HomeМЕСТАИстини и митове за Обединените арабски емирства

Истини и митове за Обединените арабски емирства

Обединените арабски емирства

Истини и митове за Обединените арабски емирства

Повечето от нас са свикнали да мислят за Обединените арабски емирства като за страна, в която всеки е заобиколен от злато, а правилата на поведение са строго регламентирани. Но не всичко, което блести, е злато и дори за ОАЕ има стереотипи, които не са съвсем верни.

Алкохолът в ОАЕ

По-голямата част от коренното население на ОАЕ са мюсюлмани сунити и стриктно спазват законите на шариата, където черно на бяло е написано, че алкохолът е грях и мерзост. Не е изненадващо, че в тази страна шансът да срещнете арабин да пие алкохол посред бял ден е почти нулев. Въз основа на това, туристите остават с впечатлението, че в цялата страна няма барове или добри партита.

Но не забравяйте, че Обединените арабски емирства са отворена и доста популярна туристическа дестинация, което означава, че стотици хиляди хора от различни религии посещават страната всяка година и властите правят всичко възможно, за да направят почивката им удобна. Съответно всеки, който не изповядва исляма, може лесно да пие напитки в бара на хотела, да не пропусне няколко шота в нощен клуб, да посети алкохолни пазари и Duty Free. Все пак си струва да знаете, че пиенето на алкохол на обществени места и по плажовете е строго забранено и когато се прибирате у дома след пийване в бар, трябва да вземете такси, за да не привлечете вниманието на непиещите араби.

Истини и митове за Обединените арабски емирства

Дрескод

Някои туристи сериозно вярват, че при пристигането си в ОАЕ ще трябва внимателно да подберат дрехите си, опитвайки се да спазват строгите закони на тази мюсюлманска държава. Това е мит. Въпреки факта, че повечето жени постоянно носят кандури(рокли с дълги ръкави) и абаи (воал), а мъжете – дишдашахи (бели памучни дълги ризи), специално грубо плетени шапки (kuffia, hafia, taqiyya), като върху гафията се слага бял шал, който се фиксира с икал (черен двоен камшик), в страната няма забрани за облекло. Освен това много мъже предпочитат да носят познати европейски дрехи през деня и да се преобличат в традиционни вечер. Що се отнася до жените, под дълга абая често се крият дизайнерски рокли, дънки и много златни бижута.

Истини и митове за Обединените арабски емирства

Така че, когато дойдете в едно от емирствата като турист, можете да носите всякакви дрехи, включително къси рокли, шорти и топове. Никой няма да ви глоби или арестува. Единственото табу: мъже с голи гърди и бански извън плажа. И разбира се, трябва да се придържате към дрес кода, ако искате да посетите религиозните места в страната.

Цени до небесата 

Истини и митове за Обединените арабски емирства

Много хора, отивайки в ОАЕ, си представят образ на „златна“ страна, където всеки се къпе в лукс и не брои пари. Всъщност само изглежда така. В Емирствата, както и навсякъде, има много богати и бедни хора и съответно в магазините се предлагат стоки за всеки портфейл. Oriental Bazaar е първото място за бюджетно пазаруване. Там можете да намерите дънки за 10 долара и ако се пазарите добре, платете половината от това. Докато сте в Шарджа, не пропускайте да посетите веригата магазини Gift Market. Там можете да намерите почти всичко – от сувенири до обувки и козметика на цена до тридесетина лева. Не забравяйте за големите търговски центрове –  по време на периода на продажби, цените в тях се намаляват два или дори три пъти. Освен това там можете и да се пазарите.

Нямате пари за ресторанти? Тук на помощ ще дойдат популярни вериги за бързо хранене: McDonald’s, Burger King, KFC и Jollibee. Е, за тези, които ще си готвят сами, пътят до най-обикновените супермаркети е Union Coop, Geant Hypermarket, Carrefour или Lulu.

Изразяване на чувства

Истини и митове за Обединените арабски емирства

Обединените арабски емирства са ярък пример за абсолютна монархия. Тази форма на управление плюс строгите закони на шариата допринасят за факта, че в очите на туристите, тази страна се състои само от забрани. Според туристите нито в едно от седемте емирства не е прието открито да се целува, прегръща, да се смее на глас и да говори. Всъщност официално няма забрани, има просто норми на приличие и мюсюлманско възпитание.

Друга заблуда е забраната да се говори с арабски жени. Определено не си струва да флиртувате с тях, но можете да помолите за помощ. Особено когато става въпрос за млади съвременни жители. Най-често са облечени в туники, дънки и хиджаби(забрадки, покривала).

Вкусна храна

Истини и митове за Обединените арабски емирства

Ориенталски сладкиши, плодове, подправки, билки, най-добрите масла, сочно месо, риба. Изглежда, че ОАЕ има всичко, за да получите гастрономически оргазъм. Европейската кухня обаче оставя своя отпечатък в емирствата. Уличната храна и популярните вериги за бързо хранене постепенно изместват етническите ресторанти. През последните години все повече хора избират храна от улицата, за да спестят пари.

Правата на жените

Истини и митове за Обединените арабски емирства

Информацията, че жените в Обединените арабски емирства нямат права, е безнадеждно остаряла. Противно на строгите закони на исляма, съвременните араби вече не се придържат към всички вековни традиции. Например съпругите отдавна са придобили право на глас и могат да вземат важни решения, наравно със съпруга си.

Освен това арабските жени често получават отлично образование в най-добрите университети в света, но имат малко възможности да изградят кариера в родината си. Поради тази причина много жени се опитват да останат в Европа след дипломирането си.

Нефтен рай

Смешно е, но за повечето хора, които не са виждали живота на емирствата отвътре, тази страна изглежда като рай, където всеки има петролни кладенци, сейф със злато и високи доходи. Всъщност картината е доста различна. Добивът на петрол в тази страна започва през 50-70-те години. По това време приходите от петрол представляват 90 процента от общия доход на страната. Сега те са 30 процента, а след няколко години ще паднат до 5 процента.

Младите хора все по-често избират професии като инженер, лекар, архитект, мениджър или технолог. Камилите се използват основно за привличане на туристи, а скъпите суперколи са привилегия на богатите. Тук наистина има много богати, но също толкова са и обикновените хора, живеещи на средна заплата.

Горещина през цялата година

Истини и митове за Обединените арабски емирства

Повечето туристи, които планират пътуване до ОАЕ, смятат, че лятото в тази държава продължава през цялата година. Това е отчасти вярно, лятото тук е дълго, сухо, с изтощителна жега до 50 градуса. Дори през зимните месеци температурата на въздуха се поддържа на 15-20 градуса над нулата. Вярно, през нощта често пада до пет и ако добавим към това силните пустинни ветрове и много висока влажност, картината не е от най-привлекателните. Между другото, през последните няколко години времето „зарадва“ някои емирства даже със сняг и слана. Сняг падна в Дубай, Рас Ал Хайма и Ум Ал Куейн миналата година. 

Както и да е, властите на ОАЕ активно инвестират в развитието на страната си. В ОАЕ милиони са заровени в пясъка и не след дълго насред пустинята ще се появят пълноценни градове.

Източник


Прочетете още: 12 жеста, които могат неволно да обидят хора от други страни

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: