HomeИНТЕРЕСНОИсторията на Оливия Нютън-Джон – звездата на „Брилянтин“

Историята на Оливия Нютън-Джон – звездата на „Брилянтин“

Актрисата и певица Оливия Нютън-Джон

Историята на Оливия Нютън-Джон – звездата на „Брилянтин“

Актрисата и певица Оливия Нютън-Джон почина на 73 години след дълга борба с рака, оставяйки след себе си емблематично творчество, което ще продължава да вдъхновява поколения наред.

„Оливия е символ на триумфи и надежда повече от 30 години“

– споделя нейният съпруг –

„Tя издъхна мирно в ранчото си в Южна Калифорния, заобиколена от семейството и приятелите си“.

В продължение на вече повече от половин век Оливия Нютън-Джон покорява поп културата, водена от своята жизнерадостност и музикалност. Нейната история обаче познава и трагични моменти, с  които тя не спира да се бори и да бъде вдъхновение.

Австралийката, роденa в Англия

Често смятана за австралийка, Оливия Нютън-Джонс всъщност е родена в Кеймбридж, Англия на 26 септември 1948 г.. По късно семейството ѝ се премества в Австралия. . Майката на Оливия е германката Ирен Хелене, дъщеря на носителя на Нобелова награда по физика – Макс Борн. За баща си Оливия споделя: „Моят баща от Уелс, Бринкли, беше офицер от MI5, работещ по проекта Enigma в Блечли Парк. Той беше отговорен за залавянето на Рудолф Хес по време на Втората световна война”.

Първи сценични изяви

На 14 години Оливия сформира момичешка група, наречена Sol Four, с трима съученици, като нейното сценично име тогава е било Lovely Livvy. Година по-късно печели конкурс за таланти, чиято награда е пътуване до Великобритания. Първоначално тя отказва, но променя решението си. Именно заради това пътуване, тя се премества по-късно в Лондон. През 1966 г. Оливия записва първия си сингъл „Til You Say You’ll Be Mine“ и участва в първия си филм –  музикалната комедия „Funny Things Happen Down Under“.

Други проекти

През 1971 и 1973 г. тя записва първите си два албума, станали международно известни. Вторият – “Let me be there“, достига шесто място в американската класация и носи на  Оливия „Грами“ за най-добро женско кънтри вокално изпълнение.

Година по-късно тя печели още две награди Грами и представлява Обединеното кралство в конкурса за песен на Евровизия с песента „Long Live Love“. Тя се класира четвърта след ABBA и техния „Waterloo“. През тази година излиза третия ѝ  албум: „If You Love Me, Let Me Know“.

Големият успех започва

През 1975 г. Оливия се премества в САЩ. Там набира слава като поп и кънтри певица. Големият й успех, албумът „Don’t Stop Believin“, излиза година по-късно, през 1976 г. Много от големите й хитове, като „Physical“ и „Magic“, поставят албума на върха на класациите. Тя печели още четири награди Грами.

Филмовият ѝ пробив идва през 1978 г. с легендарния мюзикъл „Брилянтин“, заедно с известния вече Джон Траволта. Саундтракът от филма достига второ място в американската класация за най-продавани албуми на годината. Песента на Санди (Оливия Нютън-Джон) – „Hopelessly Devoted to You“ получава номинация за Оскар.

В началото на 80-те години Оливия участва в благотворителния концерт „Музика за УНИЦЕФ“ заедно с артисти като АББА и Дона Съмър. Участва и в премиери с  Майкъл Джексън, Лайънъл Ричи и Фреди Меркюри.

Препятствията 

През 1992 г. бащата на Оливия, Бринкли Нютън-Джон издъхва от рак на черния дроб. Две седмици след смъртта му, тя  е диагностицирана с рак на гърдата.

След като се възстановява, Оливия става защитник на превантивните изследвания на рака на гърдата и други заболявания. Тя е лицето на комплекта за самоизследване на гърдите, наречен „Liv Kit“. През 1995 г. Оливия се развежда с Мат Латанци след 10 години брак. Година по-късно тя се запознава с Патрик Макдермот, оператор. Връзката им продължава 9 години, докато драматично събитие не ги разделя – Патрик отива на риболов край бреговете на Калифорния, но така и не се връща. Смъртта му е обявена през 2008 г. Според The ​​Times Оливия се е налагало  да приема антидепресанти, за да се справи с трагедията.

Борбата на Оливия срещу рака

Животът на певицата често се развива около рака – или става дума за лечение на собствената ѝ болест, или за оказване на помощ и подкрепа за други. През 2013 г. Оливия се разболя от рак за втори път. През същата година нейната сестра Рона умира от мозъчен тумор. Оливия споделя, че докторите ѝ съобщават, че през 2022 г. в битката с болестта, ракът ще вземе превес.

Това, с което хората ще запомним Оливия Нютън-Джон, освен емблематичния ѝ глас и изпълнения, е нейната борбеност и сила, с които поема всяко предизвикателство, което живота ѝ поднася.

"Скъпа моя Оливия, ти направи живота на всички ни много по-добър. Въздействието ти беше невероятно. Обичам те толкова много. Ще се видим по пътя и всички отново ще бъдем заедно. Твой от първия миг, в който те видях и завинаги! Твоят Дани, твоят Джон!"

A post shared by John Travolta (@johntravolta)


Прочетете още: Изборите – предопределеност на кармата или нов път

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: