HomeИНТЕРЕСНОНавици за висока продуктивност: Как да станат наше ежедневие?

Навици за висока продуктивност: Как да станат наше ежедневие?

планер и чаша кафе

Навици за висока продуктивност: Как да станат наше ежедневие?

Книгата е за всеки, който иска да постигне  повече личен растеж, щастие и удовлетвореност от живота.

Фото кредит: Content Pixie on Unsplash

Според автора хората, които се стремят към успех в живота трябва да развият шест навика за висока продуктивност. Хората погрешно мислят, че за да станат успешни, трябва да работят изключително много и да притежават невероятни умения и таланти. За да поддържат висока ефективност, след като са я постигнали, хората трябва да избягват три капана: чувство за превъзходство над останалите, постоянна неудовлетвореност и пренебрегване на отговорностите. 

Според Брендън Бърчард успехът зависи от шест навика, които всеки човек може да развие. Тези навици са разделени на две категории: лични и социални. Първите три се фокусират върху индивида.

Навик № 1 е да се търси яснота

Яснотата е изключително важна и е необходима за  четирите основни области от живота: индивидуална, социална, умения и услуги. Когато хората търсят яснота, те решават кои искат да бъдат, какви видове отношения искат да развият, какви умения трябва да придобият и как да променят света около себе си. След като човек намери яснота по тези въпроси, той може да реши какво ще работи, къде ще живее и какви приятели ще има. Много е важно човек да разбере кой е, какво иска от живота, какви са целите му, какви умения са му необходими и  как иска да общува с другите. Яснотата увеличава увереността, самочувствието, щастието, и ефективността. Точно обратното – объркването относно това какво иска човек, влошава здравето, отношенията, щастието и растежа. 

Навик № 2 е да се генерира енергия

Тя допринася за доброто физическо и психическо здраве. За много хора доброто здраве се постига, като се направят някои промени в начина на живот, като например по-здравословно хранене или достатъчно сън. Малките почивки и дрямката през деня също благоприятства за доброто здраве. Негативното говорене и мислене трябва да се избягват, а позитивната нагласа да се търси и развива. Упражненията и спорта също така допринасят за генерирането на енергия в тялото. За да стане един човек успешен, той трябва да има достатъчно енергия. Влиятелните и известни личности са енергични, оптимистично настроени и жизнени. 

Навик № 3 е повишаването на необходимостта

Това включва идентифициране на хората и ценностите, които са най-важни в живота. Този навик прави работата смислена и удовлетворяваща. Повишаването на необходимостта е манталитет и начин на живот. Хората, които живеят по този начин, изпитват чувство за дълг и отговорност, към работата и целите си. 

Следващите три навика се определят като социални. 

Навик № 4 е увеличаване на продуктивността

Според Брендън Бърчард ключът към това е да се отделят най-малко 60 процента от времето за най-важната и силно фокусирана работа. Успешните хора се съсредоточават върху приоритетите и отбягват разсейването и маловажните дейности. Останалото време трябва да бъде отделено за административни задачи и срещи. Друг ключов момент за висока ефективност е планирането. То трябва да бъде възможно най-конкретно и детайлно. 

Навик № 5 е развиване на влияние

Това изисква повишаване на лидерските способности. За да станат успешни, хората трябва да мислят за себе си като пример за подражание и активно да подхранват професионалното развитие на другите. Брендън Бърчард казва, че това как човек влияе на хората около себе си е показателно за успеха му. Позитивното влияние над другите намалява стреса и увеличава самоувереността. Също така прави хората по-щастливи и води до успех. Всичко това може да се случи, ако човек успее да развие влияние около себе си. Брендън Бърчард определя влиянието като способността на човек да оформи убежденията и поведението на околните. След като човек има влияние над другите, той много лесно може да ги накара да повярват в него и неговите идеи, както и да купуват от него и да го следват

Навик № 6 е проява на смелост

Това е последния навик и е необходим за справяне с трудностите  и проблемите. Успешните хора поемат рискове, за да постигнат целите си. Смелостта означава предприемане на действия въпреки страха, опасността, болката и лошите последици. Успешните хора развиват навик да бъдат смели. Единствено смелостта извежда хората на следващото ниво!  

Какво друго ще научим от  „Навици за висока продуктивност: Как да станат наше ежедневие?“

Добрият успех зависи от шестте навика, а не от характера и талантите на човека. Тези навици трябва да бъдат развивани и усъвършенствани

Всеки човек може да бъде успешен и продуктивен. Много хора погрешно смятат, че успехът идва от вродените таланти и усилия. Той по-скоро е въпрос на изграждане на правилни навици. Привичките на хората и връзката им с продуктивността са сравнително нова област на изучаване в психологията и социологията. От години учените вярват, че навиците по принцип са вродени, подобно на качествата и характера. Те смятат, че човек се ражда с тях. Всъщност навиците могат да бъдат променени, усъвършенствани и развивани.  Всички рутинни практики са съставени от три части. Първата е спусъкът. Това е събитието или действието, което предизвиква навика. Втората част е самият навик.

Третата част е ползата или наградата, която навикът предоставя. Представете си клиент, който отива в мола, за да си купи шоколадови бисквити. Спусъкът е пътуването до мола и миризмата на прясно изпечени бисквитки. Навикът е самото хапване на десерта. Наградата или ползата е приливът на енергия, който следва. 

Най-добрият начин да промените лош навик е да свържете желаното поведение със спусъка, който го предизвиква. Отначало този процес може да се прави насила, но с времето става автоматично действие. Има редица дейности, които хората могат да прилагат в ежедневния живот, за да предизвикат промяна в навиците си. Например служител може да избере кратка почивка, за да се отпусне и да отпочине. С течение на времето, този навик се вкоренява и започва да се изпълнява автоматично. 

Шестте навика са взаимосвързани, като всеки от тях съответства на различна, но важна сфера от живота на хората. 

Според Брендън Бърчард шестте привички за висока ефективност се припокриват и подсилват взаимно. Навик, който има способността да влияе положително върху поведението на хората се определя като основен. Няма един основен навик за всички хора. Съществуват обаче основни такива, които подобряват останалите области в живота. Например физическите упражнения и оправянето на леглото сутрин са такива основни навици.  

Много често хората имат вредни обичаи, които пречат на качеството им на живот. Отказването от лош навик като тютюнопушенето например,  може да подобри други  области от живота, включително здравето и финансите. Когато мозъкът идентифицира повтарящ се сигнал, да кажем кутия цигари, той започва да изгражда рутинното действие – изпушването на цигара. Друг път мозъкът  осъзнава, че след изяждането на шоколад, човек има невероятното усещане от постъпването на захар в тялото и получава прилив на енергия. Изкореняването на вредните навици е трудно, но не е невъзможно. Мозъкът не може да направи разлика кои навици са полезни и кои вредни, но хората могат. Първата стъпка за отказване от вреден навик е той да се идентифицира. След като лошият навик е разпознат, човек трябва да пристъпи към трансформирането му в полезен. Изключително важно е хората да си поставят малки цели и да се освобождават от вредните си навици постепенно, стъпка по стъпка.

Почивката и релаксацията помагат за постигане на висока продуктивност

Според Брендън Бърчард от шестте високоефективни навици най-важният е генерирането на енергия. Много хора се уморяват бързо и нямат тонус, поради застоялия начин на живот, неправилното хранене и липсата на упражнения.  Човек не може за един ден да постигне съвършени нива на енергия и жизненост.

Дори малко увеличаване на физическата активност води до по-добро здраве и по-висока продуктивност. Ходенето пеша, в комбинация с достатъчно сън и здравословен хранителен режим, помагат за поддържане на организма в отлично здраве. Само 20 минути на ден, прекарани в разходки, драстично подобрява тонуса и спомага за по-доброто функциониране на цялото тяло.

Ползите от физическата активност не само благоприятстват състоянието на организма. Тя също така избистря ума и влияе положително на психическото състояние на човека. Според Гретхен Рубин щастието и физическата активност вървят ръка за ръка.  Рубин е автор на книгата „Проект Щастие“, публикувана през 2009 година. Тя смята, че физическите дейности като упражнения или спорт, както и общуването с приятели, правят хората по-щастливи. От своя страна това щастие дава допълнителна енергия и тонус.

Друг фактор, който има значителен ефект върху здравето на хората е достатъчното количество сън. Промяната в навиците за спане имат значителен ефект върху цялостното благосъстояние на човека. В днешно време хората получават 20 процента по-малко сън от средностатистическия човек през 1900 година. Проблемът с инсомнията е широко разпространен и обхваща хора от различни възрасти. Навиците за здравословен сън са ясни и лесни за изпълнение. Някои от тях са поддържане на спалнята тъмна и хладна и намаляване на кофеина. Също така изключително важно е да не се работи до късно, да не се вечеря непосредствено преди лягане и да се избягва взирането в екрани и телефони късно вечер. 

Планирането и поставянето на определени цели са важна част от професионалното развитие

За да постигнат добра ефективност, хората е необходимо да планират добре дейностите и времето си. Организирането и поставянето на конкретни цели също е изключително важно за добрия успех. Във връзка с планирането на задачите Брендън Бърчард предлага система от пет показателя, която да се използва за измерване ефективността на дадена цел. Според тези фактори целите трябва да са: специфични, измерими, постижими, реалистични и трайни във времето. Ако един от тези показатели не е спазен, вероятността за успех намалява. 

Често пъти хората вършат задачи, които не са планирали и не са в техния график. Тези разсейващи и непланирани дейности пречат за постигането на приоритетните цели. Според законът на Паркинсон „работата се разраства до запълване на наличното време“. Това означава, че ако хората предвидят за една задача много повече време, отколкото тя реално отнема, в крайна сметка ще я свършат по-бавно, отколкото могат. От друга страна, често срещана грешка при планирането е да се предвиди по-малко от необходимото време. В такъв случай хората са склонни да редуцират обема работа и да я завършат некачествено. 

Планирането е едно от най–важните умения за управление на времето. То помага на хората да предвидят и организират задачите си. Няма точна формула за перфектния работен график, но добре структурираният план спестява много време.

Фокусирането върху важните цели, води до по-голям и по-бърз напредък

В днешно време много хора страдат от преумора и изтощение. Те са постоянно заети в работата си, но имат чувството, че не постигат нужния напредък. Това води до застой в кариерата, а в някои случаи и до депресия. В работата хората често се разсейват с маловажни неща и не обръщат достатъчно внимание на първостепенните цели.

Това, което може да увеличи продуктивността е човек да се съсредоточи върху най-важните си задачи и дейности. Всяко действие, което не допринася за осъществяване на главните цели, трябва да се смята за разсейване и да се премахне възможно най-бързо. 

За някои хора е много полезно да направят визуално табло, където да записват резултатите си и да си напомнят за важните задачи. Едно такова табло помага да се следи истински важната работа и да се отстраняват дребните неща, които разсейват. Важната стъпка е първо да се изпълняват главните и основни задачи. Навиците са най-мощните инструменти за повишаване на продуктивността. Чрез изграждането на полезни навици се постигат високи резултати. Претоварването със задачи, лошата  организация, прекъсванията по време на работа намаляват продуктивността и водят до ниска ефективност. Навиците, които предлага Брендън Бърчард помагат на хората да се справят по-добре със задачите си и да постигнат целите си по-бързо. 

Хората с висока продуктивност влияят положително на останалите и обикновено стават лидери

Успешните хора са влиятелни личности. За да бъде добър водач, човек трябва да умее да общува с хората, да е щедър и честен. Успешните лидери търсят това, което е добро за целия екип, а не само за тях самите. Един успешен лидер е на първо място уверен в себе си, но не и самоуверен. Увереността му помага да се справя със собствените си задачи. Тя го прави сигурен в решенията, които касаят всички. Истински добрият водач има увереност не само в себе си, но и в членовете на своя екип. Успешният лидер също така е почтен. Честността и почтеността са ценни качества, които трябва да притежават всички ръководители. Те не трябва да се държат  неморално със служителите си и да предприемат действия за лична облага, които могат да навредят на компанията.

Изключително важно качество на водача е да бъде позитивна и енергична личност.  Настроението на лидера е заразно. В крайна сметка останалите хора ще бъдат заразени от неговия оптимизъм. Мениджър с положителна нагласа и позитивно говорене ръководи по-лесно екипа си. 

Източник: Burchard, Brendon. „High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way“, Hay House, 2017. 272 p.

Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега: 


Прочетете още: Кодът на таланта – книга на Даниел Койл

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: