HomeКУЛТУРАПътуващият фестивал „Лятно театро“ ще бъде в Царево

Пътуващият фестивал „Лятно театро“ ще бъде в Царево

Пътуващият фестивал „Лятно театро“

Пътуващият фестивал „Лятно театро“ ще бъде в Царево

На 12 август в община Царево пристига единственият по рода си пътуващ фестивал „Лятно театро“. Той е специален подарък от общината към децата на града и техните родители.

В разгара на турнето „Лятно театро“ спечели престижната награда „АртАкция на годината: за изкуство с кауза“ в категория Сценични изкуства. Това е огромно признание за мисията на фестивала, който цели да развива публиките в по-малките населени места, като предлага висококачествени съвременни сценични изкуства.  

Програмата в Царево включва забавления за деца и техните родители през целия ден, а входът е безплатен

Празникът започва в 10:00 ч. в Морската градина с веселата лятна игротека за малки и големи със Силвето и Жоро от „Малка театрална компания“, която е и организатор на фестивала. Непосредствено след това, от 11:00 ч., малчуганите ще се забавляват с веселата приказка на Андерсен „Каквото направи дядо, все е хубаво“, изиграна от Деси и Жоро от театралната трупа. В 11:40 ч. пък следва „Кукли от фермата“ – еко работилница за кукли от зеленчуци.

Пътуващият фестивал „Лятно театро“ ще бъде в Царево

След пауза през най-горещите часове „Лятно театро“ продължава на централния площад

В 19:00 ч. с незабравимото шоу с триметровите сапунени балони на Коле Китанов от театър „Мале Мале“ и впечатляващите му номера. Сред тях са човек, затворен в балон, пушек в балон и дъжд от сапунени мехури.

Родителите също няма да скучаят. Специално за тях от 20:10 ч. организаторите са предвидили стендъп комеди с първия български вентролог Димитър Иванов – Капитана и неговата дясна ръка Бай Тъньо. Те идват със спектакъла „Образцов дом“ – весело и уж НЕбюрократично шоу с ценни съвети за намиране на бъдещ работодател и кои професии задължително да се избягват. Учи къде са уловките на брака и как се става семеен по най-безопасен начин. Наръчникът за родители пък включва 12 различни начина за приспиване на дете и трикове за отглеждането му без трайни психически проблеми.

За първи път фестивалът представя и интерактивната изложба „Дигитално мастило“ на VAR Lab с картини на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише. Наблюдавани през мобилно устройство, графиките оживяват благодарение на разширена реалност и дават нови възможности за интерпретация. Изложбата ще бъде на разположение през целия ден в Морската градина.

Фестивалът се организира от „Малка театрална компания“– независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в теaтралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“. През 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале – най-големия форум за постижения в сценографията.   

Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и общинските центрове, част от турнето

След Царево турнето продължава в Смядово (27 август) и Девня (28 август). Пълната програма на фестивала ще откриете на сайта на фестивала и на страницата на „Лятно театро“ във Facebook.


Прочетете още: 23 дни кино-литературно безвремие

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: