HomeИНТЕРЕСНОМайка видоизменя кукли за деца с увреждания

Майка видоизменя кукли за деца с увреждания

кукли за деца с увреждания

Майка видоизменя кукли за деца с увреждания

Естествено е да искаме да играем с играчки, които ни напомнят за нас самите, но за съжаление, трудно се намират кукли за деца с различни увреждания.

39-годишната британка, майка на две деца, Клеър Тауел, решава да създаде организация с нестопанска цел Bright Ears UK, която се занимава с модифицирането на бебешките кукли по начин, по който да съответстват на деца със заболявания.

От къде идва идеята?

Най-голямото вдъхновение на Клеър е нейната 4-годишна дъщеря Матилда, която има увреждане на слуха. „Наистина се обезсърчих, когато не можах да намеря кукла или друга играчка със слухови апарати. Чувствах, че обществото не я смята за важна и затова не трябва да бъде „признавана“, каза тя пред Today.От началото на своята мисия за промяна на играчки през 2017 г., Клеър е продала над 2 000 кукли.

Клеър и дъщерите ѝ Матилда и Евелин
Снимка: PA Real Life

Тя се надява, че в бъдеще децата със заболявания ще могат да влязат във всеки магазин и да видят разнообразие от кукли, които да съответстват на всяко дете. По този начин те няма да се чувстват различни от другите.

Според Клеър живеем в свят, който набляга много на „да бъдеш нормален“ и всеки, който изглежда различно от нормата, може да се почувства „ненормален“. Това може да повлияе на самооценката и самочувствието на децата особено в ранна възраст.

Освен хората, вече училища и детски градини също закупуват детските кукли. Използват ги когато говорят за приобщаване и учене на това, да не се съдят хората по това как изглеждат.

Източник


Прочетете още: Арт инсталация за борбата с пластмасовото замърсяване

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: