, която играе огромна роля в регулирането на теглото на всеки човек. 

Нормалните хормонални нива зависят от баланса на хормоните в тялото. От активността на хормоните зависи работата на целия организъм, включително процесите на отслабване и напълняване, скоростта на метаболизма, апетита, образуването на мастна маса и дори появата на внезапно желание да хапнете нещо вкусно. Но как хормоните могат да повлияят на теглото на човек? За да отговорите на този въпрос, трябва да знаете не само за какво е отговорен този или онзи хормон, но и как промяната в нивото му влияе върху теглото.

5 хормона, които влияят върху наддаването на тегло

Хормона Лептин

В превод от гръцки „лептос“ – означава строен. Този хормон е отговорен основно за усещането за ситост и нашия апетит, той изпраща информация до мозъка дали тялото има достатъчно запаси от мазнини. Следователно, в случай на намаляване на нивата на лептин, мозъкът незабавно изпраща сигнал до човешкото тяло, че запасите от мазнини трябва да бъдат попълнени. И ние, следователно, наистина искаме да хапнем спешно.

Изводът се налага сам по себе си – чрез повишаване на нивото на този хормон можете да „убедите“ тялото в ситост и трайно да решите проблема със затлъстяването. Въпреки това, хората с наднормено тегло също имат десет пъти по-високи нива на лептин от слабите хора. Може би това се дължи на факта, че в тялото на пълен човек се губи чувствителност към лептин, поради което той започва да се произвежда от тялото в увеличени размери. Когато теглото започне да намалява, нивата на лептин също падат.

Намаляването на нивата на лептин се дължи и на постоянна липса на сън. Следователно, обикновено тези, чийто нощен сън е по-малко от 7 часа, са склонни към затлъстяване. За да се балансира нивото на този хормон в организма, се препоръчва да се ядат морски дарове и риба.

Хормона Естроген

Този хормон е женски, тъй като се произвежда от яйчниците. Той изпълнява много функции, свързани с регулирането на менструалния цикъл и разпределението на телесните мазнини. 

Естрогенът е основната причина мастните натрупвания при младите жени да се намират обикновено в долната част на фигурата, а при мъжете и жените след менопаузата – над пояса, в областта на корема. Смята се, че напълняването е свързано именно с липсата на този хормон в организма.

Намаляване на нивата на естроген в организма – естествено, обикновено се случва около десет години преди началото на менопаузата. Това често се проявява в увеличаване на любовта към сладкото. Нивото на естроген намалява и тялото започва да го получава от мастните клетки, които трябва да съхранява все повече и повече. В същото време има загуба на тестостерон в женското тяло, което се проявява в рязко намаляване на мускулната маса. Поради факта, че мускулите са отговорни за изгарянето на мазнините, колкото по-малко те стават, толкова повече мазнини се отлагат. Следователно след 40 години става много по-трудно да се отървете от наднорменото тегло.

За да може тялото да произвежда тези хормони в достатъчни количества, той се нуждае от минерал като бор, чието количество при прием с храната не е достатъчно. Това означава, че при дефицит на естроген и тестостерон е необходим допълнителен прием на бор.

Опасно намаляване на тези хормони се получава и при стрес. И можете да поддържате мускулна маса с помощта на силови упражнения.

Кортизол

Този хормон се нарича още „хормон на стреса“, счита се за близък роднина на адреналина, тъй като се произвежда и от надбъбречните жлези. Всъщност този кортикостероиден хормон е част от защитния механизъм на човешкото тяло, тъй като се произвежда неволно по време на стрес. Ефектът на кортизола върху тялото не е ясен. Като антистресов механизъм, той стартира някои защитни процеси и спира други. Следователно, в много стресови ситуации, апетитът се увеличава, като по този начин тялото натрупва сила, за да издържи на трудна житейска ситуация. В същото време, благодарение на кортизола, скоростта на метаболитния процес се намалява със същата цел – да се спести енергия, която ще е необходима за борба със стреса.

Човек не може да повлияе на производството на този хормон, следователно, с тенденция да „изземе“ стреса, човек трябва да се опита да избегне неговите източници. Освен това са полезни всякакви методи за релаксация (танци, йога, медитация и др.).

Хормона Адреналин

Този хормон, свързан с кортизола, също влияе върху метаболизма, но по различен начин. Това се дължи на факта, че кортизолът е реакцията на тялото към стрес, а адреналинът е силна емоционална възбуда. Така че, когато скача с парашут за първи път, човек изпитва най-вече страх, което означава, че тялото произвежда кортизол. Опитен парашутист по време на скока има прилив на адреналин, свързан с емоционална възбуда.

Адреналинът също действа по различен начин, ускорява метаболизма, допринасяйки за разграждането на мазнините. Адреналинът повишава телесната температура, което е свързано с изгарянето на мазнините. Освен това, обикновено с освобождаването на адреналин, апетитът намалява. Но колкото по-голямо е теглото на човек, толкова по-ниска е способността на тялото му да произвежда адреналин.

5 хормона, които влияят върху наддаването на тегло

Инсулин

Инсулинът се произвежда от панкреаса и е отговорен за регулирането на нивата на кръвната глюкоза (захар). Под действието на този хормон излишната захар се превръща в телесни мазнини. Нарушаването на производството на инсулин в организма води до диабет. Просто казано, това се случва в резултат на твърде интензивна дейност на панкреаса, свързана с прекомерния прием на нишесте и захар в човешкото тяло. Това означава, че не е нужно да злоупотребявате с бели продукти, за да не натрупате излишни килограми и да не натоварвате панкреаса.

Минерали като ванадий и хром, както и витамин В3 (ниацин) подобряват функционирането на панкреаса. Допълнителният прием на тези вещества като част от витаминно-минералните комплекси допринася както за профилактиката, така и за лечението на нарушения, свързани с работата на панкреаса.

Хормони на щитовидната жлеза.

Кратките имена на тези подобни хормони, произвеждани от щитовидната жлеза, са Т1, Т2, Т3, Т4.

Ако тези хормони не се произвеждат достатъчно, тогава функцията на щитовидната жлеза намалява, което води до набор от излишни килограми. Повишеното производство на тези хормони (хипертиреоидизъм) също води до нарушения.

За балансираното функциониране на щитовидната жлеза е необходим йод, който влиза в тялото с храната под формата на йодирана сол, както и като част от витаминно-минерални комплекси и йодсъдържащи добавки. Йодът е полезен и в комбинация със селен.

Тези с ниска функция на щитовидната жлеза трябва да избягват фъстъците и соевите продукти от диетата си. Важно е да знаете, че стресът се отразява негативно на баланса на хормоните на щитовидната жлеза.

Хормона Грелин

Този хормон се произвежда от стомаха и изпраща сигнали за глад към мозъка. Производството на грелин провокира повишен прием на калории. Стимулаторът на производството на този хормон е фруктозата, която е особено изобилна в царевичния сироп, плодовите сокове и газираните напитки. По този начин редовната консумация на храни, богати на фруктоза, води до увеличаване на глада и в резултат на това до преяждане.

5 хормона, които влияят върху наддаването на тегло

Въз основа на гореизложеното може да се заключи, че на хората с наднормено тегло и тези, които не са подпомогнати от диети, се препоръчват да направят кръвен тест за нивото на хормоните. И в случай на откриване на дефицит на някой от хормоните, достатъчно е да промените диетата и начина на живот, както и да започнете да приемате витаминно-минерални комплекси, предписани от лекаря.

Източнкhttps://medpravila.com/2529346044624636176/

Прочети още: Три от най-важните мерки за превенция и справяне със стреса – Madamsko

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: