HomeКРАСОТАНишовите парфюми – магия в бутилка

Нишовите парфюми – магия в бутилка

пръскане с парфюм

Нишовите парфюми – магия в бутилка

Ако не сте чували термина нишови парфюми или пък не сте сигурни, че разбирате какво означава – ще променим това още сега

Различни, лични и иновативни – това са нишовите парфюми, които крият уникални ароматни комбинации от висококачествени съставки

Често  вдъхновени от традицията, нишовите парфюми са подсилени с нови, модерни и дръзки аромати. Тази ексклузивност подчертава индивидуалността, разнообразието, чувствеността и изяществото на този, който носи това истинско произведение на изкуството. 

Belodore, най-голямата верига за нишови парфюми на Балканите, открива своя дългоочакван магазин в Paradise Center. За първи път в България, Belodore ще има възможността да предостави на своите клиенти неповторими аромати, безкомпромисно качество и лично отношение.

Ароматите представени в Belodore са луксозни, провокативни, винаги елегантни и оставящи следа. Сред ексклузивно представените  марки са Etat Libre d’Orange, Juliette has a Gun, Escentric Molecules, Bond No.9 , Floris, Costume National, Bellefontaine. от В каталога ще намерим 30 внимателно подбрани марки уникални нишови парфюми, аромати за дома и първокласни продукти за грижа за лицето.

Какво знаем за нишовата парфюмерия?

„Нишовата“ парфюмерия се отличава с аромати, произведени независимо, т.е. не принадлежат на някоя голяма марка. Те също могат да бъдат наречени „занаятчийски“, а тъй като са били частна собственост, често производителите на нишови парфюми поемали рискове, които по-големите, корпоративни компании, не могат.

Тези по-малки къщи понякога имали един-единствен човек зад себе си – действащ като основател, парфюмерист, творчески директор и PR лице. Основателят може също да е самоук в парфюмерията, а не по традиционния път на изучаване на химия и след това обучение в училища като ISIPCA, пишат от Perfume Society.

Понякога идеите мога да ни се струват шантави и непопулярни, но често точно това създава тенденция, която повлича вълна след себе си. Точно както се случва и в света на модата – новаторите, тези с лудите идеи, създават тенденциите, а после всички ги следват. Да, ZARA е подходящ пример, там може да намерим бюджетен вариант на много модели, вдъхновени от големи имена в модата.

Тъй като нишовите къщи започнали да стават все по-популярни, някои по-утвърдени, по-големи къщи, започнали да създават по-дръзки ароматни колекции, които ние също наричаме „нишови“ – отнасящи се до по-артистичния, по-малко традиционно търговски стил на парфюмерията, а не до размера на самата къща.

Подходящ пример за шантава идея, която се е превърнала в ексклузивен бранд, е Escentric Molecules

Escentric Molecules дължи съществуването си на ароматна молекула, която не съществува в природата. Iso E Super е създаден в лаборатория на IFF (International Flavors & Fragrances Inc.) през 1973 г. Той остава неизвестен извън света на парфюмерията до пускането на Escentric Molecules, въпреки че неуловимото му присъствие витае в относително ниски концентрации на фона на много аромати, както за мъже, така и за жени. Сред парфюмеристите той е ценен заради своя кадифен, пашкулен ефект.

Източник: Escentric Molecules

Когато парфюмеристът Геза Шоен за първи път помирисва Iso E Super в изолация, нещо проблясва в неговото съзнание.

 „Осъзнах, че общият знаменател на всички аромати, които харесвах, е, че съдържат голяма доза от него. Iso E Super е много необичаен. Никога не можеш да получиш достатъчно от него. Едно смъркане и искате цялата бутилка. Това е като наркотик.“

Шоен започва да експериментира, създавайки аромати, които съдържат Iso E Super в нечувани пропорции

Една вечер той отива по-далеч. Когато отива на по питие с приятел, той му предлага да не пръска нищо друго, освен самата ароматна молекула. 

Ефектът е бил незабавен. Едва седнали на бара, една жена се приближила да попита за аромата им. Докато Шоен разговаря с нея, става ясно, че връзката между ароматите, които харесва, също е голяма доза Iso E Super. Шоен разбира, че е на правилния път. Предложението му беше смело. Той щял да създаде два аромата в знак на почит към този загадъчен аромат, който действал като магнит.

Един аромат щял да съдържа безпрецедентните 65% от молекулата. Останалата част от формулата ще се състои от съставки, предназначени да подчертаят по-слабите му страни.

Ако това се смятало за радикален ход, вторият аромат бил напълно не конформистки

Той съдържал само молекулата Iso E Super.

 „Мислех, че това ще се хареса само на артистите, изродите, аутсайдерите.“

Той сгрешил. От стартирането си през 2006 г., Escentric Molecules е феномен. Schoen последва първата двойка аромати, 01, с 02, 03, 04, а през 2020 г., пета двойка, Escentric Molecules 05. Всяка двойка се фокусира върху онези редки ароматни молекули, които имат излъчването и дълбочината на характера, за да стоят самостоятелно.

Този бранд е жив пример за това, колко различни, значими, уникални и вълшебни могат да бъдат нишовите парфюми


Escentric Molecules е част от каталога на Belodore и може сами да се убедите в магията, която е създал Геза Шоен, като се насладите на аромата на живо.

Брандът Belodore се отличава с това, че всичко е подчинено на преживяването на клиента, още с влизането му в магазина. Намирането на парфюм, който отразява личността ни, изпраща съобщение за нас до другите, не винаги е лесно. Професионалистите на Belodore ще запознаят всеки клиент с нишовите парфюми и ще му помогнат да намери своята перла в океана от аромати.

Намирането на подходящ аромат, който да остави впечатление, да събуди всички сетива и да ни пренесе в друг свят, е трудна задача, но Belodore ще бъде най-добрият гид в това приключение

Сред марките, които ще открием в новия магазин на Belodore в Paradise Center, са Amouage, Bond No. 9, Casamorati, Escentric Molecules, Houbigant, Mancera, Montale, Nishane, Perris Monte Carlo, The Different Company, Tiziana Terenzi, Xerjoff и други от парфюмните марки или Dr. Barbara Sturm, Bellefontaine , Margy’s или Elemis от линията първокласни марки за грижа за лицето.

Основана през 2017 г., днес марката, символ на нишовите парфюми работи в 6 държави. Всяка от 10-те парфюмерии Belodore се отличава с елегантност и топлина. Ароматите в Belodore са създадени от дизайнери на парфюми, които вплитат личен опит, емоция и чувствителност в своите произведения.

“Зад вратата на всяка от парфюмериите на Belodore се крие нова ароматна история. История, която предизвиква емоции и ще ви позволи да намерите уникалността, която сте търсили от дълго време.”

– споделят от компанията.


Прочетете още: Как ферментацията може да е е полезна за нашата кожа?

Най-интересното от седмицата в Madamsko


Казвам се Марта и съм част от екипа на Madamsko от 2021 г. В момента съм студентка, последна година, в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, специалност връзки с обществеността. Успоредно с това работя като PR Account Manager. Амбициозна, грижовна, забавна, любвеобилна и емоционална – така бих описала себе си. Обичам живота, такъв, какъвто е. Искам да обиколя света и да изпитвам нови, непознати и забравени емоции възможно най-често. В неделя обезателно съм пред екрана, за да следя Formula 1. Открих този спорт преди една година и за първи път се запалих толкова силно по нещо, което не се смята за толкова женско. Домът е моят храм, в който прекарвам голяма част от времето си, заедно с любимия човек. Мечтая за сплотено семейство, вила в Италия и вълнуващ живот. Madamsko е място, в което мога да дам свобода на креативността и собствените си мисли. Тази платформа дава възможност думите ми да достигнат до по-голяма аудитория и надявам се, да успея да повлияя положително на някого! La Vita è Bella!

Share With: