HomeИНТЕРЕСНОЖените юристи – изкореняване на стереотипи

Жените юристи – изкореняване на стереотипи

Жените юристи

Жените юристи – изкореняване на стереотипи

Кои са петте най-влиятелни жени юристи в света? 

Подценявани ли са жените юристи?

Светът, такъв, какъвто го познаваме днес, се гради от действията и изборите, които правим. Някои от тях се считат за правилни, а други биват определяни като грешни под енигмата на закона. В различните култури едно действие може да бъде праведно, докато в други – защитавано от закона. Поради различни правни норми и вярвания, несигурността и спорните сценарии бързо се превръщат в общоизвестни. Адвокатската професия е щитът, с който мнозина онеправдани имат възможността да се уповават на правата си. Освен пазител на онеправданите, правото се превръща в една от най-доходоносните области за професионално развитие. Само че над 50% от жените юристи споделят, че по време на дело са били припознавани като персонал по ареста или административен персонал, докато статистиките посочват, че едва 7% от адвокатите мъже са се сблъсквали с подобен тип пристрастия.

Въпреки че за постигане на успех в областта на правото често са необходими самоувереност и себеизтъкване, жените адвокати често се чувстват притиснати от тази закономерност

Ако са твърде напористи, те биват критикувани, че не се държат, както се очаква да се държи една дама. Ако не са достатъчно настойчиви се смята, че им липсва увереност, необходима за постигане на успех. Нека разгледаме някои жени юристи, които не само, че печелят редица дела, но и успяват да наложат името си, въпреки „господството“ на мъжете в сферата на правото.

Глория Олред

Глория Олред (р. 1941 г.) е адвокат, специализирал в областта на правата на жените и гражданското право. По-специално, тя е представлявала няколко жени в съдебни дела за сексуално насилие срещу Бил Козби, Харви Уайнстийн и Доналд Тръмп. Олред е и защитник на еднополовите бракове. Още през 2004 г. тя защитава тезата, че отказът за издаване на разрешителни за брак на еднополови двойки е противоконституционен, и четири години по-късно печели делото пред Върховния съд на Калифорния.

Снимка: Al Seib / Shutterstock

Тя е представлявала и няколко клиенти по дела, заведени срещу известни личности като Дейвид Бореаназ, Саша Барон Коен и Арнолд Шварценегер. През 2019 Глория Олред е адвокат на репортерката Джони Суши срещу Кубрат Пулев.

Съдия Джуди

Джудит Шейндлин (р.1942 г.) започва кариерата си като корпоративен адвокат в козметична компания. Няколко години по-късно е прокурор по семейно право, а след това съдия в наказателен съд с репутация на строг и прагматичен юрист. След като се пенсионира, съдия Джуди е поканена да участва в риалити шоу, носещо нейното име. През 2012 г. тя е най-високоплатената телевизионна водеща в света с годишна заплата от 45 милиона щатски долара.

Снимка: Chelsea Lauren / Shutterstock

След 25 сезона и дневна аудитория от 10 милиона зрители, съдия Джуди се отказва от участие през 2021 г. Феновете обаче ще я видят през 2022 г. в ново предаване, озаглавено Judy Justice.

Джейн Уанджиру Мичуки

След завършването си в Училището по право в Кения и в Университета „Уоруик“ в Обединеното кралство, Джейн Уанджиру Мичуки се фокусира върху корпоративното право. Понастоящем тя е асоцииран директор в адвокатската кантора Kimani & Michuki Advocates със седалище в Найроби. Тя представлява някои от най-големите африкански компании, включително Equity Group Holdings Limited – най-голямата холдингова компания на континента.

Снимка: Kimani & Michuki Advocates

Мичуки е и акционер в компанията и се радва на доходи, които я правят един от най-богатите жители на Кения. Въпреки това тя продължава да се занимава с много каузи в родната си страна, което ѝ носи назначение в ООН като консултант по правата на човека.

Амал Клуни

Амал Аламудин (р. 1978 г.), известна и като Амал Клуни – съпруга на Джордж Клуни (ж. 2014 г.), специализира в областта на международното право и правата на човека. През 2010 г. тя работи по редица важни дела, като представлява Джулиан Асанж, държавата Камбоджа и арменското правителство в стремежа му да признае арменския геноцид. Клуни също така завежда дело срещу филипинското правителство за продължаващото задържане на бившия президент Глория Макапагал Арройо.

Снимка: Wikimedia Commons/UKUnitedNations/Flickr

По-късно Амал се присъединява към правния екип на Мохамед Нашид – бившият президент на Малдивите. Известно време работи за Организацията на обединените нации, като е специален пратеник към британското Министерство на външните работи и Британската общност. През 2020 г. напуска тази позиция.

Съдия Лин Толер

След като завършва юридическия факултет на Пенсилванския университет, Лин Толер (р.1959 г.) започва кариера в телевизията като водеща на предаването „The Power of Attorney“ през 2001 г. В продължение на 14 сезона, считано от 2006 г., тя участва в риалити шоуто „Съд за разводи“. При 160 епизода годишно, всеки от които е заплащан по 31 250 щатски долара, Толер печели по 5 млн. щатски долара годишно през последните три сезона.

Снимка: Picture Perfect / Shutterstock

Тя има и многобройни участия като експерт по правни въпроси и взаимоотношения в предавания като „Larry King Live“, “The Bill O’Reilly Show“, „Nightline“ и „The Dr. Phil Show“.

Въпреки постоянният сблъсък с широко застъпени предразсъдъци, свързани с пола, адвокатите жени все по-ясно заявяват своето присъствие

Те изкореняват стереотипи, посадени в съзнанията на хората в продължение на десетки години. Освен че жените юристи печелят важни дела, те променят съдби и защитават онеправданите. По този начин оставят своето ярко присъствие в света, създавайки модел за подражание.


Прочетете още: Майка видоизменя кукли за деца с увреждания

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: